La începutul acestui an, deputatul social-democrat Gheorghe Bogdan ne-a acordat un amplu interviu, prilej cu care a făcut un bilanț al activității sale parlamentare din 2014 și a enumerat câteva dintre proiectele de care consideră că Beiușul are nevoie.

Parlamentarul pesedist a precizat că, de anul trecut, face parte din Comisia de Agricultură, Silvicultură și Alimentație Publică a Camerei Deputaților, organism de lucru unde se simte „acasă", dată fiind pregătirea sa de inginer zootehnist. În plus, Gheorghe Bogdan este membru al grupurilor parlamentare de prietenie cu Venezuela și Ungaria, calitate în care a avut mai multe întâlniri cu politicienii udemeriști, cu parlamentari maghiari și cu ambasadorul Ungariei la București, unul dintre subiectele abordate fiind înfrățirea comunei Drăgănești cu o localitate din țara vecină. 

Cât privește activitatea parlamentară în sine, pe lângă participarea la ședințele de comisie, deputatul Gheorghe Bogdan a mai avut trei luări de cuvânt în plen, patru întrebări și interpelări, toate în legătură cu anumite probleme din Bihor, precum și două declarații politice, una pe teme de administrație și alta legată de Biserică și de valorile creștine. Ajuns în acest punct al discuției, deputatul Bogdan a amintit că, din postura de primar, a sprijinit toate cultele active pe raza comunei Drăgănești, cinci biserici ortodoxe fiind sfințite în cei peste șaisprezece ani cât a condus comuna, iar altele trei sunt în diverse stadii de construcție. Ca membru în Adunarea Națională Bisericească, a dus problemele cultului ortodox în Parlament, susținând cuprinderea în bugetul pe 2015 a finanțărilor necesare finalizării lăcașelor de cult din zonă, trei dintre acestea aflându-se chiar în Beiuș.

Întrebările și interpelările adresate membrilor guvernului s-au referit la modernizarea Drumului Național 76 și la centura Șteiului. De altfel, implicarea lui Gheorghe Bogdan în urgentarea lucrărilor de infrastructură din Bihor a fost una continuă, parlamentarul bihorean inspectând întregul traseu al DN 76, pentru a lua cunoștință de stadiul lucrărilor și de problemele cu care se confruntau drumarii, după care a contactat primarii din zonă, conducerea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România și cea a Direcției Regionale Cluj a CNADNR pentru identificarea de soluții. Mai mult, convins de importanța economico-socială a DN 76, deputatul beiușean a adus-o în discuția miniștrilor transporturilor din ultima vreme, Dan Șova și Ioan Rus, precum și a vicepremierului Liviu Dragnea. Toate aceste eforturi au avut ca rezultat alocarea celei mai mari sume din capitolul „Drumuri naționale" din bugetul pe acest an, ceea ce va determina finalizarea lucrărilor de reabilitare a DN 76 în 2015.

Unul dintre proiectele unde este convins că se putea mai mult este cel al așa-numitei Centuri a Șteiului. Traseul ales, ce ocolește Beiușul prin comunele Finiș și Tărcaia, este, în opinia sa, mai puțin propice dezvoltării economice a municipiului Beiuș, în special și a întregii zone, în general, interlocutorul nostru considerând că varianta optimă era pe malul drept al Crișului Negru, pe terenul construibil al municipiului dinspre Sânmartin de Beiuș, Delani, Nimăiești și Mizieș, ceea ce ar fi permis administrației locale beiușene să contureze un parc industrial în proximitatea drumului de centură, asigurând potențialilor investitori utilitățile necesare.

Deputatul pesedist Gheorghe Bogdan a finalizat discuția despre activitatea parlamentară propriu-zisă enumerând câteva dintre temele celor 30 de inițiative legislative pe care le-a înaintat anul trecut: încurajarea consumului de fructe în școli, legea voluntariatului, amendarea Codului Silvic, practica elevilor și a studenților, insolvența persoanelor fizice, creșterea siguranței în instituțiile de învățământ ori sprijinirea producătorilor agricoli.

Audienţe în teritoriu

O latură importantă a activității unui parlamentar o constituie munca din teritoriu, din colegiul electoral. Săptămânal, miercurea, la Ceica, și joia, la Beiuș, deputatul Bogdan a ținut, anul trecut, 84 de audiențe, a înaintat 36 de adrese către diverse instituții ale statului, pentru soluționarea problemelor sesizate de cetățeni și a avut numeroase întâlniri cu primarii din zonă, scopul acestora fiind identificarea problematicii cu care se confruntă autoritățile locale. La acest capitol, cele mai stringente necesitați ale comunelor din această parte a Bihorului sunt legate de alimentarea cu apă, canalizare, modernizarea drumurilor, a căminelor culturale și a școlilor. De altfel, ca deputat, Gheorghe Bogdan a făcut demersuri pentru finanțarea unor proiecte de infrastructură precum: modernizarea canalizării și a sistemului de alimentare cu apă din comunele Drăgănești și Remetea, reabilitarea drumului comunal Buntești-Drăgănești-Livada Beiușului-Beiuș sau a altor drumuri de pe raza comunelor Căpâlna, Uileacu de Beiuș, Holod, Finiș, Tărcaia ori Remetea. Spre finalul discuției noastre, Gheorghe Bogdan a ținut să sublinieze că, dincolo de actualul mandat de parlamentar, are o experiență de peste șaisprezece ani ca primar și de aceea este oricând dispus să pună umărul, atât cât statutul de deputat îi permite, la soluționarea problemelor Beiușului, interlocutorul nostru considerând firească o astfel de atitudine din partea unui locuitor al urbei, cum este și cazul său.

Priorităţi pentru Beiuş

Întrebat care sunt, în opinia lui, prioritățile orașului, parlamentarul beiușean le-a menționat pe următoarele: anveloparea blocurilor (care va genera și o reducere semnificativă a facturilor de energie termică plătite de proprietarii de apartamente), îmbunătățirea calității apei, uniformizarea tarifului la apa geotermală (actualmente, furnizorul practicând o dublă tarifare, la gigacalorie, pentru cei ce locuiesc la bloc și la metru cub pentru instituții, agenți economici și proprietarii de gospodării individuale).

Interlocutorul nostru are o altă optică și în privința rețelei urbane de străzi și trotuare, considerând că acestea trebuie reparate imediat ce sunt terminate lucrările subterane de infrastructură, proces ce trebuie desfășurat etapizat, stradă cu stradă, pentru a ieși din actuala situație, când mari părți din rețeaua stradală și pietonală sunt degradate și se așteaptă o reabilitare „de ansamblu", dar care îi condamnă pe beiușeni, de ani buni, la un trafic îngreunat de gropi și noroaie!

Totuși, sublinia deputatul PSD Gheorghe Bogdan, criza Beiușului este determinată de insuficiența locurilor de muncă, iar aceasta are drept cauză lipsa unei viziuni coerente asupra modalităților de atragere de noi investiții în oraș. Primii pași în direcția ieșirii din această situație nefavorabilă ar fi amenajarea unui parc industrial și stabilirea unui set de facilitați ce urmează să fie oferite investitorilor.

În concluzie, atragerea de investiții și crearea de locuri de muncă sunt garanțiile prosperității întregii comunități și a fiecărui beiușean în parte: bugetul local ar beneficia de noi surse de venituri, iar locuitorii urbei ar avea puterea financiară necesară unui trai decent aici, acasă!