2023, un an bun pentru Spitalul Județean Bihor - Investiții în calitatea vieții
Primăria Oradea a investit, în 2023, 19,1 milioane de euro în proiectele derulate la Spitalul Județean. Din aceștia, 12,5 milioane de euro au fost bani europeni.
Anul 2023 a fost un an cu investiții importante la Spitalul Județean. Primarul Florin Birta, împreună cu managerul Gheorghe Carp, a organizat o conferință de presă în care a prezentat situația privind investițiile și noile dotări ale unității medicale.
„Administrația locală pune foarte mult accent și pe infrastructura de sănătate. Felicit conducerea Spitalului Județean pentru felul în care manageriază unitatea, această având venituri proprii importante cu care derulează proiecte. Felicit și colegii de la proiecte europene pentru că aceste investiții vor schimba mult în bine calitatea vieții orădenilor.
În total, anul trecut, Primăria Oradea a investit 19,1 milioane de euro în proiectele derulate cu Spitalul Județean, din care 12,5 milioane euro, fonduri UE cu cofinanțare de la bugetul local, 3,6 milioane de euro au fost bani din bugetul Spitalului Județean și 3 milioane de euro au venit de la Ministerul Sănătății. În prezent derulăm împreună cu Spitalul Județean proiecte în valoare de 55,3 milioane de euro”, a spus primarul Florin Birta care a amintit și de cea mai mare viitoare investiție, Spitalul de Boli Infecțioase.
Cele mai importante proiecte pe care Primăria le derulează împreună cu Spitalul Județean sunt: reabilitarea Staționarului I (un proiect din fonduri europene), de 8,7 milioane euro din care au fost plătite 2,4 milioane de euro în 2023, reabilitarea Staționarului II, str. Coposu - 4,8 milioane euro în 2023, valoare totală a proiectului - 9,6 milioane euro (proiect cu fonduri UE), proiectul strategic sănătate RO-HU - 3,3 milioane euro în 2023, (total 7,3 milioane euro), ambulatoriul integrat Spital Doja - 1,3 milioane de euro plătite în 2023 dintr-un total de 13 milioane euro (proiect din fonduri UE cu o diferență care va fi plătită de la buget local), reabilitarea Staționarului I - interioare: 2,5 milioane euro plătiți în 2023, valoare totală 6,6 milioane de euro (bani din bugetul spitalului), realizarea scării de incendiu - 1,1 milioane de euro în 2023 (bugetul spitalului), parcarea supraetajată de la Spitalul Județean (516 locuri), 700 de mii de euro plătiți în 2023 dintr-un proiect cu o valoare totală de 9 milioane de euro (buget local) și achiziția a patru aparate medicale performante: 3 milioane de euro în 2023 (bani primiți de la Ministerul Sănătății).
Proiect nou câștigat prin PNRR
Managerul Spitalului Județean, Gheorghe Carp, le-a mulțumit sponsorilor care s-au implicat și au donat peste 1,7 milioane de lei.
„Pe lângă toate acestea, în 2023 am mai câștigat un proiect foarte important prin PNRR. El are 4 componente. Componenta I - creșterea capacității secțiilor de Terapie Intensivă, are o valoare de aproape 7,36 de milioane de lei, componenta II - reabilitarea paturilor existente pe Terapie Intensivă, aproape 3,68 de milioane de lei, componenta 3 - Centrul de training în Neonatologie - puțin peste 11,7 milioane de lei și Componenta 4 - Screening prevenție și tratament a bolilor nou-născuților, în valoare de 1,5 milioane de lei. Acest proiect a fost adjudecat, așa că urmează să fie implementat”, a spus managerul Spitalului Județean, Gheorghe Carp, care a mulțumit apoi Asociației Noelle, care a sponsorizat spitalul cu o masă de resuscitare în valoare de 14 mii de euro.
Printre investițiile și lucrările importante din 2023 de la Spitalul Județean se află: angiograf monoplan cardiovascular - aproape 7,9 milioane de lei, angiograf mobil pentru electrofiziologie - 5,2 milioane de lei, microscop operator cu sistem robotizat de vizualizare - puțin peste 3,17 milioane de lei, RX cu braț C si detector digital - 1,2 milioane de lei, lucrare de alimentare consumatori vitali din cadrul secției noi de Angiografie prin intermediul unei surse intreruptibile de tip UPS - puțin peste 893 de mii de lei, mobilier secția ATI - 827 de mii de lei, aparat de anestezie cu monitor de functii vitale și vaporizor de Sevoflurane - aproape 643 de mii de lei, Sistem automat pentru prepararea și colorarea frotiurilor sanguine și Sistem automat pentru morfologia digitală - puțin peste 640 de mii de lei.
Un an bun? Doar în minciunile lui Carp și BIrta. Și a stăpânului lor Ilie Bolojan. Fără medicamente și fără hârtie igienica! Asta e realitatea din spitalele orădene. Jos impostorii!