Prefectul Claudiu Pop şi-a prezentat, ieri, un bilanţ al activităţii pe care a desfăşurat-o în cele şapte luni de când conduce Prefectura Bihor. Pop a declarat că şi-ar dori să fie păstrat în funcţie şi în următorii ani, adăugând însă că "alţii sunt cei în măsură să decidă dacă am făcut treabă bună sau nu".

Reprezentantul Guvernului a prezentat, ieri, într-o conferinţă de presă, bilanţul activităţii Instituţiei Prefectului de la instalarea sa în funcţie până acum. Claudiu Pop a menţionat că în acest an Prefectura a coordonat organizarea a două scrutinuri: referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu, respectiv alegerile parlamentare din 9 decembrie. "Eu consider că nu au fost probleme în organizare. Pentru acest lucru îi felicit pe toţi angajaţii Prefecturii, ai Ministerului Administraţiei şi Internelor din Poliţie, Jandarmerie, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, Poliţia de Frontieră, şi din structurile administraţiei locale", a afirmat Claudiu Pop. Pe de altă parte, prefectul a recunoscut că preşedintele Biroului Electoral Judeţean, judecătorul Antik Levente, a trimis pe adresa Prefecturii Bihor o adresă în care a recomandat că aproximativ 20 de persoane care la scrutinul din 9 decembrie au fost preşedinţi ai unor secţii de votare să nu mai fie acceptaţi la viitoarele alegeri, din mai multe motive: nu cunoşteau diferenţa între un vot alb şi unul nul, au acceptat cereri pentru utilizarea urnei mobile din partea unor persoane care nu aveau acte medicale că sunt netransportabile, au permis să voteze unor persoane care nu aveau domiciliul în colegiul corespunzător localităţii în care a funcţionat secţia de votare sau au întocmit greşit procesele-verbale după numărătoarea voturilor.

Furturile de apă geotermală

În ceeea ce priveşte componenta de control al legalităţii actelor emise de consiliile locale, respectiv Consiliul Judeţean Bihor, prefectul a menţionat că niciun act emis de unităţile administrativ-teritoriale bihorene nu a fost atacat în instanţa de contencios. Pe de altă parte, prefectul a menţionat două acţiuni în care s-a implicat: eliminarea comerţului de produse etnobotanice şi identificarea forajelor ilegale de apă geotermală. "La controalele pentru identificarea forajelor ilegale de apă geotermală am avut rezultate bune, însă acum există o situaţie delicată. Apa din lacul cu nuferi din Băile 1 Mai a continuat să scadă", a afirmat Pop. Acesta susţine că o soluţie pentru rezolvarea problemei rezervaţiei cu nuferi din Băile 1 Mai ar fi decolmatarea puţului, pentru asta fiind, însă, nevoie de aprobarea Academiei Române. "Nu putem să stăm şi să asistăm la dispariţia lacului, fără să facem ceva. E clar că va fi o acţiune pe care o vom continua după obţinerea tuturor avizelor", a mai menţionat prefectul de Bihor. De asemenea, Claudiu Pop a declarat că a susţinut 330 de audienţe, majoritatea persoanelor venind cu probleme de fond funciar, probleme sociale sau chiar cu probleme personale, multe dintre acestea fiind soluţionate pe loc.

700-800 metri de parazăpezi

În altă ordine de idei, prefectul a anunţat că a făcut demersuri la conducerea Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale pentru ca aceasta să repartizeze şi în Bihor parazăpezi, care să fie montate pe marginea drumurilor naţionale, astfel încât să diminueze eventualele blocaje cauzate de viscolirea zăpezii pe carosabil. În urma demersului său, în Bihor vor ajunge 700-800 metri de parazăpezi, care vor fi montate în zilele următoare.