În 10 martie, din nou la Tîrgu Mureş - Nu mai vor în România - Miting pentru autonomie
Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) condamnă poziţia conducerii UDMR de a nu participa la mitingul pentru autonomie din 10 martie, de la Târgu Mureş, liderul CNS - Scaunul Sepsi, Gazda Zoltan, afirmând că "se pare că influenţa vechii conduceri a Uniunii este încă puternică".
Preşedintele CNS - Scaunul Sepsi (zona Sfântu Gheorghe), Gazda Zoltan, a declarat, duminică că "este extrem de tristă" poziţia conducerii UDMR faţă de mitingul pentru autonomie. "Este extrem de trist, din păcate conducerea centrală a UDMR nu se dezminte", a spus Gazda. Cu toate acestea, liderul CNS şi-a exprimat speranţa că reprezentanţii UDMR din judeţul Covasna vor participa la această manifestare şi se vor mobiliza. "Autonomia este o problemă naţională şi nu are importanţă cine este coorganizatorul acestei manifestări. Consiliul Naţional Secuiesc a considerat, până în prezent, că şi UDMR este coorganizator, la fel ca şi PPMT sau PCM. oate forţele trebuie să se solidarizeze. Sper, totuşi, că liderii judeţeni şi primarii UDMR din Covasna vor simţi importanţa participării şi se vor mobiliza", a spus Gazda. Totodată, el a afirmat că l-a cunoscut pe Kelemen Hunor ca fiind un om deschis, dar "se pare că influenţa vechii conduceri a UDMR este încă puternică". La rândul său, preşedintele PCM Covasna, Kulcsar Terza Jozsef, a condamnat atât poziţia UDMR, cât şi a PPMT. Kulcsar Terza Jozsef a declarat că subiectul autonomiei nu ar trebui politizat şi toate forţele politice maghiare ar trebui să se unească în lupta pentru obţinerea acestui deziderat. El a reamintit că, în decembrie, când UDMR Covasna a organizat, în plină campanie electorală, un miting pentru apărarea drapelului secuiesc, reprezentanţii PCM au fost prezenţi. "Important nu este cine organizează această manifestare, ci faptul că autonomia este un deziderat comun şi trebuie să fim solidari. Condamn şi poziţia PPMT care a forţat să fie coorganizator şi, cel mai probabil, acest lucru l-a deranjat pe Kelemen Hunor", a spus preşedintele PCM Covasna.
Care steag e important?!
Fostul preşedinte al UDMR Marko Bela afirma, sâmbătă, la CRU, că steagul cel mai important al secuilor este cel roşu, alb şi verde şi că el nu este de acord cu organizarea de către Consiliul Naţional Secuiesc a unui "miting pentru autonomie" în 10 martie, într-un "oraş delicat" ca Târgu Mureş. La rândul său, preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, spunea că a discutat problema participării Uniunii la "mitingul pentru autonomie" în cele mai importante foruri ale formaţiunii, care s-au pronunţat împotrivă. "Nu suntem organizatori şi nu participăm. I-am spus şi preşedintelui CNS, Izsak Balazs, că nu participăm la un eveniment care poate da naştere unei situaţii neavenite aici, la Târgu Mureş. Cu toată stima pentru CNS: nu vom fi remorcă, nici a CNS şi nici a Partidului Popular Maghiar din Transilvania", a spus Kelemen Hunor. Consiliul Naţional Secuiesc (CNS) a anunţat, la începutul lunii ianuarie, organizarea unui "miting pentru autonomie", în 10 martie, la Târgu Mureş. La acesta ar urma să fie prezente 10.000 de persoane.
Secuii sunt unguri ? Originea etnică a secuilor este viu disputată de istorici și antropologi. În decursul timpului, diverși cercetători i-au considerat pe secui ca descinzând, pe rând, din maghiari, sciți, huni, gepizi, avari, bulgarii de pe Volga, onoguri, kavari sau din kabardino-balkarii din Caucaz. De altfel, o ramură a turcilor horezmieni (din Horezm sau Hwarizm; populație cu substrat iranic), numită în maghiară káliz și koromza/korozmin, a fost colonizată în scaunul secuiesc Șepși în jurul orașului Sfântu Gheorghe Un grupuscul etnic, numit barsil, a fost pus de unii cercetători pe seama grupului etnic burtas de la Volga, despre care mult timp s-a crezut că era o populație fino-ugrică mordvină (numită și bercelek), dar mai recent experții consideră că era un grup al populației alane (populație scito-sarmată, vorbitoare de dialect iranic). Barsilii care au ajuns în Transilvania au fost asimilați de secuii din zona Sovatei. În secolul al VIII-lea, cronicarul armean Moise Chorenați (Movses Khorenatsi/Moses of Chorene) scria că barsilii se aflau într-o zonă a Volgăi numită "Bulgaria neagră", unde se refugiaseră din calea hazarilor. Numele de familie Maksai poate că păstrează amintirea unui grup etnic din Mordovia, vorbitor al limbii fino-ugrice mokșa, din vecinătatea geografică a teritoriului ancestral al ungurilor.
Cine a spus ca nu mai vor in Romania ? Vor in tara in care s-au nascut,dar vor autonomie.Pentru unii este foarte greu de inteles.
... Liber la manevra !!! Nu poti sa tii pe nimeni cu forta .Vand ce au in tara (prin notari anume alesi),li se aplica taxele si impozitele LEGALE. Platesc scolarizarea,li se ridica cetatenia romana si .. drum bun !!. Interdictia de-a intra in tara (doar o urasc, nu-i asa)pe timp de minimum 10 ani.Daca-ti uarasti in asa hal tara in care te-ai nascut, statul este obligat sa-si ia masurile pe care le crede de cuviinta !!Si astea mi se par(pe persoana fizica) cele legale.Asta nu-i o plecare la neamuri sau la munca dincolo. E ceva definitiv si irevocabil.