Numărătoarea inversă la Referendum a început: Da sau Nu, asta-i întrebarea
Mâine, în intervalul orar 7.00-23.00, în cele 649 secţii de votare de pe raza judeţului, sunt aşteptaţi 504.659 bihoreni. Cetăţenii care se află în localitatea de domiciliu pot vota doar la secţia de votare arondată, în rest ceilalţi votanţi îşi pot exercita dreptul electoral la orice secţie de votare din ţară sau chiar străinătate.
Urne mobile pentru bolnavi...
Pentru referendumul de mâine, 29 iulie, pentru judeţul Bihor au fost tipărite de către R.A. Monitorul Oficial un număr de 557.286 buletine de vot, numărul de alegători, după cum rezultă din listele electorale permanente, fiind de 504.659. Au fost amenajate 649 secţii de votare, inclusiv la Hotel Ceres (Băile 1 Mai), respectiv Hotel Padiş (Băile Felix). De asemenea, turiştii de la Stâna de Vale vor vota la Budureasa. Ieri, după ora prânzului, la Primăria Oradea, au fost aduse şi descărcate în Sala Ghişeelor toate materialele aferente procesului electoral de mâine. Astfel, pe lângă buletinele de vot, au mai fost aduse 649 ştampile de control pentru secţiile de votare şi 3.245 ştampile cu menţiunea "VOTAT". Toate acestea, vor fi distribuite azi preşedinţilor secţiilor de votare. Aceştia se vor afla, azi, în intervalul 18.00-20.00, la secţiile de votare pentru a primi tabelele unităţilor sanitare privind bolnavii care doresc să voteze duminică şi pentru care se impune urna specială. Potrivit informaţiilor oferite de prefectul judeţului Bihor, Claudiu Pop, în spitalele din Bihor sunt internate în jur de 3.000 de persoane. Obligaţia asigurării exercitării dreptului de vot revine conducerii fiecărei unităţi sanitare, care trebuie să întocmească tabele cu persoanele internate care doresc să voteze, aceste tabele urmând să fie depuse tot de angajaţii spitalelor la cea mai apropiată secţie de votare, doar azi, în intervalul amintit. "Pentru persoanele care se internează în spital în noaptea de 28 spre 29 iulie se vor face cereri individuale, prin intermediul cărora se solicită urna mobilă de la cea mai apropiată secţie de votare", a precizat Claudiu Pop. În ce priveşte persoanele netransportabile, care nu sunt internate în spitale, acestea vor putea solicita individual, în baza unei cereri scrise, trimiterea urnei mobile. Solicitările pot fi depuse la secţiile de votare pe întreaga zi a desfăşurării referendumului.
... şi persoane private de libertate
În aceeaşi situaţie se află şi persoanele private de libertate aflate în custodia Penitenciarului Oradea şi cărora nu li s-a suspendat dreptul de vot. Astfel, au fost identificate 412 persoane private de libertate care pot vota, dintre acestea 351 manifestându-şi deja intenţia printr-o solicitare scrisă, adresată preşedintelui secţiei de votare amenajate la Liceul Teologic Reformat "Lorántffy Zsuzsanna", prin intermediul administraţiei locului de deţinere. De asemenea, potrivit informării transmise de conducerea Penitenciarului Oradea, pentru persoanele private de libertate cu acte de identitate expirate au fost luate măsuri în vederea preschimbării acestora, fiind îndeplinită astfel una dintre condiţiile participării la vot. În cazul persoanelor ale căror acte de indentitate expiră azi şi mâine, de menţionat că toate formaţiunile de Evidenţă a Persoanelor au un program de lucru adaptat cetăţenilor care intenţionează să-şi exprime dreptul la vot pentru Referendumul din 29 iulie. Astfel, Biroul de Evidenţă a Persoanelor din municipiul Oradea, situat pe strada Republicii nr. 24, va avea următorul orar de funcţionare la sfârşit de săptămână: azi (28 iulie 2012): 8.00-16.00; iar mâine (29 iulie 2012): 8.00-22.00. De asemenea, Serviciul Public Comunitar pentru Eliberarea şi Evidenţa Paşapoartelor Simple informează că s-a constituit o echipă operativă, care, la solicitarea persoanelor interesate, poate asigura cu operativitate eliberarea paşapoartelor simple temporare, atât în preziua procesului electoral, cât şi în ziua desfăşurării acestuia (conform solicitărilor).
Prefectul judeţului a reamintit, ieri, în cadrul unei conferinţe de presă, faptul că împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a participa la referendum se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea unor drepturi. "Vom veghea la desfăşurarea corectă a referendumului. Primarii să-şi păstreze demnitatea de român şi să nu permită ingerenţa politicului. Atragem atenţia tuturor că este garantată libera participare la vot", a precizat Claudiu Pop.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.