Duminică îl prăznuim pe Sfântul Ierarh Nicolae
Sfântul Nicolae, patronul Greciei, Rusiei şi al multor oraşe din Apusul Europei, este unul dintre cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii, datorită multelor minuni săvârşite atât în timpul vieţii, cât şi după moartea sa, fiind supranumit "Făcătorul de minuni", păstrând şi rolul de Moş pentru copii.
S-a născut la Patara, în jurul anului 280 d.Hr., din părinţi credincioşi. De mic copil, a primit o aleasă creştere, sub îndrumarea unchiului său urmând cursurile unor vestite şcoli ale epocii. Iubind virtutea, viaţa curată şi dăruindu-se cu totul slujirii aproapelui, a fost hirotonit preot, apoi episcop al cetăţii Mira din ţinutul Lichia. Deoarece predica cu mult zel credinţa în Iisus Hristos, a fost întemniţat în timpul persecuţiilor decretate de împăraţii romani Diocleţian şi Maximilian. Odată cu biruinţa lui Constantin cel Mare asupra lui Maxenţiu şi cu Edictul de la Milan, din 313 d.Hr., care acorda libertate deplină creştinismului, au fost eliberaţi toţi cei întemniţaţi pentru mărturisirea lui Hristos. Nicolae s-a întors la slujba sa din cetatea Mirei, iar tradiţia păstrează cu evlavie pomenirea unor fapte minunate pe care le-a săvârşit: salvarea de la moarte a trei bărbaţi condamnaţi fără vină de un slujbaş imperial, aducerea de ajutoare neaşteptate unor familii aflate pe punctul de a săvârşi nelegiuiri pentru a-şi câştiga pâinea şi multe altele. Obiceiul de a face daruri de ziua sa se datorează bunătăţii cu care era înzestrat sfântul şi dorinţei de a-i ajuta pe cei nevoiaşi. Sfântul Ierarh Nicolae a trecut la cele veşnice în 6 decembrie 340 sau 343, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică ce-i este dedicată, în Bari, în sudul Italiei.
În judeţul nostru, potrivit Direcţiei de Evidenţă a Persoanelor, aproape 14.000 de bihoreni poartă numele Nicolae, Nicoleta sau derivate ale acestora: Niculina, Nicole, Nicu, Nina, Nineta, Nicoară, Niculiţă, Nichita, Nichi etc. Numele Niculae este compus din cuvintele greceşti nike (victorie) şi laos (popor), ce se poate traduce prin "victoria poporului", potrivit etimologilor.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.