Priorități pentru dezvoltarea turismului
Senatorul Gavrilă Ghilea, primul pe lista PNL Bihor pentru Camera Deputaților, a prezentat, ieri, prioritățile liberalilor în domeniu turismului, menționând că se impune elaborarea unei strategii unitare de dezvoltare.
"Această strategie va fi monitorizată şi actualizată permanent în scopul creării unei oferte integrate la nivelul destinaţiei turistice Bihor", a declarat Gavrilă Ghilea. Potrivit acestuia, parlamentarii liberali și consilierii județeni ai PNL vor avea un rol activ în identificarea, promovarea şi dezvoltarea serviciilor şi infrastructurii turistice. Astfel, "PNL va sprijini dezvoltarea infrastructurii de acces în judeţ, inclusiv prin extinderea capacităţii de preluare pasageri şi operare aeroportuară a Aeroportului Internaţional Oradea, în scopul susţinerii şi creşterii ofertei pentru turismul balnear, montan, agroturism şi turismul deaventură". Grupul parlamentar liberal bihorean va susţine includerea Oradiei în programele europene de tip City Break, va promova România ca principală destinaţie ecoturistică din Europa prin susţinerea de proiecte transfrontaliere pentru conservarea şi promovarea turistică a zonelor protejate, care acoperă peste 5% din teritoriul naţional, va susţine legiferarea conceptului de „Destinaţie turistică de importanţă naţională şi internaţională”, precum şi atribuirea acestuia mai multor obiective dinjudeţul Bihor: Oradea, Băile Felix, Băile 1 Mai, zona Munţilor Apuseni, Valea Ierului. Gavrilă GHilea a mai menționat că parlamentarii liberali vor să creeze cadrul legislativ necesar înfiinţării "Colegiului Român de Turism" cu scopul pregătirii lucrătorilor şi managerilor din acest domeniu, vor promova cadrul legislativ pentru recunoaşterea activităţilor de primire a turiştilor străini în România ca activitate de export care va fi supusă unui regim fiscal corespunzător și vor amenda legislaţia fiscală existentă în vederea deductibilităţii totale a cheltuielilor de promovare ale IMM-urilor din turism, a brandurilor turistice şi zonale. O preocupare aparte, a subliniat Ghilea, vizează susţinerea agroturismului şi a turismului prin acordarea de asistenţă pentru crearea, înregistrarea şi protejarea brandurilor locale, prin suportul logistic necesar promovării produselor tradiţionale şi simplificarea procedurii de acordare a autorizaţiei sanitar-veterinare pentru pensiunile cu mai puţin de 10 camere. "Promovarea acestor obiective o voi face, în calitate de deputat, cu aceeaşi perseverenţă şi tenacitate cu care am susţinut, în calitate de vicepreşedinte al CJ Bihor şi, mai apoi, de prefect şi senator, alte investiţii majore din judeţul Bihor", a menționat parlamentarul liberal.
Sprijin pentru cadastrare
Consilierul județean Kiss Janos, candidat pe lista PNL Bihor pentru Camera Deputaților, a menționat că una dintre preocupările sale va fi cadastrarea. De asemenea, el susține acordarea de facilități pentru tinerii cu studii superioare care lucrează în mediul rural.
Kiss Janos a declarat că este nevoie de rezolvarea situației juridice a terenurilor, adăugând că, în prezent, se înregistrează dificultăți la întocmirea schiței cadastrale, suma alocată de la buget pentru acest lucru fiind derizorie. Liberalul propune majorarea acestor subvenții, care să fie de 200-250 de lei, adică jumătate din costurile pentru întocmirea schiței cadastrale. De asemenea, Kiss a menționat că liberalii susțin ca prima întabulare să fie gratuită. Candidatul PNL BIhor a mai atras atenția că taxele de timbru au valori foarte ridicate, astfel că se impune diminuarea lor. "PNL va milita pentru acordarea de subvenții pentru schița cadastrală, eliminarea fiscalității și reducerea taxei de timbru", a concluzionat Kiss Janos. O altă propunere a liberalilor este acordarea de facilități profesioniștilor cu studii superioare care-și desfășoară activitatea în mediul rural (medici, profesori, ingineri etc.). "Trebuie găsite soluții să-i motivăm să lucreze alături de părinții lor", susține Kiss Janos, care propune ca primăriile să transfere gratuit 1.000 - 1.500 mp de teren acelor profesioniști cu studii superioare care se angajează ca cel puțin cinci ani să-și desfășoare activitatea în mediul rural.
Ioana MATEAȘ
Comentarii
Nu există nici un comentariu.