Mirajul apariţiilor în presa scrisă, unde şi-a câştigat numele de scenă "Distrugătorul de biblii" sau o posibilă apariţie pe sticla televizorului i-au întunecat minţile. Gheorghe Lăzău (zis şi Mailingher), chiriaş în satul Mădăras la nr. 309, se vrea, cu orice preţ, vedetă mass-media, iar până la recunoaşterea publică joacă propria scenetă absurdă.

"Măi sataniştilor, aţi zis că vă rugaţi pentru mine, nevrednicul şi păcătosul. Unde sunt roadele rugăciunilor voastre? Unde este Dumnezeul vostru? Poate doarme... Strigaţi mai tare să vă audă. Aveţi curajul public, în faţa presei şi televiziunii să faceţi o confruntare în privinţa adevărului despre biblia falsificată? Haideţi să o facem public, prin presă, la Crişana, Jurnal bihorean şi Jurnal salontan: eu, asistat de preoţi, episcopi ortodocşi şi catolici, iar voi, de ai voştri baptişti, penticostali, adventişti, iehovişti, nazarineni şi fraţii voştri luterani", precizează Gheorghe Lăzău în textele scrijelite pe coperţile sfâşiate din ultima Biblie ruptă şi aruncată duminică, 18 noiembrie, în curtea Bisericii baptiste din comuna Mădăras. Cartea este obiect de cult religios pentru baptişti (Sfânta Scriptură a Vechiului şi Noului Testament, Editura Societăţii Biblice Interconfesionale din România, Bucureşti 2011, în traducerea lui Dumitru Cornilescu) şi ridică la 38 numărul de biblii distruse, "corectate", sfâşiate pagină cu pagină şi aruncate în curtea bisericilor baptiste din Salonta, Mădăras şi, potrivit lăudărosului Lăzău, în Oradea. Cunoscut în comuna Mădăras drept "răzvrătitul care l-a purtat prin instanţele de judecată pe preotul ortodox al satului", Gheorghe Lăzău a reuşit, duminică dimineaţa, să-şi ducă la îndeplinire un nou plan de tulburare a liberei exercitări a ritualului unui cult religios. Potrivit afirmaţiilor unui vecin al Bisericii "Credinţa" din Mădăras, iniţial, ritualul de distrugere a bibliei baptiştilor a fost minuţios pregătit de Lăzău pentru ziua de 4 noiembrie (duminica aducerii moaştelor la Biserica ortodoxă din Salonta). În urma insistenţelor preotului Marian Nicolae, Lăzău a amânat grozăvia pentru ziua de 18 noiembrie.

"Îi place să se scrie despre el"

De mai bine de un an, distrugătorul de biblii este lucrător zilier al parohiei ortodoxe din Salonta, îndeletnicindu-se cu trasul clopotelor, cu adusul pâinii pentru slujba de duminică şi cu alte treburi primite la casa parohială pentru care este retribuit de preotul Marian Nicolae. Gheorghe Lăzău se laudă cu acest fapt şi susţine că foloseşte o parte din banii primiţi de la preot pentru cumpărarea bibliilor pe care le rupe şi le aruncă în curtea bisericilor baptiste. "Nu am ce să fac cu el. Nu-i pot spune să nu vină la biserică. Eu i-am spus că nu e bine ce face. L-aţi tot dat pe la ziare şi acum îi place să se scrie despre el. Nu mai scrieţi când rupe biblii şi, la un moment dat, se va potoli", ne-a declarat preotul ortodox Marian Nicolae. Afirmaţiile vecinilor Bisericii din Mădăras contrazic sfatul preotului. Sătenii spun că Gheorghe Lăzău este de neoprit, iar Sărbătorile creştine de iarnă vor fi iar tulburate cu biblii sfâşiate, exact ca anul trecut. Mai mult, potrivit unui localnic din Mădăras, "Lăzău, în delirul său, ameninţă că va pune foc la Biserica baptistă din Mădăras". Istoricul faptelor antisociale ale lui Gheorghe Lăzău demonstrează că acesta a prins curaj, în ciuda informării în scris făcută la Poliţia locală şi a apelului făcut la un echipaj mobil de poliţie de către pastorul baptist Aurel Galchiş. Lăzău a acţionat nestingherit în ultimii doi ani, sfidând astfel Codul Penal românesc care pedepseşte cu închisoarea sau cu amendă infracţiunile contra libertăţilor religioase. Potrivit Capitolului III, Articolele 381 şi 382: "Împiedicarea sau tulburarea liberei exercitări a ritualului unui cult religios, care este organizat şi funcţionează potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la 3 luni la 2 ani sau cu amendă" iar "Profanarea unui lăcaş sau a unui obiect de cult, aparţinând unui cult religios, care este organizat şi funcţionează potrivit legii, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă".

"Noi l-am iertat. Judecata..."

"Autorităţile, prin organele de urmărire penală, conform Codului de procedură penală, secţiunea specială, au la îndemână sesizarea din oficiu în acest caz îndelung mediatizat. Noi, Biserica baptistă, nu vom depune plângere penală împotriva lui Gheorghe Lăzău, iar aceasta este ultima declaraţie de presă pe care baptiştii din Salonta o formulează pe acest subiect. Noi l-am iertat. Judecata este a lui Dumnezeu. Facem însă un apel la conducerea Inspectoratului de Poliţie Bihor, la poliţia de proximitate din zonă pentru a preveni orice eveniment nedorit prin monitorizarea acţiunilor acestui om care, prin ameninţări şi fapte antisociale poate genera situaţii de criză, conflicte religioase extreme sau chiar incendierea lăcaşului de cult", ne-a declarat Florin Cociubei, pastorul Bisericilor baptiste din Salonta şi Mădăras.