„Oradea a fost aleasă în mod specific pentru a fi consemnată ca oraşul în care s-a creat, dezbătut şi semnat Declaraţia de Independenţă şi autodeterminare a românilor de la 12 octombrie 1918, de către cei mai iluştri oameni politici ai vremii".

„Declaraţia de autodeterminare de la Oradea", semnată în casa avocatului orădean Aurel Lazăr, a fost singurul document al românilor vremii în care se regăsea conceptul de autodeterminare şi principii de drept internaţional statuate printr-o lucrare de talie mondială - „Cele paisprezece puncte" ale preşedintelui american W. Wilson" au fost principiile care au fost evocate în cadrul evenimentului intitulat „Importanţa Zilei de 12 octombrie în istoria naţională. Importanţa Oradiei şi a Declaraţiei de Independenţă de la Oradea pe harta mondială".

Evenimentul a avut loc vineri, 9 octombrie 2015, la sediul Protopopiatului Român Ortodox din Oradea, prin distinsa şi călduroasa găzduire a protopopului de Oradea Dorel Octavian Rusu, a fost moderat de distinsul om de cultură orădean şi creator de artă, sculptorul prof. dr. Cornel Teodor Durgheu, invitaţi de seama fiind: prof. dr. Ion Zainea - decan al Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Oradea, dar şi preşedinte de onoare al Asociaţiei Pro România Europeană, părintele protopop Dorel Octavian Rusu, prof. dr. Dumitru Ogăşanu - vicepreşedinte al Asociaţiei Pro România Europeană, doamna muzicii populare bihorene - Maria Haiduc, cea mai cunoscută gazdă a Oradiei - doamna Maricica şi alte personalităţi din mediul de afaceri şi ecleziastic. Binecunoscuta Asociaţie „Pro România Europeană" - un promotor al conştientizării culturii şi importanţei identităţii naţionale a românilor de pretutindeni, în parteneriat cu „Asociaţia Femeilor Ortodoxe" şi „Fundaţia C. Durgheu", şi-au unit „armele" - condeiele şi know-how-ul  - vineri, pentru a onora importanţa zilei de 12 octombrie şi pentru a aduce omagii de mulţumire şi recunoştinţă dr. Aurel Lazăr şi tuturor celorlalte personalităţi care au contribuit la crearea României Mari.

Cei prezenţi au avut posibilitatea de a afla amănunte şi de a interacţiona cu invitaţii de seamă pe probleme privind importanţa Oradiei pe harta geo-politică a vremii, ca oraş în care s-a semnat Declaraţia, privind elementele care stau la baza declarării documentului de la Oradea ca fiind un document istoric de importanţă naţională şi europeană, precum şi privind însemnările jurnalistice ale vremii - despre Declaraţia de la Oradea şi românii din Transilvania, din cadrul The New York Times sau Gazette de Lausanne.

De asemenea, s-au prezentat detalii importante care au stat la baza convingerilor creării Declaraţiei de autodeterminare şi independenţă, cei vizaţi fiind avocatul orădean dr. Aurel Lazăr, prof. dr. Vasile Goldiş, Ştefan Ciceo Pop, Ioan Ciordaş, dar şi detalii despre viaţa şi spiritul civic şi didactic al ilustrului preşedinte al Adunării Naţionale de la Alba Iulia din 1 decembrie 1918 - Gheorghe Pop de Băseşti.

Evenimentul s-a încheiat într-o notă omagială şi de recunoştinţă faţă de cei care au contribuit la Marea Unire, concluzionându-se cu importanţa principiilor cuprinse în Declaraţia de Independenţă de la Oradea, care au stat la baza desfăşurării revoluţiei popular-naţionale, ducând la reîntregirea neamului românesc. Organizatorii acestui eveniment, cu acest prilej, invită toţi bihorenii să participe alături de aceştia la festivităţile oficiale de sărbătorire a acestei zile importante, organizate astăzi 12 octombrie, de către Primăria Oradea şi instituţiile abilitate.

Prof. dr. Dumitru OGĂŞANU