Guvernul trebuie să spună cum va reduce deficitul bugetar în următorii șapte ani. Planul de ajustare fiscală trebuie trimis în septembrie la CE, „dar noi nu știm nimic despre el”, declară fostul premier Theodor Stolojan.

 

România este în mare întârziere cu reforma fiscală, atrage atenția la RFI fostul premier Theodor Stolojan, citat de Mediafax.

Bucureștiul va semna un acord cu următoarea Comisie Europeană, pentru intrarea în ținta de deficit de 3%, în termen de șapte ani, a anunțat premierul Marcel Ciolacu.

Liberalul Theodor Stolojan precizează că Guvernul trebuie să trimită la Bruxelles în luna septembrie planul de reducere a deficitului, în condițiile în care nimeni nu știe acum ce conține acest document.

Majorarea TVA este exclusă în 2025, spune premierul Marcel Ciolacu. El vorbește de asemenea despre un acord cu următoarea Comisie Europeană, pentru intrarea în ținta de deficit de 3%, în termen de șapte ani.

Theodor Stolojan comentează afirmațiile sale: „Acest Guvern are obligația să trimită la Comisia Europeană planul național de ajustare fiscală, de reformă și de investiții, pentru șapte ani de acum înainte, pentru că noi ne-am angajat că vom reduce acest deficit bugetar de la 6,9% în acest an, previziunea Comisiei, la sub 3%, într-o perioadă de șapte ani. Noi aici, din păcate, suntem în situația aceluia care tot timpul și-a luat angajamente că va reduce deficitul bugetar și nu și le-a ținut, nu și-a îndeplinit aceste angajamente. Deci suntem într-o situație în care ne angajăm din nou că vom face ceea ce trebuie".

Fostul premier atrage atenția că „noi facem acest program de ajustare fiscală, de reforme și așa mai departe, pe șapte ani de acum înainte și-l trimitem la Comisia Europeană cel târziu pe 21 septembrie anul acesta, fără să știm cum va arăta reforma fiscală (...). Guvernul va trebui totuși să ne spună și nouă, cetățenilor, care sunt măsurile prin care se va asigura această reducere graduală, timp de șapte ani".

Theodor Stolojan acuză întârzierea reformelor fiscale: „Noi trebuie să prezentăm în septembrie acest program pe șapte ani de reducere a deficitului, fără să știm cum va arăta reforma fiscală, fără să știm cum va arăta reforma salariilor din sectorul public, la care lucrează în prezent Ministerul Muncii. Or aici nu știm nimic, opinia publică habar nu are ce se lucrează, cum se lucrează, deja suntem în mare întârziere (...). Nu mai vorbesc că la 1 septembrie aplicăm noua lege a pensiilor și aici, sigur, sunt niște calcule făcute, dar în momentul în care începi să aplici efectiv, s-ar putea să mai avem și aici niște surprize de cheltuieli suplimentare".