Tudor Chirilă, căci despre el vorbim, ilustrează ceea ce pe la noi cu onoare se rosteşte: „viţă - poroviţă" bihorean. Părinţii născuţi în sate apropiate de Vadu Crişului s-au şcolit şi afirmat ca două spirite luminate în cultura românească: tatăl - Dumitru, jurnalist de mare valoare afirmat în redacţia ziarului "Crişana" şi  prestigios critic de teatru al revistei "Familia"; mama - actriţă la Teatrul de stat din Oradea. După absolvirea Liceului de Filologie-Istorie "Mihai Eminescu", Tudor se înscrie la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, la Facultatea de regie de teatru şi film, unde are nepreţuita şansă de a o avea profesor la clasă pe Cătălina Buzoianu.

Distinsa doamnă a teatrului românesc îi apreciază talentul şi îi propune spectacolul de absolvire a facultăţii - un "Hamlet" de William Shakespeare - pentru participarea la Trienala Internaţională a şcolilor de teatru de la Bratislava unde, încă studentul Tudor Chirilă obţine un premiu special... Peste doi ani, un "Titanic vals" de Tudor Muşatescu - montat la Teatrul Naţional din Târgu Mureş îi aduce premiul de debut al ATM - viitorul Uniter. În anul următor, la Festivalul de teatru de comedie de la Galaţi ia premiul pentru  regie. Peste alţi doi ani vine acasă şi cu spectacolul  "Ivanca" de Lucian Blaga, la Festivalul de teatru scurt, obţine cu trupa secţiei române premiul pentru cea mai bună regie. Şi uite-aşa, din pemiu în premiu, s-a trezit pe nesimţite  că-i zice lumea "dumneata". Pasiunea pentru film îl cheamă puternic şi spre micul ecran şi din 2002 se angajază la Televiziunea Română ca producător, la "Casa de producţie ". Devine un cumulard de distincţii cu serialele "Călătoriile lui  03" - 12 episoade şi "Călatoriile lui 04" - 13 episoade, "Artă versus Artă" cu multe episoade, considerat de ziarul "Gândul" cel mai bun  talk-show... Şi iar revine acasă şi face două filme deosebite despre tradiţiile bihorene: "Ultima prescură" şi "Olăreasa de la Vama Sării", care îi încarcă biografia cu alte distincţii. Am mai menţiona două producţii: "Casa din munţi" - premiul UCIM pentru cel mai bun documentar TV  şi "Vama Veche, veche" care obţine premiul pentru cel mai bun film la Festivalul ProCult  de la Roma, dar care, din motive cunoscute doar de recent  destituita conducere a TVR, n-a fost programat pe micul ecran niciodată. Summa summarum pentru aprecieri: până în prezent Tudor Chirilă este singurul realizator care a ajuns în topul audienţelor pe segment de grilă cu emisiuni de film documentar, în cele peste două decenii de televiziune concurenţială din România (de 27 de ori).

Patru filme document

Am făcut această prezentare a bihoreanului Tudor Chirilă pentru că TVR a prezentat în săptămâna 28 septembrie - 1 octombrie, patru zile la rând -  luni, marţi, miercuri, joi - la ora 18.45 , cu reluare a doua zi la ora 11.00, patru filme document, realizate cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe, despre românii pierduţi prin istorie. 

Iată şi o declaraţie oferită de  regizorul Tudor Chirilă, în exclusivitate  presei orădene, despre  filmele  istorice semnate de el şi care aduc în faţa telespectatorilor fapte demult  întâmplate  strămoşilor noştri: "De peste un deceniu sunt obsedat de existenţa unui al doilea Bihor în Europa, altul decât cel pe care îl ştim cu toţii (în care, de altfel, m-am născut şi am crescut) - azi împărţit între România şi Ungaria. Sunt ani buni în care am căutat finanţare pentru un documentar istoric pe această temă. Finalmente, minunea s-a produs (cu sprijinul Ministerului Afacerilor Externe) şi am pornit cu echipa mea de filmare în căutarea celuilalt Bihor, azi împărţit între Muntenegru şi Serbia. Dar scormonind prin cărţile de istorie, am avut revelaţia unei întregi etnii dispărute, vechi români goniţi de invazii din ţara lor în timpul Marilor Migraţii care acum multe secole populau masiv Dalmaţia, partea apuseană a Peninsulei Balcanice, înspre Marea Adriatică. Aşa că, pornind din ruinele Castelului Bihor din Muntenegru, unde era reşedinţa unei formaţiuni statale medievale româneşti, le-am călcat pe urme şi în luna octombrie 2013 am urcat metodic pe întreaga coastă dalmată, de la Sud înspre Nord. Sper ca rezultatul acestui periplu filmic de trei săptămâni care poartă titlul "Maurovlahica - Recviem pentru o etnie dispărută" să incite publicul telespectator.

Bihorul din Muntenegru

Televiziunea Română are şi ea dorinţa de a sublinia importanţa evenimentelor într-un comunicat de presă din care cităm: "Toată lumea a aflat din cărţile de istorie despre Bihorul ducelui Menumorut, cu centrul în cetatea Biharea de lângă Oradea de azi, care în debutul secolului X a încercat zadarnic să reziste maghiarilor ducelui Arpad. Dar câţi dintre noi au cunoştinţă că a existat un alt Bihor cu centrul în castelul Bihor în ţara care poartă numele de Muntenegru? Şi câţi ştiu că în Evul Mediu a fost o țară pe nume România în Bosnia? Cei care au denumit-o aşa au fost cândva, prin sec. XII-XIII, misterioşii Valahi Negri, descinşi din Nodul Dunării - după cum limpede le arată numele, care au întemeiat acolo propria lor principalitate şi pe care grecii îi numeau mavrovlahi, sârbo-croaţii - morovlaşi, italienii şi dispăruţii Dalmaţi - morlachi, iar turcii - kara-ulagh. În textele în limba latină ale variilor cancelarii medievale apar sub numele Nigri Latini. O echipă TVR purcede pe urmele lor din chiar miezul ruinelor ascunse ale castelului Bihor din Muntengru, mergând în sus, pe coasta Dalmaţiei, până aproape de Peninsula Istria, acolo unde mai vieţuiesc încă puţinii lor ultimi descendenţi, aflând lucruri incredibile despre trecutul lor istoric. Un fascinant documentar istoric de Tudor Chirilă. Proiect realizat în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe.

Alte şase filme 

Este foarte important să subliniem şi noi că monumentalul Proiect  cultural-istoric sprijinit  de Ministerul de Externe va continua cu alte şase filme de lung metraj, care vor fi dedicate "Cercului valah de sud", "Cercului valah de nord", "Viaţa şi timpurile vlahilor din Balcani", "Câte ceva despre Timoc" şi "Marea Vlahie Mare." Şi un bonus care ne va interesa în mod special, un documentar despre Bihorul din India.