Şedinţa Consiliului Judeţean Bihor de vineri a fost marcată de trecerea oficială în opoziţie locală a social-democraţilor prin demisia lui Ioan Mang din funcţia de vicepreşedinte al administraţiei judeţene, respectiv de cooptarea în conducere a unui pedelist-liberal, Ionel Avrigeanu - în viaţa „civilă" cuscrul lui Mang.

Liderul PSD Bihor, Ioan Mang, a ales să nu le dea satisfacţie celor din PNL şi UDMR care pregătiseră debarcarea sa din funcţia de vicepreşedinte al CJ Bihor pentru a-i face loc lui Ionel Avrigeanu, astfel că ieri, înainte de începerea şedinţei, social-democratul şi-a înaintat demisia din funcţie. Mang a menţionat că a recurs la acest gest din mai multe motive, printre care şi acela de a nu-i pune în încurcătură pe liberali, care ar fi trebuit să justifice înlocuirea sa. „Datorită faptului că acest proiect de hotărâre avea suficiente greşeli, eu atât legal, juridic, cât şi politic, am decis să-mi prezint demisia. Citind textul expunerii de motive, nu am înţeles foarte bine, dragi colegi liberali, dacă doriţi să mă revocaţi sau mă eliberaţi din funcţie, pentru că eliberarea din funcţie, aşa cum scrie în expunerea de motive, înseamnă cea mai gravă sancţiune. Iar dacă am greşit cu ceva, atunci puteţi să mă eliberaţi din funcţie. Întrucât nu am greşit cu nimic, întrebarea se pune de ce voiaţi să mă schimbaţi. Răspunsul este unul singur: ca să satisfaceţi setea de putere şi orgoliul unora", a menţionat Ioan Mang la începutul şedinţei ordinare a CJ Bihor. El le-a atras atenţia liberalilor că, din punct de vedere politic, fac o mare greşeală. „Nu pentru că voiaţi să-l schimbaţi pe Mang, personal nu ţin de scaun. Prin demisia pe care mi-am dat-o am arătat că nu ţin cu dinţii de el. Faceţi o greşeală pentru că vreţi să eliminaţi cu orice preţ PSD-ul, partid care se află la guvernare, din conducerea Consiliului Judeţean. Personal, şi de acum înainte voi sprijini proiectele judeţului, doar că nemaiavând pârghii administrative nu mie îmi va fi mai greu, ci dumneavoastră", a mai precizat fostul vicepreşedinte al CJ Bihor. Totodată, el le-a reproşat adevăraţilor liberali că aduc la putere, pe uşa din dos, reprezentanţii unui partid, PDL, pe care electoratul nu l-a mai dorit la alegerile din 2012. „Ştiam că cei din fostul PDL au tupeu maxim, dar nu să vă farmece în aşa măsură", a afirmat Ioan Mang, adăugând, ironic, că probabil democrat-liberalii îi vor fermeca pe liberali ca în locul lui Mihai Viteazul, pe soclul din Piaţa Unirii, să îl pună pe Traian Băsescu.

Cumetria, bat-o vina!

Mang nu l-a uitat nici pe Alexandru Kiss, căruia i-a reamintit că fără sprijinul său nu ar fi ajuns în funcţia de vicepreşedinte al CJ Bihor în 2012. "Am decis să-l ajut pe cel pe care l-am ajutat în 2012 şi care fără mine nu ar fi ajuns în conducerea judeţului, fără discuţiile pe care le-am avut atât la nivelul judeţului, cât şi la nivel central, cu Victor Ponta, cu Liviu Dragnea, cu Crin Antonescu", a declarat Ioan Mang. În ceea ce-l priveşte pe Ionel Avrigeanu, tatăl nurorii sale, liderul PSD Bihor a afirmat că a decis să-şi dea demisia din funcţie şi pentru a-i face acestuia un bine. Altfel, acesta „nu ar fi fost înţeles peste ani nici de ginere, nici de nepot". Preşedintele CJ Bihor, Cornel Popa, i-a mulţumit pentru colaborare, lăsând să se înţeleagă că nu ar fi dorit schimbarea lui din funcţie. „Vreau să vă mulţumesc pentru gestul pe care l-aţi făcut. Cred că între oameni de onoare se practică astfel de gesturi", a mai menţionat Popa.

