Preşedintele Consiliului Naţional al Maghiarilor din Transilvania, europarlamentarul Laszlo Tokes, a acuzat, ieri, într-o conferinţă de presă, actuala putere că este continuatoarea "unei moşteniri comuniste retrograde", susţinând chiar că Nicolae Ceauşescu a fost mai generos decât Victor Ponta, deoarece a permis "o oarecare autonomie a maghiarilor", în timp ce premierul nu permite constituirea unei regiuni care să corespundă cu Ţinutul Secuiesc.

Laszlo Tokes a prezentat, ieri, o declaraţie politică cu ocazia Zilei comemorative a victimelor comunismului în Ungaria, în care susţine că "la aproape un sfert de secol de la căderea dictarturii ceauşiste constatăm cu stuperfacţie o serie de fenomene şi cazuri ale restraurării comuniste". Acesta a semnalat şapte probleme care indică "politica antimaghiară a regimului Ponta": intensificarea manifestărilor antiminoritare şi antimaghiare; planul de reorganizare administrativ-regională a ţării, "ce ne aminteşte de epoca ceauşistă, prin care se aduc grave prejudicii comunităţii naţionale maghiare, respectiv Ţinutului Secuiesc, urmând practica naţional-comunistă de asimilare şi omogenizare etnică practicată după Tratatul de la Trianon; respingerea şi stigmatizarea antidemocratică a iniţiativelor privind  autonomia comunităţii maghiare, care presupune "propaganda ostilă susţinută şi încurajată de Bucureşti menită a  discredita autodeterminarea culturală a Ţinutului Secuiesc, a regiunilor locuite de maghiari, respectiv a întregii comunităţi maghiare din România"; "agresiunea simbolică" faţă de arborarea drapelului secuiesc; readucerea în discursul politic de către premierul Victor Ponta a doctrinei ceauşiste privind "neamestecului în treburile interne" în ceea ce priveşte problematica minoritară din România, respectiv a abordării problemei comunităţii maghiare ca o "problemă internă de stat"; restricţionarea învăţământului superior în limba maghiară, "îndeosebi în ceea ce  priveşte situaţia ilegală şi antimaghiară din cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş"; practica de eliminare din patrimoniul cultural a unor personaje proeminente maghiare (ex. scriitorii Wass Albert şi Nyiro Joszef) "ceea ce ne aminteşte de politica culturală comunistă".

Reacţia premierului

Tokes, un limbaj horthyst

"Eu văd atacurile domnului Laszlo Tokes şi mă bucur pentru că domnul Tokes, ca şi doamna Monica Macovei, au reprezentat în ultimii 20 de ani interesele străine îndreptate împotriva României. Atacurile lui Tokes împotriva stabilităţii României şi a reprezentanţilor legitimi ai minorităţii maghiare, anume UDMR, au legătură cu faptul că de ani de zile Tokes şi Macovei sunt reprezentanţii intereselor antiromâneşti", a spus în replică premierul Victor Ponta. El a susţinut că Tokes, ca şi Monica Macovei, sunt finanţaţi şi sunt reprezentanţi ai celor care vor ca România să fie o ţară instabilă şi ai celor care vor ca România să fie atacată din toate părţile. "Dincolo de aceste atacuri, domnul Tokes are un limbaj horthyst. Eu vreau să spun că minoritatea maghiară din România e extrem de importantă, are exact aceleaşi drepturi ca şi românii, şi că singurii reprezentaţi legitimi sunt UDMR, pentru că au fost votaţi, în timp ce pe partidului domnului Tokes nu l-a votat nimeni, probabil Budapesta, dar maghiarii din România nu l-au votat", a spus Ponta. Acum trei ani preşedintele Traian Băsescu l-a decorat pe Tokes Laszlo cu Ordinul Steaua României, pentru „curajul şi demnitatea" de care a dat dovată în decembrie 1989.