Soluţia tehnocrată agreată de majoritatea actorilor politici - Dacian Cioloș, premier desemnat
Fostul comisar european pentru Agricultură, Dacian Cioloș, a fost desemnat ieri de către președintele Klaus Iohannis, pentru funcția de premier, preşedintele precizând că soluția agreată cu partidele politice, cu foarte mici excepții, este cea a unui guvern de tehnocrați.
"După părerea mea, în această etapă, pentru a rezolva problema guvernării, este nevoie de un prim-ministru independent sau tehnocrat, o persoană curată, care să nu fi fost implicată în scandaluri, o persoană integră. Este nevoie să fie promovaţi miniştri performanţi, este nevoie de partide fără corupţi, este nevoie ca partidele să facă curăţenie în interior şi să nu promoveze persoane suspectate de corupţie", a declarat șeful statului.
Președintele Klaus Iohannis a spus că nu poate fi așteptată revigorarea clasei politice doar din interiorul partidelor.
"Este cu siguranță nevoie de oameni noi și am încurajat oameni tineri să intre în politică. Fără oameni noi este greu de presupus că vom avea o clasă politică nouă. Asta nu înseamnă că cei vechi trebuie să plece. Cei vechi care sunt buni trebuie să rămână. Este nevoie să afirm că România rămâne fermă pe calea europeană și orice guvern vom avea trebuie să fie sprijinit de Parlament, de partidele politice pentru a lua măsuri care să garanteze o creștere economică sustenabilă", a afirmat președintele. El a mai spus că a prezentat aceste lucruri și partidelor și a "întrunit o largă majoritate" pe aceste teme.
"A fost o sitiuație interesantă pentru mine că partidele au înțeles imediat care este miza și că este nevoie să găsim o soluție împreună. Această soluție o văd într-un guvern tehnocrat. Partidele au agreat ideea, cu foarte puține excepții și am convenit că aceasta este calea corectă până la alegerile parlamentare din 2016", a adăugat Iohannis.
Cioloş are la dispoziţie 10 zile pentru întocmirea listei şi a programului de guvernare, cu care să se prezinte în faţa Parlamentului pentru obţinerea votului de încredere, pentru învestire fiind necesare 274 de voturi. Parlamentul acordă încredere Guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor. În actuala configuraţie a Parlamentului, PSD are 197 de senatori şi deputaţi, PNL - 176, UNPR - 64, ALDE - 37, UDMR - 25, PND - 12, grupul minorităţilor naţionale - 17, alţi 14 deputaţi şi 5 senatori fiind neafiliaţi.
Fost comisar european și ministru
Dacian Cioloş a fost comisar european pentru Agricultură în perioada 2010-2014, realizând prima reformă a Politicii Agricole Comune din UE, iar după încheierea mandatului de comisar a fost numit consilier special al preşedintelui Comisiei Europene.
Dacian Cioloș, de profesie inginer agronom, a devenit comisar pentru Agricultură în 2010, ducându-și mandatul la bun sfârșit în noiembrie 2014. În luna iulie a acestui an, preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, l-a numit pe Cioloş în funcţia de consilier special pentru securitate alimentară. El a fost ministru al Agriculturii din octombrie 2007 și până în decembrie 2008, în Guvernul Tăriceanu, păstrând însă permanent o reputație de tehnocrat. Între 2005 şi 2007, Cioloş a fost consilier al ministrului Agriculturii, reprezentând totodată România în comisia specială a Consiliului Uniunii Europene pe tema Agriculturii.
Anterior, între 2002 și 2003, Dacian Cioloș a lucrat pentru Delegația Comisiei Europene în România, pregătind implementarea SAPARD în România.
Dacian Cioloș este născut în 27 iulie 1969, la Zalău (Sălaj). După absolvirea, în 1987, a studiilor medii la Liceul agroindustrial din Șimleu Silvaniei, specializarea Horticultură și Viticultură, a urmat cursurile Facultății de Horticultură din cadrul Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară din Cluj (1989-1994), obținând diploma de inginer horticultor. A urmat apoi studii de agronomie aprofundată, specializarea "Sisteme de producție și Dezvoltare rurală" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAR) din Rennes, Franța, beneficiind de o bursă guvernamentală franceză (1995-1996) și un master științific (DEA) în "Economia dezvoltării agricole, agro-alimentare și rurale" la École Nationale Supérieure Agronomique (ENSAM) și Université Montpellier I (1996-1997). Începând din anul 2000, este doctorand în economia dezvoltării agricole, agroalimentare și rurale la Institutul Național de Cercetări Agronomice (INRA) din cadrul École Nationale Supérieure Agronomique Montpellier (ENSAM).
Iohannis, poti dormi linistit, horticultorul va fi docil, esti un Basescu II. Iar in piata nu mai iesim, peste noapte spaga si coruptia au fost inlaturate, Parlamentul s-a asezat, competentii triumfa, victorie, ce mai!