Partidul Popular Maghiar din Transilvania (PPMT) va participa la alegerile pentru Parlament, independent. Asta pentru că, deşi au fost deschişi spre o alianţă cu celelalte partide maghiare, nu au reuşit să obţină un acord din partea lor. Popularii maghiari spun însă că doresc autonomie comunitară, crearea unei structuri naţionale federative, reînvierea euro-transilvanismului şi ţintesc atingerea pragului alternativ şi accederea în Parlamentul României. 

Pilonii anti-Constituţie

Strategia electorală a formaţiunii are trei "piloni", a anuţat ieri la Oradea Toro T. Tibor, preşedintele partidului: "autonomia comunitară a maghiarilor din Transilvania", federalizarea României şi revenirea la "euro-transilvanismul" din secolele XVII-XIX, dorind "o Românie federală, o Transilvanie regională, un Partium autonom". "Milităm pentru o autonomie comunitară, teritorială pentru Ţinutul Secuiesc şi culturală pentru toate celelalte comunităţi maghiare din Transilvania şi o formă specială de autonomie pentru cei care trăiesc în Partium (Bihor, Satu Mare şi Sălaj - n.r.), în scopul de a ne păstra identitatea. În ceea ce priveşte cadrul instituţional al României, noi credem că ar fi mult mai potrivit un cadru federativ, adică o împărţire a ţării în regiuni mai mari care să aibă fiecare, Parlament şi Guvern. O serie de competenţe vor rămâne la nivel naţional, dar fiecare regiune se va putea conduce singură, ceea ce va duce la eliminarea corupţiei şi la progres. Cel de-al treilea punct al programului noastru electoral îl reprezintă euro-transilvanismul, care să facă din această regiune un motor care să scoată din criză întreaga ţară", a mai explicat Toro T. Tibor.

"UDMR minte şi şantajează comunitatea maghiară"

Deşi au încercat să închege o alianţă politică cu UDMR sau Partidul Civic Maghiar, reprezentanţii PPMT vor candida independent la alegerile parlamentare. „Între noi şi celelalte partide maghiare există diferenţe dar avem şi scopuri comune. Dacă la alegerile locale nu a fost imperativă o colaborare între partidele maghiare, la alegerile parlamentare ar fi fost nevoie de o alianţă. Din păcate, UDMR continuă să îşi apere monopolul pe care îl au asupra comunităţii maghiare iar Partidul Civic Maghiar are un preşedinte care înţelege să conducă singur formaţiunea politică şi în care vor fi în curând alegeri. Prin urmare, am ajuns la 16 septembrie, dată până la care, conform legii, se puteau face aceste alianţe, fără a încheia una. Aşa că vom candida singuri", a spus preşedintele Partidului Popular Maghiar din Transilvania, Toro T. Tibor. În ceea ce priveşte accederea în Parlament, PPMT speră să atingă pragul alternativ (câştigarea a 6 colegii pentru Camera Deputaţilor şi a 3 colegii pentru Senat). „Nu este un lucru de nerealizat dacă reuşim să ducem o campanie anti-frică şi să îi eliberăm pe maghiari de şantajul UDMR. Datorită pragului alternativ, nu se pune problema ca maghiarii să nu aibă reprezentanţi în Parlament fie că votează UDMR, fie că votează candidaţii PPMT. UDMR minte când spune că dacă maghiarii nu vor vota cu ei nu va mai avea cine să îi reprezinte în Parlament. Putem la fel de bine să mergem şi noi în Parlament, alături de UDMR", a spus Toro T. Tibor.