Bilanţ cu reproş

Ioan Mang a mai intervenit în timpul şedinţei, înainte ca aleşii judeţeni să ia act de demisia sa, pentru a prezenta un bilanţ al activităţii sale în funcţia de vicepreşedinte al CJ Bihor. „Trebuie să recunosc că nu sunt foarte fericit că am fost nevoit să face acest gest. Am câteva regrete asupra a ce s-a întâmplat în aceşti ani, dar am şi câteva lucruri care mă fac bucuros", a afirmat Mang. Printre regrete, el a nominalizat faptul că, timp de doi ani, nu a primit atribuţii din partea preşedintelui CJ Bihor, iar ulterior nu a primit, în mod real, sarcini executive. De asemenea, Ioan Mang a afirmat că regretă decizia preşedintelui CJ de a nu fi de acord cu propunerea de a transfera Muzeul Ţării Crişurilor către Compania Naţională de Investiţii. „Cred că era o măsură bună care venea în sprijinul judeţului şi lăsa pentru CJ o sumă mare de bani pentru lucrări de investiţii. S-ar putea să iniţiem un proiect de hotărâre şi sper ca şi ceilalţi consilieri să fie de acord cu proiectul nostru în luna următoare sau în lunile următoare", a mai precizat Ioan Mang. În ceea ce priveşte lucrurile pozitive, el a menţionat proiectele cu finanţare europeană de care s-a ocupat şi care sunt într-un stadiu avansat de implementare. Printre acestea, a nominalizat proiectul derulat de ADI Ecoland privind construirea de către CJ, în parteneriat cu primăriile Săcueni şi Diosig, a unei centrale pe biomasă la Săcueni, proiect cu o valoare de 5,2 milioane de euro, 98% finanţare europeană.

Iritarea „tatălui" 

Mang a ţinut să precizeze că el a făcut tot ce a ţinut de el şi că speră că actuala conducere va realiza cele promise în campania electorală, printre care a amintit managementul selectiv al deşeurilor, modernizarea aeroportului, înfiinţarea unui parc industrial în judeţ, a unui depozit frigorific pentru preluarea legumelor şi fructelor de la agricultori, modernizarea drumurilor judeţene. Iritat, Cornel Popa a replicat că toate angajamentele au fost luate, crezând că USL va fi la putere, însă acum a rămas orfan. „Faptul că vă consideraţi orfan... nimeni nu v-a dat afară din USL, singuri aţi plecat", a replicat Mang.

Demisia lui Ioan Mang le-a încurcat planurile celor din CJ Bihor, care se pregătiseră să voteze eliberarea acestuia din funcţie, astfel că în loc să ia un simplu act de demisia acestuia, au continuat cu procesul de vot, consilierii trebuind să voteze, secret, pe buletin de vot, dacă sunt de acord sau nu cu demisia lui Ioan Mang. La numărătoarea voturilor a rezultat că 23 de consilieri au fost de acord cu demisia, opt au fost împotrivă, iar două buletine de vot au fost anulate.

A urmat o nouă procedură de vot, de această dată pentru ocuparea funcţiei vacantate. Singurul care a candidat a fost Ionel Avrigeanu, care a primit susţinerea a 23 dintre colegii săi, 10 voturi fiind împotrivă. La final, Cornel Popa l-a invitat pe Avrigeanu să i se alăture la prezidiu. "Veniţi de-a dreapta tatălui", a sunat îndemnul şefului CJ Bihor.