Partidele politice care vor să participe la alegerile locale din 10 iunie au avut termen limită data de 1 Mai pentru depunerea candidaturilor. Pentru Biroul Electoral Judeţean şi Biroul Electoral Municipal Oradea cele mai aglomaerate zile au fost cele de luni, 30 aprilie, respectiv marţi, 1 Mai, când le-au trecut pragul candidaţii filialelor judeţene ale partidelor parlamentare.

UNPR l-a înlocuit pe Pleşa cu Sonea

Veniţi să înscrie candidaturile la Consiliul Judeţean, respectiv Primăria şi Consiliul Local Oradea, liderii UNPR Bihor au făcut două aunţuri surpriză. Primul, că  au schimbat, pe ultima sută de metri, candidatul la fotoliul de primar al Oradiei, iar cel de-al doilea - că pe lista de consilieri se regăseşte Ioan Bolojan, care în urmă cu patru ani şi-a depus candidatura pentru funcţia de primar al municipiului de pe Crişul Repede, dar, ulterior, s-a retras din cursă. "Ţinta UNPR Bihor este obţinerea a patru mandate de consilier judeţean, adică minimum 7% din voturi", a anunţat preşedintele UNPR Bihor, Gheorghe Pintea. Tot el a fost cel care a anunţat că Ovidiu Pleşa, prezentat cu surle şi trâmbiţe drept candidat la funcţia de primar al Oradiei a fost înlocuit cu Marius Sonea.

Popa promite muncă şi eficienţă

Tot luni, 30 aprilie, şi-au depus documentele la BEJ candidaţii USL la funcţiile de preşedinte al CJ Bihor, respectiv de consilier judeţean. Delegaţia USL a fost condusă de preşedinţii celor trei partide care formează uniunea - senatorii Cornel Popa (liderul PNL Bihor şi, totodată, candidatul USL la fotoliul de preşedinte al CJ Bihor) şi Ioan Mang (liderul PSD Bihor), respectiv Traian Bodea (liderul PC Bihor). Cornel Popa a declarat că, împreună cu echipa propusă de USL, se gândeşte la bunul mers al judeţului, la interesele cetăţenilor. "Pornim cu foarte multă seriozitate şi foarte multă determinare în ceea ce avem de făcut. (...) Trebuie muncă serioasă şi eficienţă mai multă", a menţionat candidatul USL.  Lista de candidaţi depusă de USL este deschisă de Cornel Popa, urmat de Ioan Mang. Poziţia a treia este ocupată de actualul vicepreşedinte al CJ, liberalul Dumitru Voloşeniuc. Următoarele locuri, considerate eligibile, sunt ocupate de: Ovidiu Copil (PSD), Traian Bulzan (PNL), Emilian Pavel (PSD), Viorel Pop (PNL), Valentina Butişcă (PSD), Nicolae Gherdan (PNL), Ioan Derşidan (PSD), Dacian Foncea (PNL), Marius Rotar (PSD), Florin Birta (PNL), Călin Maghiar (PSD), Ioan Sala (PNL), Florin Bogdan (PSD), Ovidiu Bezi (PNL), Smaranda Scridon (PNL).

Cseke aruncă săgeţi

O zi mai agitată a fost cea de ieri, 1 Mai, când şi-au înregistrat candidaturile reprezentanţii UDMR, respectiv ai PDL. Primii care s-au prezentat la Biroul Electoral Municipal au fost candidaţii UDMR, în frunte cu fostul ministru al Sănătăţii, Cseke Attila, cel care vizează funcţia de primar al Oradiei. Cseke nu s-a sfiit să arunce câteva săgeţi în direcţia lui Ilie Bolojan, una dintre declaraţii făcând referire la stagnarea lucrărilor de la Centrul Oncologic. Potrivit lui Cseke, deşi fondurile necesare finalizării construcţiei centrului sunt alocate (lucrări realizate de firma Selina), acesta nu va fi gata până în data de 6 iunie, după cum ar fi trebuit. Candidatul UDMR a sugerat că vinovat de această situaţie ar fi chiar actualul primar. În ceea ce priveşte lista pentru Consiliul Local Oradea, primele poziţii sunt ocupate de : Biró Rozalia, Pásztor Sándor, Huszár István, Delorean Iulius, Szabó József, Sárközi Zoltan, Ritli László-Csongor, Bimbó-Szuhai Tibor-Csaba, Kis Gábor-Ferenc şi Vig Hajnalka.

UDMR vrea 10 consilieri judeţeni

Tot ieri şi-au depus dosarele şi candidaţii UDMR la CJ Bihor. Fotoliul de preşedinte este râvnit de actualul director al Administraţiei Bazinale de Apă Crişuri, Pasztor Sandor, care a venit la BEJ însoţit, printre alţii, de viceprimarul Rozalia Biro şi de preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabo Odon. "Doresc să avem un judeţ bine condus, bine administrat, doresc să aducem judeţul Bihor ca o locomotivă în partea de Nord-Vest a ţării", a declarat Pasztor, adăugând că sloganul său de campanie este "Clădim Bihorul pentru fiecare". Acesta a mai menţionat că speră să atragă voturi atât din partea comunităţii maghiare, cât şi din partea românilor. UDMR speră să obţină 10 mandate de consilier judeţean, prin: Kiss Alexandru (actualul vicepreşedinte al CJ Bihor şi preşedinte al UDMR Bihor), Szabó Stefan, Forró László, Szabó Ödön, Turucz Maria, Kiss Sandor-Elek, Sárközi Alexandru, Hodgyai Edit, Grim András şi Lakatos Ioan.

