Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) condamnă poziţia conducerii UDMR de a nu participa la mitingul pentru autonomie din 10 martie, de la Târgu Mureş, liderul CNS - Scaunul Sepsi, Gazda Zoltan, afirmând că "se pare că influenţa vechii conduceri a Uniunii este încă puternică".

Preşedintele CNS - Scaunul Sepsi (zona Sfântu Gheorghe), Gazda Zoltan, a declarat, duminică că "este extrem de tristă" poziţia conducerii UDMR faţă de mitingul pentru autonomie. "Este extrem de trist, din păcate conducerea centrală a UDMR nu se dezminte", a spus Gazda. Cu toate acestea, liderul CNS şi-a exprimat speranţa că reprezentanţii UDMR din judeţul Covasna vor participa la această manifestare şi se vor mobiliza. "Autonomia este o problemă naţională şi nu are importanţă cine este coorganizatorul acestei manifestări. Consiliul Naţional Secuiesc a considerat, până în prezent, că şi UDMR este coorganizator, la fel ca şi PPMT sau PCM. oate forţele trebuie să se solidarizeze. Sper, totuşi, că liderii judeţeni şi primarii UDMR din Covasna vor simţi importanţa participării şi se vor mobiliza", a spus Gazda. Totodată, el a afirmat că l-a cunoscut pe Kelemen Hunor ca fiind un om deschis, dar "se pare că influenţa vechii conduceri a UDMR este încă puternică". La rândul său, preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a condamnat atât poziţia UDMR, cât şi a PPMT. Kulcsar Terza Jozsef a declarat că subiectul autonomiei nu ar trebui politizat şi toate forţele politice maghiare ar trebui să se unească în lupta pentru obţinerea acestui deziderat. El a reamintit că, în decembrie, când UDMR Covasna a organizat, în plină campanie electorală, un miting pentru apărarea drapelului secuiesc, reprezentanţii PCM au fost prezenţi. "Important nu este cine organizează această manifestare, ci faptul că autonomia este un deziderat comun şi trebuie să fim solidari. Condamn şi poziţia PPMT care a forţat să fie coorganizator şi, cel mai probabil, acest lucru l-a deranjat pe Kelemen Hunor", a spus preşedintele PCM Covasna.

Care steag e important?!

Fostul preşedinte al UDMR Marko Bela afirma, sâmbătă, la CRU, că steagul cel mai important al secuilor este cel roşu, alb şi verde şi că el nu este de acord cu organizarea de către Consiliul Naţional Secuiesc a unui "miting pentru autonomie" în 10 martie, într-un "oraş delicat" ca Târgu Mureş. La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spunea că a discutat problema participării Uniunii la "mitingul pentru autonomie" în cele mai importante foruri ale formaţiunii, care s-au pronunţat împotrivă. "Nu suntem organizatori şi nu participăm. I-am spus şi preşedintelui CNS, Izsak Balazs, că nu participăm la un eveniment care poate da naştere unei situaţii neavenite aici, la Târgu Mureş. Cu toată stima pentru CNS: nu vom fi remorcă, nici a CNS şi nici a Partidului Popular Maghiar din Transilvania", a spus Kelemen Hunor. Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a anunţat, la începutul lunii ianuarie, organizarea unui "miting pentru autonomie", în 10 martie, la Târgu Mureş. La acesta ar urma să fie prezente 10.000 de persoane.