Încep contrele în legislativul local - Consilierii UDMR, nemulţumiţi de reţeaua şcolară
Proiectul de hotărâre privind reorganizarea reţelei şcolare pentru anul 2012-2013, aflat ieri pe ordinea de zi a Consiliului Local Oradea, a stârnit unele obiecţii din partea grupului UDMR. Chiar dacă materialul a fost adus, în urmă cu o săptămână, la cunoştinţa mass-media locale, informaţiile oferite atunci au fost trunchiate, lucru remarcat şi de fostul viceprimar Biro Rozalia.
Prima obiecţie a consilierului UDMR, Biro Rozalia, a fost legată de modul în care a fost prezentată, săptămâna trecută, ştirea privind reţeaua şcolară. "Subiectul a fost prezentat, într-o conferinţă de presă, ca şi cum deja această reţea şcolară a şi fost aprobată", a obiectat fostul viceprimar. În al doilea rând, modificările operate în rândul reţelei şcolare ar fi avut loc fără consultarea membrilor Consiliului de Administraţie al unităţilor şcolare, şi în special a părinţilor. Ceea ce a nemulţumit grupul UDMR a fost faptul că acele clase cu predare în limba maghiară de la Liceul Ortodox nu au mai fost trasferate la Colegiul Naţional "Mihai Eminescu", contrar celor stabilite iniţial. "Părinţii şi-au înscris copiii la o şcoală şi acum ei rămân la altă şcoală. Eu fac parte din Consiliul de Administraţie de la Liceul Ortodox şi nu am fost consultată în legătură cu această problemă", a indicat Biro o problemă de procedură. În replică, inspectorul general al ISJ Bihor, consilierul local Daniel Negrean, i-a răspuns fostului viceprimar că, "dacă directorul unităţii şcolare nu v-a convocat la sedinţa CA, nu e problema Inspectoratului Şcolar". De asemenea, pentru a-şi susţine cauza, liderul grupului UDMR, Biro Rozalia, a prezentat aleşilor locali şi inspectorului general al ISJ Bihor peste 100 de semnături ale părinţilor care doresc ca minorii să frecventeze cursurile CN "Mihai Eminescu". Aceste semnături nu au fost luate în considerare de către consilierii locali, proiectul de hotărâre întrunind numărul de voturi necesare prin susţinerea consilierilor PNL şi PSD.
Se știe că totul este subordonat politicului în țara asta. Ce ai hotârît ieri nu mai e valabil mâine în cazul în care alții sunt la putere. În ianuarie s-a hotârăt alipirea Școlii Andrei Mureșanu la Colegiul ,,Mihai Eminescu,,. Atunci se spunea ca din cauza deficitului mare al institutiei. Astazi observam ca se revine asupra deciziei de atunci. Oare de ce? S-au intrebat domnii consilieri care sunt avantajele si dezavantajele unirii cu prestigiosul colegiu orâdean. Dar avantajele rămânerii în structura actuală, adică Liceu Teologic, având în subordine și Colegiul Tehnic,,D. Leonida,, , cu un procent dezastruos de promovabilitate la Bac, cu puțini înscriși în clasele a IX-a. Eu cred că nicio clipă nu s-au gândit la eficientizarea cheltuielilor, la binele elevior și, de ce nu, al dascălilor, deoarece atunci nu s-ar tot răzgindi atât. O decizie corectă se face după o îndelungă analiză, nu după cât de influent politic este cineva, care îți șoptește că așa este bine. Cât privește poziția UDMR, ajutați de poziția de liant politic, au reușit o segregare a elevilor maghiari, uitând de avantajul de a știi și limba română. Prin urmare, totul este politic.
.... inceputul cedarilor catre unguri !!! ca mai e mult pana departe (sfarsit de mandat ). Om trai si om vedea cat va ceda CL !!!!!.Asta se intampla cand gandesti politic pe interesele partidului.