Florian Sîrca, membru în Comitetul interimar de conducere al PSD Bihor acuză de incompetenţă conducerea Primăriei Oradea, susţinând că primarul Florin Birta „ia măsuri fără a le discuta cu cetățenii și creează adevărate aberații administrative și investiții care nu sunt de imediată necesitate, blocând orașul”.

El aminteşte de „taxele și impozitele ilegale plătite în continuare de orădeni, deși instanța de judecată le-a anulat, modificarea PUG-ului și scoaterea în extravilan a unei zone de case de locuit, faptul că milioane de euro sunt direcționate către bugetul Consiliului Județean, în timp ce zeci de străzi rămân fără apă, canalizare, gaz ori asfalt, investițiile masive în cartierul Nufărul, în detrimentul celorlalte cartiere, investiţiile uriaşe în construcţia pasajelor subterane din centrul oraşului, într-o zonă în care nu se stătea niciodată de 2 ori la semafor”.

Social-democratul aminteşte şi de faptul că dinspre zona mărginașă a orașului nu există autobuze școlare către grădiniţele şi școlile centrale, „s-au închis toate pieţele agro-alimentare din oraş”, se alocă sume uriaşe pentru APTOR Oradea „pentru promovarea unui oraş în şantier”, dar şi faptul că s-au mărit exagerat tarifele şi taxele la bazinul olimpic, aquaparc, pieţe, cimitir, toate gestionate de ADP „în condiţiile în care serviciile oferite şi întreţinerea acestor imobile sunt execrabile”.

Florian Sîrca a menţionat că în seara zilei de 24 mai, primarul Florin Birta a participat la o întâlnire cu locuitorii din cartierul Grigorescu, care i-au reproșat „pe un ton apăsat” că: Primăria Oradea a dublat impozite prin faptul că, din pix, a trecut străzi fără apă și canalizare, din zona fiscală D în zona fiscală C, că în cartierul Grigorescu există stradă fără denumire „al cărei număr cadastral a fost, nu se știe cum, cedat unei alte străzi care a și fost asfaltată”. „Orădenii  din cartier, care solicită sprijin, atrag atenţia asupra neconcordanţelor, problemelor, solicită intrarea în legalitate, sunt tratați batjocoritor și disprețuitor de către angajații primăriei, de parcă ar fi plătiți din banii primarului, nu din ai lor. O persoană cu handicap grav, greu transportabilă, a participat împreună cu însoțitorul la discuții și a reclamat că din cauza gropilor de pe stradă nu poate fi deplasată unde are nevoie. Acea persoană a ajuns în audiență la primărie, dar în biroul primarului a fost așteptată de un angajat al Primăriei. Locuitorii i-au atras atenţia primarului Florin Birta asupra faptului că lucrările efectuate la noul parc sunt de proastă calitate, suma plătită, colosală de altfel, fiind mai mult risipită decât investită cu folos, dar şi cu privire la lipsa mijloacelor de transport în comun, copiii neavând cu ce să se deplaseze de acasă la şcoală şi, apoi, spre casă”, menţionează Florin Sîrca. Social-democratul susţine că municipalitatea trebuie să includă, urgent, cartierele mărginașe în planurile de modernizare a infrastructurii edilitare, să renunțe „la șantierele inutile care doar sufocă orașul”, iar densificarea orașului să se facă etapizat, cu un areal verde corespunzător.

„Soluțiile sunt foarte simple, însă nu există dialog și transparență pentru a putea fi dezbătute și asumate. Este momentul să răspundeți orădenilor, să nu vă mai ascundeți! Fiți demn, domnule primar! Sau cer prea mult!?”, mai afirmă Florian Sîrca.