Mihai Groza, din nou în cursă

Canidadţii PDL la Primăria şi Consiliul Local Oradea s-au înscris în cursă ieri, 1 Mai. Mihai Groza, cel care a candidat pentru fotoliul de primar al Oradiei şi în urmă cu patru ani, a venit la BEM însoţit de preşedintele interimar al democrat-liberalilor, Ionel Avrigeanu, dar şi de preşedintele PDL Oradea, Dorin Corcheş. "Candidez alături de o echipă puternică, alături de care avem mult lucruri de făcut pentru acest oraş", a declarat Mihai Groza, adăugând că, în cei patru ani de mandat, actuala administraţie publică locală a făcut atât lucruri bune, cât şi lucruri mai puţin bune. "Sunt mulţumit că au fost continuate proiectele noastre - podul Sovata, sciuarul de pe Bulevardul Dacia, însă mai trebuie fluidizat traficul în Oradea şi trebuie reduse amenzile şi taxele. De asemenea, trebuie avută în vedere schimbarea sistemului de taxare în termoficare", a spus  Groza. Acesta a remarcat faptul că în urmă cu patru ani Ilie Bolojan susţinea în campania electorală că în Oradea şi în Bihor sunt salariile cele mai mici, însă acelaşi lucru se întâmplă şi acum. Primii pe lista pentru Consiliul Local sunt Mihai Groza, Dorin Corcheş, Cristian Ile, Adelina Coste, Emerich Ienei, Ionel Bungău, Cristian Puşcaş, Ioan Bârsan, Marcel Dragoş şi Claudiu Popa.

Ţîrle s-a înscris în PDL

În ceea ce-l priveşte pe preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, acesta şi-a depus ieri dosarul de candidat din partea PDL Bihor, confirmând că din data de 1 Mai este membru cu acte în regulă al Partidului Democrat-Liberal. Cu această ocazie, Ţîrle a anunţat că azi, la prima oră, va depune o informare la secretara judeţului, Carmen Soltănel, urmând ca aceasta, dar şi prefectul să se pronunţe cu paşii pe care trebuie să-i urmeze. Reamintim că PNL Bihor i-a trimis joi, 26 aprilie, o adresă prefectului de Bihor prin care îl atenţionau să constate demisia din funcţia de preşedinte al CJ Bihor a lui Radu Ţîrle în momentul în care acesta se înscrie în cursa electorală din partea altui partid decât cel din partea căruia a candidat în urmă cu patru ani. Liderul interimar al PDL Bihor, Ionel Avrigeanu, a menţionat că Ţîrle nu are nicio datorie morală faţă de PNL, deoarece liberalii l-au dat afară din partid. De asemenea, Avrigeanu susţine că Ţîrle "este singurul candidat cu experienţă în administraţia judeţeană", acesta fiind un atu pentru candudatul PDL. În ceea ce-l priveşte pe Radu Ţîrle, acesta a declarat că doreşte să continue proiectele demarate în mandatul 2004 - 2008: lucrările la Aeroportul Oradea, Muzeul Ţării Crişurilor şi 10 drumuri judeţene.

"Fără mine, PNL nu conta azi în Bihor"

În timpul declaraţiilor făcute odată cu depunerea candidaturii, Radu Ţîrle a profitat de ocazie pentru a lansa câteva atacuri la adresa foştilor colegi de partid. "În 2008, Cornel Popa nici nu a vrut să audă de Consiliul Judeţean. Eu nu am vrut să vin la Consiliul Judeţean. Dânsul n-a vrut să candideze şi atunci trebuia găsită o soluţie. Am candidat, am câştigat", a afirmat Ţîrle, adăugând că "e o minciună că PNL m-a făcut preşedinte al Consiliului Judeţean". "I-am ajutat eu să câştige. Dacă n-aş fi candidat pentru ei, PNL nu ar fi contat azi în judeţul Bihor", susţine Radu Ţîrle. De asemenea, acesta s-a arătat nemulţumit de faptul că a fost singurul preşedinte de consiliu judeţean din cadrul USL care nu a fost susţinut pentru un nou mandat. Mai mult, acest a acuzat că a fost minţit de senatorul Cornel Popa şi ignorat de Crin Antonescu "timp de trei zile" atunci când a fost desemnat candidatul USL la preşedinţia CJ Bihor. Radu Ţîrle nu l-a uitat nici pe primarul Ilie Bolojan. Candidatul PDL susţine că el l-a ajutat pe Ilie Bolojan să câştige alegerile din primul tur, aducându-i voturile necesare pentru a nu fi nevoit să intre în turul II.