504.953 de bihoreni cu drept de vot au fost chemaţi ieri la urne pentru a-şi alege preşedintele pentru următorii cinci ani şi să se exprime cu privire la reducerea numărului de parlamentari şi introducerea Parlamentului unicameral. Scrutinul a fost marcat de mai multe incidente, unele semnalate la Biroul Electoral Judeţean şi la numărul de urgenţă 112, altele, sesizate de către reprezentanţii partidelor politice. Dintre alegătorii care s-au prezentat la urne, o bună parte a refuzat să voteze pentru referendum luând doar buletinul pentru prezidenţiale. Cea mai mare prezenţă la urne s-a înregistrat în secţiile speciale, mai ales la secţiile din Gara CFR Oradea, de la Universitatea Oradea şi de la Universitatea Emanuel. De asemenea, şi-au exprimat dreptul la vot, cu urna specială, 256 de deţinuţi de la Penitenciarul Oradea, respectiv 22 persoane aflate în arest preventiv.

Probleme încă de dimineaţă
Probleme au apărut încă de la primele ore ale dimineţii, când membrii secţiei speciale din Gara Bratca au semnalat faptul că nu au buletine de vot pentru reducerea numărului de parlamentari, primind în schimb un număr dublu al buletinelor de vot privind Parlamentul unicameral. Aceştia au anunţat BEJ cu privire la lipsa buletinelor abia după o oră şi 10 minute de la deschiderea secţiei de votare. De asemenea, la secţia specială din Tileagd buletinele de vot s-au epuizat în primele minute, membrii biroului solicitând suplimentarea acestora. Preşedintele BEJ Bihor, judecătorul Antik Levente, a precizat că în câteva secţii de votare din judeţ la 10 ştampile s-a dezlipit cauciucul, rămânând prins de buletinele de vot şi introdus în urne. "Plasticul de pe ştampilă s-a dezlipit. Alegătorii au împăturit buletinul de vot şi l-au introdus în urnă fără să îşi dea seama de acest lucru. Avem semnalate zece astfel de cazuri", ne-a declarat Antik Levente. Acesta a precizat că ştampilele nu pot fi înlocuite, iar astfel secţiile cu pricina vor funcţiona cu o ştampilă în minus, însă unii dintre preşedinţi au găsit soluţia lipirii cauciucului. De asemenea, preşedintele BEJ a mai menţionat că, la secţia de votare din localitatea Hidişel, s-a prezentat un cetăţean olandez care dorea să voteze, fără a avea însă drept de vot. Un caz special a fost înregistrat în Oradea, unde s-a prezentat un alegător imobilizat în scaun cu rotile. Acesta nu a putut intra în secţia de vot deoarece nu era prevăzută cu rampă de acces. În acest caz, membrii secţiei de votare i-au dus buletine de vot pentru a-şi exercita deptul electoral.


Reclamaţii din partea PSD Bihor
Totodată, la BEJ a mai fost înregistrată o sesizare din partea deputatului PSD Sonia Drăghici cu privire la faptul că în municipiul Oradea au fost lipite, sâmbătă, afişe împotriva candidatului PSD+PC, Mircea Geoană. Aceeaşi sesizare a fost făcută şi cu o zi înainte de către PSD Bihor. Afişele anti-Geoană au fost lipite pe ferestrele de la intrarea în scările de bloc, pe porţile unor garaje, pe vitrinele frigorifice în aer liber ale unor chioşcuri, pe sediile unor societăţi comerciale şi chiar pe indicatoarele rutiere, acoperindu-le. "E o mare mojicie. Mi se pare mai grav faptul că aceste afişe defăimătoare la adresa candidatului PSD+PC au fost lipite cu un aracet ce nu poate fi dat jos, provocând daune şi supărare oamenilor", a declarat liderul PSD Bihor, senatorul Ioan Mang. Social-democraţii s-au mai plâns că, în mai multe secţii de votare, delegaţii unor formaţiuni precum Partidul Ecologist sau Partidul Verde au fost înlocuiţi cu membri ai PD-L, care s-au înregistrat ca reprezentanţi ai acestor partide. Preşedintele PSD Bihor a adăugat că o altă neregulă a fost constatată la secţia de votare 718 din comuna Tăuteu, unde locţiitorul secţiei este şi reprezentant al PD-L în birou. Purtătorul de cuvânt al BEJ, judecătorul Cristian Monenci, a declarat că nu au fost primite reclamaţii cu privire la problemele semnalate de PSD Bihor.


Peste 20 de sesizări la 112
În cursul zilei de ieri, alegătorii au putut semnala neregulile şi la numărul de urgenţă 112. Potrivit unui comunicat de presă, în intervalul orar 7.00 - 18.00, în judeţul Bihor au fost primite 23 de sesizări prin Sistemul Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112, cu privire la posibile incidente de natură electorală. În urma verificărilor efectuate în cazul fiecărei sesizări, s-a stabilit că 20 dintre acestea nu se confirmă, în niciunul dintre cazuri nefiind întrunite elementele constitutive ale vreunei infracţiuni ori contravenţii. Unul dintre apelurile primite la 112 în jurul orei 14.20 sesiza faptul că o persoană care a votat într-o secţie din Oradea a fotografiat cu telefonul mobil buletinul de vot, în timp ce se afla în cabina de votare. La faţa locului s-au deplasat poliţişti din cadrul Poliţiei municipiului Oradea care, în urma verificărilor efectuate, au stabilit că aspectele sesizate se confirmă. Votantul a fost identificat ca fiind un orădean de 37 de ani. Poliţiştii orădeni l-au sancţionat contravenţional cu amendă în valoare de 1.000 lei. La ora 16.04, prin apelul 112 s-a primit o sesizare din Gurbeşti, potrivit căreia o persoană a aruncat pe o stradă din localitate afişe de propagandă electorală. Poliţiştii din Spinuş au stabilit că sesizarea se confirmă. Localnicul de 49 de ani a fost sancţionat contravenţional. De asemenea, un cetăţean de 44 de ani din Săcădat a fost sancţionat contravenţional de poliţişti cu amendă în valoare de 500 de lei, după ce, prin două apeluri consecutive la 112, a sesizat că, prezentă în secţia de votare, concubina sa nu a primit unul din buletinele de vot. Poliţiştii au verificat acest aspect, care nu s-a confirmat, cetăţeanul fiind sancţionat pentru apel nefondat.


Având în vedere că programul Direcţia de Evidenţa Persoanelor a fost prelungit cu ocazia alegerilor şi a referendumului, iar eliberarea documentelor s-a făcut în câteva ore, orădenii au profitat de ocazie pentru a-şi schimba cărţile de identitate. Astfel, sâmbătă şi ieri, la DEP numărul solicitanţilor a crescut de patru ori faţă de o zi obişnuită. Sâmbătă, 21 noiembrie, au fost eliberate 470 de cărţi de identitate, iar ieri au fost eliberate aproximativ 300. În ceea ce priveşte prezenţa la urne în judeţul Bihor, la raportarea de la ora 20.30 erau anunţaţi 49,47% dintre votanţi la alegerile prezidenţiale (44,48% în mediul urban, 55,21% în mediul rural), respectiv 46,13% pentru referendum (40,84% în mediul urban, 52,23% în mediul rural). Aceste procente ne clasau pe locurile 27, respective 29 pe ţară. La secţiile de votare speciale votaseră 12.290 persoane pentru prezidenţiale, respectiv 11.509 pentru referendum.