A doua zi după Conferinţa Judeţeană a PSD Bihor în care senatorul Ioan Mang a fost ales noul preşedinte al filialei, contracandidatul său, Mihai Bar, şi-a anunţat decizia de a demisiona din partid, printr-un fax trimis la sediul din Parcul 1 Decembrie. După trei zile de tăcere, acesta şi-a justificat decizia acuzând "atitudinea duplicitară" a unora dintre colegii săi de partid, care i-au promis că-l vor susţine la alegerile interne, dar care ulterior "au făcut totul pentru a-l favoriza pe Ioan Mang". În acest fel, Mihai Bar îşi anunţă practic retragerea din viaţa politică locală, după 20 de ani în care a fost alături de social-democraţi.

 

Cu câteva zile înaintea alegerilor din cadrul PSD Bihor, Mihai Bar se declara convins că va obţine votul majorităţii delegaţilor prezenţi la Conferinţa Judeţeană, bazându-se pe discuţiile avute cu colegii săi de partid. Până la urmă, victoria i-a revenit senatorului Ioan Mang. Susţinut pe faţă de Victor Pona şi mai ales de Ecaterina Andronescu, prezenţi la alegeri, Mang a fost preferatul delegaţilor social-democraţi, câştigând la o diferenţă zdrobitoare: 437 la 171. A doua zi, Mihai Bar şi-a anunţat demisia din partid, printr-un fax pe care l-a trimis la sediul PSD Bihor, fără nicio explicaţie. De altfel, acesta nici nu a putut fi contactat timp de trei zile. Printr-un comunicat de presă trimis ieri, fostul lider social-democrat a încercat să-şi explice decizia, insistând asupra faptului că nu a fost deranjat de faptul că a pierdut fotoliul de preşedinte, ci de faptul că a fost trădat. "Ca urmare a rezultatului alegerilor din data de 24 iunie 2010 a organizaţiei judeţene a PSD Bihor, am decis să îmi depun demisia din partid. Din dorinţa de a-mi justifica gestul faţă de electoratul meu şi de a dezminţi toate zvonurile false care au urmat acestui fapt, doresc să subliniez că nu am părăsit partidul din cauza înfrângerii pe care am suferit-o, ci din cauza atitudinii duplicitare a foştilor mei colegi pesedişti. Mi-am depus candidatura la preşedinţia organizaţiei judeţene ca urmare a discuţiilor purtate în prealabil cu toţi liderii organizaţiilor locale, majoritatea asigurându-mă de loialitate şi sprijin. Lucrurile s-au întâmplat exact pe dos, unii dintre ei făcând tot ce le-a stat în putinţă pentru favorizarea votului contracandidatului meu (votul a fost controlat inclusiv pe traseu). Mulţi mi-au garantat o bună colaborare în cazul dobândirii unui nou mandat de preşedinte. Aceste lucruri nu s-au confirmat, după cum bine a relevat rezultatul final al votului. Simt ca mi-ar fi extrem de dificil să-i privesc în ochi pe cei care nu şi-au ţinut cuvântul dat şi să colaborez în continuare, de aceea gestul meu este explicabil. În ceea ce priveşte atitudinea conducerii centrale a PSD, simt aceeaşi dezamăgire, aceştia demonstrând în mod evident preferinţa pentru contracandidatul meu. Mă îndoiesc, totuşi, că discursul meu cu o tonalitate mai ridicată şi intervenţiile colegilor ar fi putut influenţa decizia alegătorilor, pe care refuz să-i cred o masă de manevră. După 20 de ani de satisfacţii, împliniri şi dezamăgiri în acest partid, am ajuns la concluzia că unii dintre cei cu care am colaborat o perioadă îndelungată în campaniile electorale nu mai merită să fie colegii mei. Voi rămâne mereu un social-democrat în suflet, iar orice alte zvonuri referitoare la adeziunea mea la altă formaţiune politică sunt total nefondate", se arată în comunicatul de presă al lui Mihai Bar.

 

Pe de altă parte, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, a declarat că regretă că Bar a luat decizia de a părăsi partidul. Potrivit lui Mang, dacă fostul lider social-democrat nu revine asupra demisiei, PSD va trebui să nominalizeze o altă persoană pentru a face parte din Consiliul Judeţean Bihor. "Regret ce s-a întâmplat. Îl voi suna mâine (n.r. - azi) să vedem dacă nu se răzgândeşte. Nu e prima dată când anunţă că va demisiona. Dacă nu revine asupra deciziei, locul său în Consiliul Judeţean Bihor va fi luat de următorul pe lista de candidaţi, adică de Doina Corb", a precizat Ioan Mang.