Prezent ieri la Oradea, vicepremierul Liviu Dragnea a înmânat 70 de contracte de finanţare prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală primarilor bihoreni şi conducerii Consiliului Judeţean Bihor. Dragnea a precizat că din cele 70 de contracte, doar şase sunt pentru lucrări noi, restul fiind pentru continuarea lucrărilor de infrastructură deja începute.

Bani pentru continuarea lucrărilor

Primarii care au primit finanţare pentru continuarea unor lucrări sau pentru începerea unelor noi sunt cei din Abrămuţ, Aleşd, Avram Iancu, Balc, Borod, Buduslău, Căpâlna, Câmpani, Ceica, Cherechiu, Chişlaz, Cociuba Mare, Criştioru de Jos, Diosig, Drăgăneşti, Finiş, Gepiu, Holod, Ineu, Lazuri de Beiuş, Lăzăreni, Lugaşu de Jos, Paleu, Pietroasa, Pocola, Remetea, Roşiori, Săcădat, Săcueni, Sălard, Sâmbăta, Sânnicolau Român, Sârbi, Spinuş, Şimian, Tămăşeu, Tăuteu, Toboliu, Tulca, Ţeţchea, Uileacu de Beiuş, Valea lui Mihai şi Vârciorog. Primarul din Beiuş, Adrian Domocoş, a semnat un contract de finanţare din fonduri europene pentru reabilitarea Şcolii Gimnaziale Nicolae Popoviciu în valoare totală de 3 miliarde lei, lucrări care trebuie finalizate până în luna decembrie a anului viitor. De asemenea, a primit finanţare şi Consiliul Judeţean Bihor. "Azi (n.r. - ieri) vom înmâna 70 de contracte de finanţare pentru judeţul Bihor. Din cele 70 de contracte, doar şase sunt pentru lucrări noi, restul fiind pentru lucrări în continuare", a menţionat vicepremierul Liviu Dragnea. Potrivit acestuia, nu toate lucrările începute prin Ordonanţa 28/2013 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) au putut primi finanţări în judeţul Bihor, din cauză că suma necesară era mult prea mare.

"Contractele iniţiate în Bihor pe Ordonanţa 28 au o valoare totală de 10.000 miliarde lei vechi (un miliard lei noi), iar restul de executat este de 7.500 miliarde lei vechi (750 milioane lei). Ar fi însemnat ca, pentru finalizarea tuturor lucrărilor, să alocăm toată suma PNDL aferentă pentru România doar în judeţul Bihor. Ceea ce e imposibil, pentru că mai sunt 40 de judeţe", susţine Dragnea. Totodată, vicepremierul a afirmat că a onorat toate solicitările venite de la Consiliul Judeţean şi de la primari fără să ţină cont de culoarea politică a conducerii administraţiei judeţene sau a edililor. El i-a avertizat pe primari că va fi foarte atent la calitatea lucrărilor şi la modul în care sunt cheltuiţi banii.

"Domnii primari să fie atenţi ca firmele să-şi facă treaba cum trebuie", a precizat Dragnea. El a mai menţionat că la instalarea în funcţia de ministru al Dezvoltării Regionale a găsit 4.000 de şantiere deschise, iar primul criteriu pentru alocarea banilor a fost gradul de execuţie, prioritate având cele realizate în proporţie de peste 60%. "În 2014, în Bihor au fost finalizate 10 obiective, urmând ca alte opt să fie gata până la sfârşitul anului", a declarat Liviu Dragnea.

În ceea ce priveşte acuzele aduse de primarul Ilie Bolojan („ministerul condus de Dragnea are datorii de 10 milioane euro către Oradea, iar în judeţ sunt alte zeci de lucrări nefinanţate; în loc să se ocupe de problemele reale, împarte chei" -n.r.), Liviu Dragnea a menţionat: "Nu pot să trimit pe nimeni cu o sacoşă de bani la o Primărie. Anul trecut am primit o solicitare de 480.000 lei de la CJ Bihor. Anul acesta nu am primit nicio solicitare nici de la CJ Bihor, nici de la Primăria Oradea. Ştim de datoria către municipalitate. Aşteptăm de la domnul primar să trimită solicitare şi vom semna. Dacă nu trimite, nu pot să-i dau bani".