A doua videoconferinţă pe tema noii Legi a Sănătăţii a lui Eugen Nicolăescu a avut în centru „ambulatoriul de specialitate - specialităţi clinice" despre care specialiştii din Ministerul Sănătăţii au spus că 70% din cazurile medicale ar trebui să fie tratate la acest nivel, ceea ce va duce la o creştere a salariilor pentru medici şi asistenţi.

După ce joi, în prima videoconferinţă, Eugen Nicolăescu a vorbit cu specialiştii şi cu presa despre asistenţa medicală primară, vineri a fost abordat un nou capitol din viitoarea Lege a Sănătăţii, „ambulatoriul de specialitate - specialităţi clinice". Din Bihor, au participat la videoconferinţă reprezentanţi ai spitalelor din Ştei, Beiuş, Felix, Salonta, alături de dr. Florin Maghiar de la Spitalul Municipal din Oradea, dr. Lucia Daina de la Spitalul Judeţean, Zoia Bitea de la DSP Bihor şi Ionuţ Gheorghe de la CAS Bihor.

„Să nu vă fie teamă că privatizăm spitalul românesc. Să încurajaţi acţiunea de a cheltui mai bine banul public. Cu cât vom transfera mai repede acele servicii medicale pe care le oferim în spitale către ambulatoriile de specialitate, cu atât vom face mai bine pentru această ţară. Din statisticile noastre reiese că tariful pe caz în spital este de 1.380-1.800 de le, în timp ce ceea ce se decontează în ambulatoriul de specialitate este chiar şi de 20 de ori mai ieftin. Asta înseamnă că din acei bani am putea să oferim de 20 de ori mai multe servicii medicale pentru pacienţi. Din cele 4,4 milioane de internări, au fost înregistrate un milion pentru patologii acute, care ar putea fi rezolvate în ambulatoriul de specialitate. Ce ar fi însemnat ca aceste cazuri să fi fost decontate de 20 de ori mai ieftin", s-a întrebat retoric Eugen Nicolăescu care a mai spus că deja, în 2014, s-au alocat 647 de milioane de lei pentru ambulatorii, o creştere însemnată faţă de cele 450 de milioane care au fost alocate anul trecut.  Ministrul a mai spus că se intenţionează ca ambulatoriile să devină nişte filtre de rezolvare a celor mai multe cazuri şi să se renunţe la internările care nu se justificau.

„Pacientul va fi internat doar o zi şi se va putea trata apoi acasă cu medicamente, ceea ce va fi mult mai bine pentru el decât să stea zile întregi în spital. În plus, veniturile cabinetelor medicilor de specialitate vor putea să crească în aşa fel încât medicii să îşi dorească să lucreze acolo. Nu e o promisiune. Aceste creşteri nu se vor vedea peste noapte, ci treptat, în următoarea perioadă. Trebuie însă să începem de undeva", a spus ministrul.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adrian Pană a spus că se intenţionează ca în 2-3 ani de la implementarea Legii, 70% dintre cazurile care vor ajunge în ambulatorii să fie rezolvate la acest nivel, cu internări de o singură zi.  O noutate absolută pe care o introduce pachetul de bază este consultația complexă, multidisciplinară, anuală, care se acordă bolnavilor cu anumite boli cronice. Aceasta presupune bilanțul stării de sănătate, examen clinic, investigații, urmărirea planului de management al bolii. Consultația complexă este efectuată de o echipă multidisciplinară, alcătuită din medici specialiști.