Un referendum pentru (ne)liniştea USL
Consiliul Judeţean Bihor se întruneşte vineri, 24 iunie, într-o şedinţă extraordinară la solicitarea preşedintelui Radu Ţîrle. Acesta le propune aleşilor judeţeni să-şi dea acordul pentru organizarea unui referendum local cu privire la propunerea de reorganizare administrativ-teritorială a României propusă de preşedintele Traian Băsescu şi de Guvern. Practic, prin acest demers, preşedintele CJ Bihor dă curs recomandării făcute de liderii USL de a se organiza consultări populare pe această temă în toate judeţele conduse de liberali şi social-democraţi.
"Vinerea viitoare, 24 iunie, preşedintele Radu Ţîrle va convoca o şedinţă extraordinară de Consiliu Judeţean, având ca punct pe ordinea de zi organizarea unui referendum pentru a consulta populaţia judeţului în privinţa modificării formei de organizare administrativ-teritoriale propusă de preşedintele Traian Băsescu şi Guvernul Boc", se arată într-un comunicat de presă al Consiliului Judeţean Bihor. Potrivit propunerii Executivului, Bihorul ar urma să facă parte din aceeaşi regiune cu judeţele Cluj, Satu Mare, Maramureş şi Bistriţa-Năsăud. Potrivit CJ Bihor, organizarea de către administraţiile judeţene a unui referendum este prevăzută în Legea nr. 3/2000. Astfel, conform legii, "problemele de interes deosebit din unităţile administrativ-teritoriale şi subdiviziunile administrativ-teritoriale ale municipiilor pot fi supuse aprobării locuitorilor, prin referendum local", iar "proiectele de lege sau propunerile legislative privind modificarea limitelor teritoriale ale comunelor, oraşelor şi judeţelor se înaintează Parlamentului spre adoptare numai după consultarea prealabilă a cetăţenilor din unităţile administrativ-teritoriale respective, prin referendum. În acest caz, organizarea referendumului este obligatorie". Conform legii, referendumul se organizează de către consiliile locale sau judeţene, la propunerea primarului, a preşedintelui consiliului judeţean sau a unei treimi din numărul consilierilor locali, respectiv al consilierilor judeţeni. Astfel, dacă aleşii judeţeni îşi vor da acordul, bihorenii vor fi chemaţi la urne pentru a răspunde cu "da" sau "nu" asupra temei menţionate. Decizia de a convoca CJ Bihor în şedinţă extraordinară a fost luată de Radu Ţîrle în urma discuţiilor pe care le-a avut cu parlamentarii PNL bihoreni. Acest lucru a fost, de altfel, confirmat de deputatul Lucia Varga în cadrul unei conferinţe de presă. "USL a luat decizia ca în toate judeţele unde avem preşedinţi de consilii judeţene să organizăm referendum prin care cetăţenii să fie întrebaţi: sunteţi de acord cu intenţia preşedintelui Traian Băsescu de a desfiinţa judeţul dumneavosatră? Am discutat cu preşedintele CJ Bihor, Radu Ţîrle, care mi-a spus că analizează care sunt etapele care trebuie parcurse, astfel încât şi Bihorul să declanşeze referendumul local", a menţionat Varga, adăugând că se aşteaptă ca rata de participare a bihorenilor la acest referendum să fie de cel puţin 60%, deoarece toţi vor fi afectaţi de desfiinţarea judeţului. "Până în ziua votului, noi, liberalii, vom iniţia o campanie de informare a cetăţenilor prin care le vom spune că nu le vor fi reduse costurile, ci va fi încărcat bugetul fiecărui cetăţean. De asemenea, vrem să organizăm întâlniri cu cetăţenii în judeţ pentru a le arăta avantajele păstrării actualei forme de organizare", a precizat deputatul liberal.
Potrivit Luciei Varga, anunţul privind reorganizarea teritorială a României a fost făcut de şeful statului pentru "a compromite un proiect foarte bun al USL", privind tot reorganizarea teritorială. "USL doreşte menţinerea actualelor consilii judeţene şi crearea, la nivelul celor opt regiuni de dezvoltare actuale, a câte unui consiliu regional", a mai declarat Lucia Varga.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.