Uninominalul pur încaieră USL cu PDL şi UDMR - Câştigătorul ia totul
Legea privind introducerea uninominalului pur, în care mandatele de senator şi deputat vor fi atribuite candidaţilor care obţin cel mai mare număr de voturi, a fost adoptată. Camera Deputaţilor a adoptat ieri, cu 180 voturi "pentru", 30 "împotrivă" şi 26 abţineri, proiectul privind sistemul de vot uninominal iniţiat de Crin Antonescu şi Victor Ponta, respingând toate amendamentele PDL şi UDMR.
Proiectul prevede că vor fi aleşi deputaţi şi senatori cei care au câştigat colegiul în care au candidat, iar, suplimentar, în judeţele în care minorităţile au peste 7% reprezentare, acestea vor primi în plus un mandat de parlamentar. Pragul electoral a fost eliminat şi a fost adoptată o prevedere potrivit căreia delimitarea colegiilor va rămâne aceeaşi ca în 2008. Deputaţii au respins amendamentele PDL privind reducerea numărului de parlamentari la 300, precum şi cele ale UDMR. La dezbaterile generale, PDL a anunţat că, dacă nu se adoptă amendamentul privind reducerea numărului de parlamentari, nu susţine acest proiect, UDMR se abţine de la vot, iar grupul progresist şi cel al minorităţilor naţionale votează acest proiect. În timpul dezbaterilor, mai mulţi reprezentanţi ai unor organizaţii neguvernamentale au protestat, de la balcoanele sălii de şedinţă, faţă de adoptarea acestui proiect de lege. Camera Deputaţilor este for decizional în cazul acestui proiect de lege. Textul legislativ urmează să fie trimis spre promulgare preşedintelui Traian Băsescu. Imediat după şedinţa din Parlament PDL a anunţat că va ataca la Curtea Constituţională legea, anunţul fiind făcut de către deputatul Sulfina Barbu. Ea a spus că USL a votat în dispreţ faţă de români şi pentru creşterea numărului de parlamentari la cel puţin 481. "PDL nu a votat această lege pentru că nu doreşte să fie părtaş la falsificarea voinţei suverane a cetăţenilor României. Această voinţă suverană a fost exprimată în referendumul din 2009 şi PDL respectă votul dat de cei 7,7 milioane de români care au votat pentru reducerea numărului de parlamentari la 300", a explicat Sulfina Barbu. Ea a adăugat că PDL a depus amendamente pentru reducerea numărului de parlamentari la 300, subliniind că propunerea democrat liberală s-a bucurat de susţinere atât în comisii cât şi în plenul Camerei Deputaţilor.
Cine are de câştigat
Potrivit unei simulări făcute de Autoritatea Electorală Permanetă, pe baza voturilor obţinute de candidaţi la parlamentarele din 2008, dacă s-ar fi aplicat un sistem uninominal pur, PDL ar fi avut 138 de deputaţi şi 58 de senatori, PSD+PC -117 deputaţi şi 55 de senatori, PNL ar fi fost reprezentat de 37 de deputaţi şi 15 senatori, iar UDMR de 23 de deputaţi şi 9 senatori. Sistemul uninominal pur avantajează partidele mari. Simularea AEP relevă că aplicarea acestuia ar fi adus PDL şi PSD un plus de 30, respectiv 9 parlamentari, în vreme ce PNL ar fi avut cu 41 de aleşi mai puţini.
Buna intrebare pentru oradeni !!. In situatia data, cand fuga dupe ciolan a devenit sport local, prin divizarea locuitorilor privind optiunea de vot, castigul aproape sigur al fotoliului de primar si CJ revine udmr-ului !!! E si normal. Atata timp cat partidele romanesti nu constientizeaza pericolul pe plan local al ungurilor si, mai ales nu se unesc pentru sustinerea unui '' catindat'' comun nu mai avem ce comenta. Asa se va intampla si in salonta, marghita, etc. Si va fi bine ??? .