USL a murit, au început combinaţiile cu UDMR pentru noul Guvern - UDMR, din nou la guvernare
Toţi miniştrii liberali, precum şi secretarii de stat şi-au depus ieri demisiile. USL a încetat practic să mai existe, deşi atât conducerea PNL cât şi PSD au trasnmis în teritoriu că lasă la latitudinea filialelor colaborarea dintre cele două partide. Victor Ponta a pus pe masa UDMR o ofertă concretă de intrare la Guvernare.
Într-o discuţieavută cu Kelemen Hunor şeful guvernului a propus Uniunii un post de vicepremier şi două ministere. Intrarea UDMR la guvernare, dată ca sigură în interiorul Uniunii, asigură premierului Ponta majoritatea pentru un nou Guvern. USD, UDMR şi minorităţile ar avea 317 voturi în parlament, reprezentând o majoritate de 55%. Un post de vicepremier şi cel de ministru al Culturii ar urma să-i revină lui Kelemen Hunor. O a treia funcţie de ministru este încă în discuţie, premierul propunând ministrul Comunicaţiilor, care însă nu este exact ceea ce şi-ar dori UDMR, care ar viza, mai degrabă, fie ministerul Sănătăţii, fie pe cel al mediului. Potrivit aceloraşi surse, în timpul discuţiilor UDMR ar fi pus problema ca fostul ministru Laszlo Borbely să revină în Guvern, însă varianta a fost respinsă de Victor Ponta. Laszlo Borbely a fost acuzat de DNA de trafic de influenţă şi fals în declaraţii, ancheta procurorilor fiind însă blocată de Parlament care nu a avizat cererea de începere a urmăririi sale penale.
Tăriceanu vrea să rupă PNL
Pe de altă parte Călin Popescu Tăriceanu a lansat un apel către liderul PNL, Crin Antonescu, să revină asupra deciziei luate marţi şi să revină în USL, el precizând că miercuri dimineaţă a avut o discuţie cu Victor Ponta, care l-a asigurat că doreşte continuarea USL "în actuala formă". "Nu voi accepta decizia luată ieri, deoarece eu apreciez că a fost luată pe baza unor afirmaţii false, a unor afirmaţii greşite care au fost furnizate colegilor mei şi aceştia au fost induşi în eroare. Am vorbit dimineaţă cu Victor Ponta şi l-am întrebat dacă doreşte să continuăm proiectul USL şi mi-a dat asigurări că vrea să continue proiectul USL în actuala formă. În actuala formă, subliniez. Aşadar, îmi permit să fac un apel către preşedintele PNL, Crin Antonescu, să revină asupra deciziei pe care o luat-o ieri şi drept urmare să revină în USL", a afirmat Tăriceanu. El a transmis un mesaj direct către liderul PNL: "Dragă Crin, dacă tu nu-ţi vei asuma această responsabilitate, atunci o voi face eu. Îi voi cere primului ministru Victor Ponta să-şi menţină toate angajamentele luate în cadrul USL, faţă de PNL, respectiv menţinerea tuturor poziţiilor în structurile centrale şi locale, listele comune la Parlamentul European, cât şi un lucru foarte important, susţinerea unui candidat liberal la Preşedinţia României", a declarat Tăriceanu.
Atacul lui Băsescu
Preşedintele Traian Băsescu nu a ratat momentul de a-i critica pe cei doi lideri USL. Victor Ponta şi Crin Antonescu sunt "atât de mărunţi", încât au simţit să facă un joc "cine comunică cu preşedintele", preşedintele spunând că instituţional comunică cu toţi, dar nu face aranjamente politice cu niciunul. Preşedintele Traian Băsescu a spus că doreşte să facă un comentariu cu privire la situaţia la care s-a ajuns, precizând că va discuta mai mult cu altă ocazie. "Dacă este ceva ce mă deranjează este că sunt atât de mărunţi cei doi lideri, mă refer şi la Ponta şi la Antonescu, încât au simţit nevoia să facă un joc cu cine comunică cu preşedintele, şi asta ar fi cauza pentru care se despart. Este o minciună, eu comunic instituţional cu toţi, inclusiv cu Zgonea, cu miniştrii, pentru că mă obligă funcţia, dar cu niciunul nu fac aranjamente politice", a spus preşedintele. Traian Băsescu a adăugat că "pasiunea" de a pune pe seama intervenţiilor sale disputele între "cei doi lideri lipsiţi de responsabilitate pentru ţară" este "greşită şi mincinoasă". Preşedintele a mai spus că în perioada de când "se chinuie şi unii şi alţii să arate cine e vinovatul că se rupe USL", el a avut timp de reflecţie. "Mă întrebam ce s-ar fi întâmplat dacă în timpul crizei din 2009, 2010 şi 2011 la guvern s-ar fi aflat astfel de oameni, şi nu Emil Boc, un om responsabil. Ce s-ar fi întâmplat dacă oameni de teapa, nu spun altfel, de teapa lui Victor Ponta şi Crin Antonescu ar fi trebui să îşi asume măsurile de trecere a ţării prin criză", a mai spus Traian Băsescu.
"Oameni de proastă calitate"
Şeful statului a adăugat că "a fost o şansă pentru România că oameni de proastă calitate, ca Victor Ponta şi Crin Antonescu, nu au fost atunci la guvernare", pentru că "România s-ar fi îngropat cu astfel de oameni lipsiţi de responsabilitate pentru interesul naţional, lipsiţi de responsabilitate pentru declaraţiile lor şi lipsiţi de responsabilitate faţă de cei care i-au ales". "Nu întotdeauna cei care te-au ales aşteaptă de la tine să le dai bani, ci o guvernare corectă, în interesul naţional, o guvernare care să scoată ţata din dificultate. Ei, prin disputa lor, au pus-o în dificultate, într-o perioadă de criză în regiune", a mai declarat Traiam Băsescu, făcând referire la situaţia din Ucraina, Republica Moldova, care nu este nici ea "în situaţie de maximă stabilitate", şi Bosnia Herţegovina, cu populaţia în stradă, în partea de sud. "Ce s-ar fi întâmplat dacă aceşti oameni erau în timpul crizei economice, când acum, în condiţii mult mai bune, ei nu au reuşit să răspundă comamendamentelor interesului naţional?", a spus Băsescu. Preşedintele i-a acuzat pe cei doi lideri politici că au reuşit să dea impresia de instabilitate, într-un moment în care regiunea este privită ca o regiune instabilă, a spus Traian Băsescu. El a adăugat: "Îi compătimesc pentru faptul că deţin funcţii şi nu au reuşit să se ridice la înălţimea funcţiilor lor".
MĂ DA CE ÎNGRĂMĂDIRE DE GUNOAIE PRINTRE POLITICIENII NOŞTRI, CARE ÎN AFARĂ DE INTERESUL PERSONAL, CUM AR FI SĂAJUNGĂ PREŞEDINTE DE ŢARĂ CHIAR DACĂ EL ESTE O PAIAŢĂ NU VĂD NICI UN PIC INTERESELE ROMÂNILOR.DATORITĂ LUI, MINORITĂŢILE MAI RĂMÂNE SĂ CEARĂ SĂ FIE LĂSAŢI SĂ DEFECHEZE PE ROMÂNI. aNTONESCU VA AJUNGE PREŞEDINTE CÂND VA ZBURA PORCUL.