Postul Sfintei Marii începe astăzi, 1 august, şi durează până la marele praznic închinat Maicii Domnului, 15 august, inclusiv. Postul Adormirii Maicii Domnului sau postul lui August, cum mai este numit în popor, se ţine în cinstea Născătoarei de Dumnezeu, care, înainte de Adormire, a petrecut în neîncetată rugăciune şi ajunare.

Despre această perioadă se mai spune că este ruptă din Postul Mare, care, la început, ţinea nouă săptămâni, dar, pentru că oamenii ieşeau prea slăbiţi din iarnă, Biserica a hotărât să-l scurteze cu 14 zile, mutându-le în vară, când este belşug de fructe şi legume. De aceea, pentru credincioşii care respectă toate canoanele bisericeşti, Postul Sfintei Marii este considerat la fel de sever ca postul de dinaintea Învierii Domnului. Nu se consumă produse din carne, lapte şi ouă, iar în ziua de 6 august, când întreaga  creştinătate sărbătorește marea sărbătoare a Schimbării la Faţă a Domnului, se permite consumul de peşte şi vin. Biserica mai recomandă credincioşilor înfrânarea plăcerilor şi desfătărilor trupeşti, iar nunţile sunt interzise cu desăvârşire în această perioadă, precum şi în celelalte posturi.

Legat de Postul Adormirii Maicii Domnului, există câteva tradiţii populare care se păstrează din moşi-strămoşi. Se spune că pentru sănătate şi noroc, se posteşte în cele două zile obişnuite ale săptămânii, miercurea şi vinerea. Dintre toate posturile de peste an, cel care ţine cu credinţă Postul Maicii Domnului şi se roagă are mari şanse să i se împlinească orice dorinţă.