Deși vor avea candidați în aproape 70% din comunele și orașele din Bihor, reprezentanții USR-PLUS susțin că unii dintre cei aflați în cursă au fost amenințați și intimidați de reprezentanții PNL și PSD. Nici alianța cu liberalii nu pare sigură, pentru că aceștia aleg să susțină în județ colaboratori ai securității sau traseiști în locul membrilor USR-PLUS.

 

USR Bihor și PLUS Bihor au fost primele filiale din cele două partide care au ajuns la un acord la nivel local încă din luna februarie.

„Astfel, Alianța va avea candidați în aproape 70% din comunele și orașele din Bihor, adresându-se unui procent de aproximativ 84% dintre bihoreni”, a spus deputatul Silviu Dehelean, președinte USR Bihor, în cadrul unei conferințe de presă desfășurată marți, în Oradea.

Conform aceleiași surse, candidaturile USR-iștilor în județ au întâmpinat dificultăți și chiar amenințări, atât din partea unor reprezentanți ai PSD, cât și ai PNL.

„În ultimele zile au existat o serie de încercări de intimidare, amenințări la adresa candidaților noștri, pentru a-i determina să se retragă. În unele situații aceste demersuri au și reușit. Nu au amenințat doar candidații, ci și pe cei care voiau să ne reprezinte în circumscripții. Au încercat să convingă delegații, care erau pregătiți pentru anumite secții, să se retragă. Acestea sunt metehnele unei clase politice vechi și exact acest tip de comportament ne-a determinat să facem pasul în politică. Mesajul nostru este că nu ne vom lăsa intimidați, ci vom continua să luptăm pentru schimbarea clasei politice: mai multă integritate în funcțiile publice. Vom merge în primării și vom face ce am făcut și în Parlament, vom face lumină, acolo unde foarte multă vreme cetățenii nu au avut acces și nu au știut ce se întâmplă. În altă ordine de idei, cea mai naturală alianță postelectorală este cea cu liberalii, dar sunt anumite elemente care ne fac să credem că această dorință este unilaterală, doar din partea noastră. Am văzut că PNL alege să susțină un fost colaborator al Securității la Aleșd în loc să încerce o colaborare cu Alianța USR-PLUS. Sau că preferă să înregimenteze foști primari PSD, cum este Petru-Teodor Baba de la Nojorid, în loc să susțină un tânăr determinat, organizat și integru, cum este Cătălin Sime. Dacă aceasta este situația, noi suntem pregătiți și de opoziție pentru că dragoste cu forța nu se poate”, a spus Silviu Dehelean care, întrebat de reporterul Crișanei unde au fost candidații USR-PLUS intimidați sau amenințați și dacă au fost depuse plângeri la poliție în aceste cazuri, a refuzat să dea detalii.

„Nu vă putem spune localități, dar sunt persoane care au primit telefoane fiind amenințate că nu le mai este sigur locul de muncă, al lor sau al soției ori al celorlalți membri de familie. Motiv pentru care, în anumite zone, am avut candidați retrași. Amenințările au venit și de la PSD și de la PNL”, a completat Ioana Mihăilă, președinte PLUS Bihor.    

 

„Credibilitatea nu se transferă așa de ușor și de rapid!”

În ceea ce privește candidatura la Primăria Municipiului Oradea, Ioana Mihăilă a recunoscut meritele primarului Ilie Bolojan spunând că „omul sfințește locul”, dar a adăugat că nu crede că „un transfer de credibilitate merge așa de ușor și de rapid”.

„Eu propun să aduc experiența mea din domeniul privat și profesional pentru că mi se pare normal ca un om care administrează finanțele și banii din impozitele cetățenilor să știe cum se câștigă acei bani. De asemenea cred că un lider al unei administrații publice locale trebuie să-și fi demonstrat calitățile în domeniul privat sau în alte domenii.

Dacă e să vorbim de proiecte concrete, consider că este nevoie de o preocupare directă asupra vieții cetățenilor. Cred că toate investițiile din fonduri europene trebuie direcționate astfel încât să existe un impact direct asupra calității vieții acestora. Domenii precum sănătatea, asistența medicală primară și la nivel de prevenție sau dezvoltare urbană durabilă cu accent pe mediu și spații verzi, merită mult mai multă atenție. Votul orădenilor ar trebui să se îndrepte atât către omul care merge la primărie, cât și spre proiectele și viziunile echipei pe care o propune candidatul”, a precizat Ioana Mihăilă, candidatul Alianței la Primăria Oradea.