N-avem bani, dară iubirea de etnie e un zid, care nu se demolează în şedinţe de partid: Politicienii se dau în spectacol făcând circ pe seama teatrului
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean Bihor, Alexandru Kiss, a declarat, ieri, că reorganizarea instituţiilor de cultură orădene a fost impusă de problemele financiare ale administraţiei judeţene. Liderul UDMR s-a arătat mirat de faptul că românii sunt cei mai vehemenţi împotriva separării teatrelor pe criterii etnice, în condiţiile în care, în opinia acestuia, au foarte mult de câştigat, singurul inconvenient fiind că directorii celor două teatre nu-şi vor păstra funcţiile.
Potrivit acestuia, prin desfiinţarea celor două teatre şi înfiinţarea celor două instituţii de spectacole s-a dorit eficientizarea activităţilor culturale, prin comasare şi prin crearea premiselor unei concurenţe între secţiile române şi maghiare. Kiss susţine că decizia de reorganizare a fost acceptată de toate cele patru partide reprezentate în Consiliul Judeţean (PNL, UDMR, PSD şi PDL). "Am avut întâlniri, înainte de şedinţa Consiliului, şi cu partidele din opoziţia locală, PDL şi PSD, care au acceptat propunerea de reorganizare pe care am gândit-o. De aceea am considerat că la şedinţa Consiliului nu mai trebuia discutată problema, pentru că votul urma să fie unanim. Nu înţeleg de ce după aia s-au abţinut (n.r. - consilierii PDL)", a declarat Kiss. Pe de altă parte, vicepreşedintele CJ Bihor susţine că el a discutat despre reorganizarea instituţiilor de cultură cu şefii secţiilor maghiare, dar a considerat că nu e de datoria lui să le explice situaţia şi celor de la secţiile româneşti. Mai mult, liderul UDMR Bihor susţine că nu înţelege de ce s-au supărat românii pentru separarea instituţiilor pe criterii etnice. "Eu m-am gândit că vor fi bucuroşi, pentru că mai rău va fi pentru noi", susţine Kiss, adăugând că noile instituţii culturale vor trebui să îndeplinească criterii de performanţă: creşterea numărului de spectatori şi, evident, a încasărilor, obţinerea de sponsorizări pentru spectacole, precum şi câştigarea de proiecte. "Partea română a spus că va creşte numărul de spectatori. Problema era la secţia maghiară", a afirmat Kiss, adăugând că românii se plângeau că trebuiau să ducă în spate şi secţia maghiară. Vicepreşedintele CJ Bihor consideră că dacă nu va reuşi să aducă sepcatori, instituţia maghiară nu-şi va mai avea rostul. "E foarte nasol dacă eu trebuie să spun care este interesul românilor", consideră Kiss.În ceea ce priveşte noile conduceri, Alexandru Kiss a declarat că atât Daniel Vulcu, cât şi Czvikker Katalin se bucură de susţinerea celor două partide care formează majoritatea în CJ Bihor.
Vicepreşedintele CJ nu consideră că procesul câştigat de fostul director artistic al Trupei "Iosif Vulcan", Elvira Rîmbu, ar putea fi o piedică pentru punerea în aplicare a hotărârilor de la sfârşitul lunii trecute. "Elvira Rîbu putea fi reinstalată înfuncţie doar dacă rămânea structura organizatorică de atunci. Altfel, poate să primească doar câteva salarii", a precizat Alexandru Kiss.
Desfiintarea teatrelor pe criterii economice nu este reala, atata timp cat directorii de la filarmonica se lafaie in timpul de lucru nefacand nimic pe salarii de ministru de 50 mil lei. In urma scandalurilor si proceselor pierdute in fata angajatilor, e cazul sa se pensioneze!
Daca economicul a primat in luarea deciziei de segregare a institutiilor de cultura, este greu de inteles de ce nu au fost comasate intr-o singura institutie.