Sărbătorile Pascale de anul acesta vor umple de lumină județul Bihor. În aproape toate localitățile, din 4 până pe 28 aprilie, vor fi concerte cu pricesne și cântări specifice acestei perioade. La Oradea, pe 4 aprilie, la Arena Antonio Alexe, va avea loc un concert care va fi transmis de postul național de televiziune în Vinerea Mare.

 

Vicepreședintele Consiliului Județean Bihor, Mircea Mălan, a susținut vineri, 29 martie, alături de Liviu Buțiu, directorul Centrului de Cultură al Județului Bihor, și Horea Abrudan, inspectorul școlar general, o conferință în care a anunțată lansarea celei de-a doua ediții a proiectului „Lumină din Lumină”, dedicat Sărbătorilor Pascale.

Artiști populari, copii, intepreți de muzică clasică și coruri bisericești vor susține concerte cu pricesne și cântări specifice acestei perioade, în toate zonele județului. „Lumină din Lumină” este organizat de Consiliul Județean Bihor, în parteneriat cu Centrul de Cultură al Județului Bihor, Inspectoratul Școlar Județean Bihor, Episcopia Ortodoxă a Oradiei, Episcopia Greco-Catolică a Oradiei și biserici din alte culte. 

„Avem ca scop principal să contribuim la bunăstarea oamenilor. La bunăstare materială, prin proiectele pe care le realizăm, dar și bunăstare spirituală. Așa cum v-am obișnuit în ultimii ani, dăm o atenție deosebită culturii tradiționale, obiceiurilor locului, valorilor care ne caracterizează ca bihoreni și români. De aceea, încercăm să intrăm în atmosfera specifică Sărbătorilor Pascale, prin aceste spectacole organizate în toate părțile județului nostru”, a declarat Mircea Mălan, vicepreședintele CJ Bihor.

Seria evenimentelor debutează în Oradea cu un concert extraordinar susținut de grupul psaltic Tronos al Catedralei Patriarhale din București, unul dintre cele mai cunoscute grupuri de muzică bizantină din România, și de artiștii Maria Coman, Antonela Ferche–Buțiu, Alexandra Chira și Elena Buda.

Evenimentul va avea loc pe 4 aprilie, de la ora 19.00, la Arena Antonio Alexe. Biletele pot fi achiziționate prin plata cash de la casieria Teatrului Regina Maria, la prețul de 15 lei pe bilet. Concertul va fi înregistrat și va fi transmis de Televiziunea Română (TVR) în Vinerea Mare, pe 3 mai.

„Aceste serii de concerte pun în valoare priceasna. Dincolo de semnificația ei etimologică, de cântare psaltică interpretată la slujba de Liturghie, pricesnele sunt o creație religioasă populară românească. În concertele pe care le vom organiza, ne dorim să transpunem în sala de spectacol acea atmosferă de templu”, a precizat Liviu Buțiu, directorul Centrului de Cultură al Județului Bihor.

 

Concerte în zeci de localități

„În fiecare an vedem un interes din ce în ce mai ridicat din partea copiilor, mă bucură acest lucru, dar și implicarea directorilor și a cadrelor didactice pentru manifestările de acest gen. În acest fel, cred că reușim să dezvoltăm și altfel componenta educativă a elevilor în județul Bihor”, a precizat Horea Abrudan, inspectorul școlar general.

Concertele vor avea loc în zeci de localități, lista urmând a fi actualizată în funcție de solicitări. Ultimul concert va avea loc în 28 aprilie, în ziua de Florii. Lista provizorie a concertelor (ea se va actualiza cu alte evenimente):

4 aprilie, ora 19.00 – Oradea, Arena Antonio Alexe; 7 aprilie, ora 12.00 – Mănăstirea Izbuc şi Biserica ortodoxă din Husasău de Criș, comuna Ineu, ora 16.00 - Biserica ortodoxă din centrul municipiului Beiuș; 9 aprilie, ora 18.00 – Biserica ortodoxă din Dobricionești, comuna Măgești; 10 aprilie, ora 17.00 – Biserica ortodoxă din Marghita; 11 aprilie, ora 16.00 – Căminul Cultural din Tinca; 14 aprilie, ora 12.30 – Biserica ortodoxă din Tileagd, ora 15.00 – Biserica ortodoxă din Aleșd, ora 16.00 – Sala multifuncțională din Oșorhei; 16 aprilie, ora 17.00 – Oradea, Biserica ortodoxă din Velența; 18 aprilie, Salonta; 19 aprilie, ora 18.00 – Căminul Cultural din Bratca; 21 aprilie, ora 12.00 – Biserica ortodoxă din Roșia, ora 17.00 – Biserica ortodoxă din Ștei; 23 aprilie, ora 19.00 – Biserica ortodoxă din Nojorid; 26 aprilie, ora 18.00 – Sala multifuncțională din Dobrești; 28 aprilie, ora 11.30 – Biserica ortodoxă din Șuncuiuș, ora 16.00 – Biserica ortodoxă din Voivozi, comuna Popești.