Magistrații Curții de Apel București au constatat azi că fostul președinte al României, Traian Băsescu, a fost colaborator al Securității, decizia nefiind definitivă.

Magistrații Curții de Apel București au admis acțiunea Consiliului Naţional Pentru Studierea Arhivelor Securităţii (C.N.S.A.S.) și au constatat calitatea de colaborator al Securității în privința fostului președinte al României Traian Băsescu.

"Admite acţiunea. Constată calitatea de colaborator al Securităţii în privinţa pârâtului Băsescu Traian", se arată în minuta judecătorilor Curții de Apel București. Fostul președinte poate face recurs la decizia magistraților în 15 zile de la comunicare, recursul putând fi depus tot la Curtea de Apel București.

 

"Este o oarecare amărăciune, după ce am condamnat comunismul..."

Fostul președinte a declarat, imediat după aflarea veştii, că va contesta decizia Curții de Apel București. „Verdictul Curții îl iau ca atare. Voi contesta în instanța superioară verdictul”, a declarat Traian Băsescu, care a completat ulterior: "Este o decizie a judecătorului. Nu pot s-o contest decât legal, ca om care a ținut la construcția unui sistem de justiție. Deci voi contesta decizia la Înalta Curte. (...) Pentru mine este o oarecare amărăciune după ce am condamnat comunismul, am deschis arhivele Securității și le-am transferat către CNSAS din dispoziția mea, am deschis arhivele Comitetului Central, acum să am un asemenea verdict. Voi încerca să merg până la capăt uzând de toate drepturile constituționale pentru clarificarea lucrurilor." 

Întrebat ce îl determină să spună că nu a colaborat cu Securitatea, Băsescu a afirmat că ce a făcut nu poate fi etichetat ca fiind colaborare cu Securitatea.

"Mă determină faptul că știu ce am făcut. Nu cred că ce am făcut eu poate fi etichetat ca fiind colaborare cu Securitatea, mai ales că este vorba de documente din Institutul de marină, când instituția care se ocupa de noi erau contrainformațiile militare, despre care recunosc că la 21 de ani habar n-aveam că sunt parte a Securității. (...) Spuneți-mi dvs, până la Revoluție, ați știut că contrainformațiile militare sunt parte a Securității. La 21 de ani oricum nu știam", a spus acesta la Digi24.

În ceea ce privește acuzațiile că ar fi fost avantajat în perioada în care a deținut funcția de șef al statului, Traian Băsescu a spus: "Avantajat aș fi fost dacă documentele se distrugeau dar nu s-au distrus. Am fost președinte și puteam să le cer. Nu m-a interesat niciodată să cer dacă există sau nu documente. Nu mi-am făcut probleme. Știam că nu am avut legături ilegale cu Securitatea".

La ultimul termen din dosar, Traian Băsescu a declarat că nu a fost colaborator al fostei Securități, așa cum a susținut în repetate rânduri. „Nu îl comentez (procesul - n.r.), trebuie să mă apăr. Avem puncte de vedere total diferite, eu și CNSAS, ne va impăca un al treilea, judecătorul. (...) Hai să vedem procesul”, a declarat fostul președinte Traian Băsescu, la Curtea de Apel București. Traian Băsescu a mai precizat că o decizie a instanței în defavoarea sa îi va afecta imaginea. Întrebat dacă a fost colaborator al fostei Securități, fostul șef al statului a spus: „Nu, am declarat tot timpul că nu”.

Președintele CNSAS Constantin Buchet a declarat că în privința constatării de către Curtea de Apel a calității de colaborator al Securității a fostului președinte Băsescu nu a fost vorba de o acțiune "împotriva" acestuia, ci de o acțiune în constatare potrivit legii asupra unor documente.

"Nu am văzut știrea. Nu este o acțiune împotrivă, este o acțiune în constatare potrivit legii asupra unor documente pe care noi le-am identificat potrivit procedurii legale acestea s-au trecut de departamentul de specialitate direcția de investigații (nota de constatare). Acesta a avenit pe masa colegiului și colegiul în plenitudinea sa în unanimitate a votat transmiterea acestor documente la Instanța de Contencios Administrativă. Aceasta este practic procedura tehnică indicată riguros și extrem de clar de legea noastră de funcționare ordonanța 24/2008", a declarat,vineri, la Digi 24, președintele CNSAS Constantin Buchet.

Pe 29 mai, Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat la Secţia Contencios Administrativ Fiscal dosarul deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cere stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu. În acţiunea depusă la CAB de CNSAS pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, studiată de MEDIAFAX, se arată că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI şi MApN.