Sfințirea locului și a pietrei de temelie - Mănăstire Greco-Catolică la Stâna de Vale
La Stâna de Vale, Bihor, miercuri, 2 iunie, se va sfinți locul și piatra de temelie pe care va fi construită Mănăstirea Greco-Catolică Stâna de Vale, ce va avea hramul „Fericiții Episcopi Români Martiri Greco-Catolici”.
„Celebrarea Sărbătorii Fericiților Episcopi Greco-Catolici Martiri din acest an primește o importanță deosebită pentru Eparhia Greco-Catolică de Oradea, întrucât, la Stâna de Vale - Bihor, va fi sfințit locul și piatra de temelie pe care se va construi Mănăstirea Greco-Catolică Stâna de Vale”, anunță reprezentanții Episcopiei Greco-Catolice de Oradea.
Stâna de Vale este un loc de referință pentru Episcopia Greco-Catolică de Oradea, nu doar datorită faptului că Fericitul Episcop Valeriu Traian Frențiu se retrăgea la reședința de vară de acolo, sau pentru întâlnirile episcopilor Bisericii greco-catolice desfășurate în Munții Apuseni, ci, mai ales, pentru faptul că resursele de acolo au ajutat la educarea multor generații de copii, în cadrul școlilor pe care le-a fondat și susținut Biserica.
„Din păcate, istoria nu a știut să aprecieze lucrul acesta, iar tot ce a avut Biserica greco-catolică la Stâna de Vale a fost înstrăinat. După căderea comunismului, clădirile bisericii, abandonate și neîntreținute, nu au mai putut fi folosite, degradându-se. Încrezători că planul lui Dumnezeu continuă, domeniul Bisericii Greco-Catolice de la Stâna de Vale, care a putut fi recuperat, este din nou pus în valoare. Episcopia Greco-Catolică de Oradea, cu ajutorul unor investitori și a sprijinului venit din partea oamenilor de bună credință, urmează să implementeze diferite proiecte de dezvoltare a zonei. Primul proiect este construcția Mănăstirii Greco-Catolice Stâna de Vale, în cinstea Fericiților Episcopi Români Greco-Catolici Martiri”, menționează reprezentanții Episcopiei.
Potrivit acestora, Complexul monastic este prevăzut, pe lângă casa călugărilor, cu o Biserică de lemn, în stil maramureșean, și cu un Centru Pastoral, care va avea o capacitate de peste 35 de locuri de cazare, sală de mese, sală de conferințe, sală multifuncțională, sală profesorală și didactică pentru școala în natură, terase - refugiu pentru turiștii în tranzit, care doresc să facă un popas de odihnă sau servirea mesei.
Piatra de temelie și locul pe care urmează să se construiască Mănăstirea vor fi sfințite miercuri, 2 iunie, de la ora 16.00, de către PS Virgil Bercea, episcopul greco-catolic de Oradea.
Interesant... se contruieste o manastire si nici vorba de calugari... ce manastire e aia fara o obste, o comunitate? Sa fie kitsch greco-catolic? Asa cum suntem obisnuiti de 30 de ani?!