Un copil în vârstă de 2 ani a murit la Brașov. Aflați în centrul criticilor pentru că ar fi luat măsuri greșite și cu întârziere, reprezentanții Ministerului Sănătății au precizat că decesul nu a survenit în urma infecției cu virus gripal.

Sâmbătă circulau zvonuri potrivit cărora copilașul din Brașov ar fi murit din cauza gripei.

„Direcția de Sănătate Publică Brașov ne-a comunicat decesul unui copil în vârstă de 2 ani. Din informațiile furnizate, cauza decesului nu a fost infecția cu virus gripal. Conform procedurii aplicate în fiecare an, informarea privind cazurile de gripă și eventualele decese, se comunică săptămânal, joia, de către Institutul Național de Sănătate Publică”, a transmis Ministerul Sănătății.

„Suntem în zodia scapă cine poate”

Deputatul USR Emanuel Ungureanu l-a criticat dur, în weekend, la RFI, pe ministrul Sănătății.

„Domnul Rafila este complet iresponsabil și spun asta nu ca un atac politic, ci mă bazez pe fapte. Domnul Rafila ar fi trebuit să aplice până acum Ordinul 269 din 2017, care obligă Ministerul Sănătății să asigure stocuri de medicamente continue și să asigure, în condiții de pandemie, mai ales, medicamente fundamentale, care au dispărut de pe piață, spre exemplu, pentru gripa de tip A, Tamiflu nu se mai găsește și este medicamentul cel mai eficient. Nu se găsesc antitermice, Paracetamol, Ibuprofen, în foarte multe zone. Deci avem o problemă de încălcare a unor legi, a unor norme, de către ministrul Sănătății în funcție, care ar fi trebuit de foarte mult timp, de cel puțin două luni, să se întâlnească cu distribuitorii de medicamente, cu producătorii și să ia măsuri, ca să existe pe piață medicamente fundamentale”, spune Emanuel Ungureanu.

Deputatul USR spune că ministrul Sănătății ar fi trebuit să vorbească nu despre măsuri de restricție, ci de protecție.

„Măsurile pe care trebuia să le ia domnul Rafila nu sunt măsuri care trebuie definite ca fiind restricții, ci măsuri de ocrotire. Domnul Rafila, care este un maestru al vorbelor, dar nu al faptelor, ar fi trebuit să știe că purtarea obligatorie a măștii în spațiile închise aglomerate, cum sunt autobuzele, microbuzele, metroul, sunt măsuri de ocrotire (...). Domnul Rafila nu face nimic pentru a preveni decese evitabile, un lucru fundamental greșit pentru un medic, darămite pentru un ministru care are responsabilitatea prin lege să ocrotească sănătatea populației, nu să facă balet din vorbe, folosindu-se, culmea, de legi pe care statul român le-a emis când el era în toate comitetele și comițiile, în timpul pandemiei, în 2020, când s-au luat și acele măsuri absolut aberante de închidere a spitalelor pentru pacienții cu boli cronice”, adaugă Ungureanu.

Emanuel Ungureanu a mai spus că „este mai periculoasă la această oră o gripă decât un coronavirus”.

„Coronavirusul care circulă este transmisibil, dar nu este atât de infecțios, nu este atât de letal. Gripele însă pot fi letale pentru persoane cu probleme respiratorii, pentru oameni în vârstă, pentru copii care sunt cu vulnerabilități. (...) Suntem în zodia scapă cine poate. Nu există nici un semnal de la Ministerul Sănătății, care să însemne mască ca măsură de protecție, nu ca restricție, măcar în spitale”, încheie Ungureanu.

 

„Antivirale în toate farmaciile”

Alexandru Rafila a dat asigurări că antiviralele vor fi distribuite în toate farmaciile și a atras atenția farmaciilor să le elibereze exclusiv pe bază de rețetă: „comparativ cu decembrie, cantitățile de Oseltamivir au crescut de 10 ori”.

Rafila a anunțat, vineri, că a fost găsită calea pentru a asigura aprovizionarea spitalelor care tratează pacienții cu gripă.

„În această perioadă trebuie să furnizăm medicamente, dar ele trebuie eliberate pe bază de prescripție, dacă ne referim la antivirale și la antibiotice, exclusiv pe bază de prescripție. (...) Reiterăm acest lucru farmaciilor, să nu elibereze decât pe bază de prescripție. Scopul este să tratezi, nu să stochezi astfel de medicamente și utilizarea lor în afara prescripției poate să fie periculoasă sau chiar contraindicată, mai ales dacă ne referim la antibiotice în cazul infecțiilor virale. Antibioticele nu sunt utilizate ca să scadă febra sau să trateze infecții virale, nu se dau decât în cazul infecțiilor bacteriene dacă acest lucru este constatat de către medic”, a declarat Rafila.

Ministrul a anunțat, de asemenea, că există soluție astfel încât spitalele să poată să beneficieze de antivirale.

„Știu 5 sau 6 mari distribuitori care au preluat importante cantități de Oseltamivir tocmai ca să le distribuie în farmacii în această perioadă. Comparativ cu luna decembrie, cantitățile de Oseltamivir au crescut de 10 ori, cantitățile care sunt distribuite în farmacii, deci o cantitate foarte mare. Nu cred că vom avea probleme în următoarea perioadă, ele vor fi la dispoziția celor care au nevoie”, a informat ministrul.

În sezonul 2018-2019 au fost raportate 199 de decese cauzate de gripă, iar în 2019-2020 s-au raportat 73 decese. Acest ultim sezon a fost însă influențat de măsurile luate la debutul pandemiei de Covid-19.