În perioada următoare, la nivelul întregii ţări, se va desfăşura un "mini-recensământ" pentru stabilirea numărului exact al cetăţenilor cu drept de vot care trebuie incluşi pe listele electorale permanente. Acţiunea vine în urma solicitării Curţii Constituţionale, care a dat termen executivului până la sfârşitul acestei luni pentru a strânge datele din teritoriu. 

Premierul Victor Ponta a convocat, ieri, la Guvern, o videoconferinţă cu prefecţii şi cu autorităţile care au responsabilităţi în actualizarea listelor electorale, pentru a stabili procedurile prin care vor strânge date pentru reactualizarea listelor electorale. Ministrul Administraţiei, Victor Paul Dobre, le-a explicat autorităţilor locale că vor trebui să organizeze, practic, un mini-recensământ, prin care să reactualizeze listele electorale - să scoată persoanele decedate şi pe cele stabilite în străinătate. Claudia Timofte, şefa cancelariei prefectului de Bihor, a menţionat că în cadrul videoconferinţei au fost prezentate direcţiile care trebuie urmărite pentru actualizarea listelor electorale permanente, însă cadrul legal va fi stabilit prin hotărâre de guvern la începutul săptămânii viitoare. Astfel, vor trebui scoşi de pe listele permanente: cetăţenii români care au domiciliul în străinătate; persoanele decedate în altă localitate decât cea de domiciliu şi persoanele decedate în străinătate; persoanele care nu au drept de vot; persoanele care au renunţat la cetăţenia română şi au dobândit o altă cetăţenie. De asemenea, trebuie verificate câte acte de deces sunt înregistrate la nivelul judeţului Bihor şi făcută o comparaţie cu listele electorale. "Aşteptăm hotărârea de guvern care va fi aprobată în şedinţa de luni sau marţi, pentru a vedea exact modalitatea de efectuare a mini-recensământului", a menţionat Claudia Timofte. Potrivit acesteia, vor fi constituite o comisie judeţeană, respectiv câte o comisie locală în fiecare unitate administrativ-teritorială pentru verificarea listelor. Din comisia judeţeană vor face parte prefectul, subprefectul, preşedintele Consiliului Judeţean Bihor, precum şi conducerile Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor Bihor şi Inspectoratului de Poliţie a Judeţului Bihor, în timp ce din comisiile locale, aflate în subordinea comisiei judeţene, vor face parte primarii, secretarii, membri ai serviciilor de evidenţă a persoanelor, precum şi reprezentanţi ai poliţiei locale.

Ministrul Administraţiei şi Internelor (MAI), Ioan Rus, a declarat că actualizarea listelor electorale va presupune un "mini-recensământ", care va fi făcut de autorităţile locale până în 24 august, prin vizite foarte scurte, de "trei secunde", de la domiciliul românilor.