La sfârșitul acestei săptămâni, mai precis pe 6 și 7 martie, la sediul Colegiului Medicilor Bihor, va avea loc primul tur al alegerilor structurii de conducere. S-au înscris 40 de medici primari, specialiști și rezidenți pentru a intra în structura viitorului Consiliu Județean al Colegiului care are 21 locuri.

Se vor alege și reprezentanții în Adunarea Generală a Colegiului Medicilor din România, unde sunt 24 de medici pentru 11 locuri, iar 3 medici s-au înscris pentru cele 3 poziții de cenzor la nivelul Colegiului. Votarea se face la sediul Colegiului Medicilor Bihor, pe strada Mărășești nr. 19, de la ora 8.00 la ora 20.00. Comisia electorală este formată din următorii medici: președinte – Aurora Galchiș, secretar – Claudia Tiutin, Ilie Beraru, Diana Tabacu și Alexandru Dringo. Membrii supleanți – Adrian Luncan, Răzvan Oros și Silvia Rafa. În cazul în care în primul tur al alegerilor locale nu va fi cvorum (prezența a cel puțin două treimi din medicii cu drept de vot), în perioada 18-19 martie se va desfașura al doilea tur al alegerilor.

„Profesia medicală trebuie să garanteze cetațenilor servicii medicale de cea mai bună calitate. Această garanție nu poate exista în afara independenței profesionale a medicilor. Organizarea și funcționarea Colegiului Medicilor din România trebuie sa fie una bazată pe dreptul privat, apolitică și de interes public, cu scopul reglementării și supravegherii practicii medicale. În plus, stabilirea competențelor profesionale ale medicilor să fie sub jurisdicția Colegiului Medicilor din România, ca parte intrinsecă a atribuțiilor de acordare a dreptului de liberă practică, de reglementare și supraveghere a practicii medicale. Colegiul Medicilor Bihor, prin atribuțiile de autorizare, reglementare și supraveghere a practicii medicale, trebuie să fie un garant al profesionalismului medicilor care își desfașoară activitatea în Oradea și județul Bihor”, susține actuala președintă, dr. Carmen Pantiș.

 

Câte ceva despre actuala structură

Structura actuală a Colegiului Medicilor Bihor este alcatuită dintr-un corp profesional de elită, cel al medicilor primari, specialiști și rezidenți care isi desfașoară activitatea în Oradea, Beiuș, Marghita, Salonta, Aleșd, Valea lui Mihai și în toate comunele și satele județului Bihor.

Conducerea Colegiului Medicilor Bihor este asigurată de Consiliul Județean Bihor și acesta a fost alcătuit pentru mandatul 2016-2020 din 19 membri. Biroul Executiv ales al Consiliului Județean Bihor a fost format din 5 membri: dr. Eva Monica Vajda, medic medicina familie, secretar general al Colegiului, 3 vicepreședinți: dr. Adrian Traian Dușe – medic primar chirurgie generală, dr. Ladislau Ritli – medic primar pediatru, dr. Șerban Bembea – medic primar ORL și dr. Carmen Pantiș, președinte – medic primar ATI.                   

Ceilalți membri ai Consiliului Județean al Colegiului Medicilor Bihor au fost dr. Oreste Straciuc – medic primar radiologie și imagistică medicală, dr. Florian Bodog – medic primar chirurgie plastică, sănătate publică și management, dr. Ovidiu Burtă – medic primar medicină internă, dr. Lucian Faur – medic primar medicină internă și gastroenterologie, dr. Emil Boțcău – medic primar medicină de familie, dr. Camelia Liana Buhas – medic primar medicină legală, dr. Gheorghe Bumbu – medic primar urolog, dr. Zoia Bitea – medic primar igienă, epidemiologie, sănătate publică și management, dr. Aurel George Mohan – medic neurochirurg, dr. Virgil Popa – medic primar  cardiolog, dr. Dănuț Dejeu – medic primar chirurgie generală, dr. Cornel Grozescu – medic primar medicină generală, dr. Adrian Țăgureanu – medic medicină generală pediatrie și dr. Valentin Pantea – medic primar medicină de familie. Din mai, 2018, în structura Biroului Executiv ca vicepreședinte a fost votat dr. Cornel Grozescu, pentru locul eliberat de dr. Adrian Dușe, în aceeași perioada dr. Marius Bocaniciu, membru supleant în Consiliul Județean, a ocupat un loc cu drept de vot în structura de conducere a Colegiului.

Actuala structură a Colegiului Medicilor Bihor este formată din 2.232 de membri din care 1.692 medici primari și specialiști cu drept de liberă practică, 362 rezidenți în diferite specialități, 13 medici care au competență limitată și 165 de medici fără drept de liberă practică.

Activitatea la sediul Colegiului Medicilor Bihor este complexă, fiind structurată în Departamentele Studii și strategii de dezvoltare, Imagine, relații interne și externe, Profesional științific și învățămănt, Economico-social și Asigurări de sănătate, Jurisdicție profesională, Etică și deontologie profesională, Acreditări și avizări, Administrativ și financiar contabil, respectînd structura impusa de Colegiul Medicilor din România, cu sediul în București.

 

Bilanț pozitiv

În perioada 2016-2019 Colegiul Medicilor Bihor prin Departamentul profesional științific și învățământ a organizat 92 de manifestări științifice creditate cu puncte de educație medicală continuă, dintre care merită remarcate congresele și conferințele naționale desfășurate în Oradea sau în Băile Felix, care în fiecare an s-au dovedit a fi manifestări științifice de succes cu impact național și prezența unor speakeri europeni și americani, profesori de înaltă ținută academică și prestigiu profesional. Multe dintre manifestările științifice s-au făcut în parteneriat cu Universitatea din Oradea, Facultatea de Medicină și Farmacie, cu Spitalul Județean Oradea, Spitalul Municipal „Dr. Gavril Curteanu”, Spitalul Pelican, Fundația SARTISS pentru medicina de urgență sau Fundația UROGYN pentru uroginecologie. La aceste manifestări științifice a participat un număr mare de medici primari, specialiști, rezidenți și studenți din Oradea și alte orașe din țară.

În perioada 2016-2019 au fost înființate sau modificate din punct de vedere juridic 115 cabinete de medicină de familie și 182 cabinete - policlinici cu diferite specialități.

Au fost eliberate 375 de certificate profesional curente, dintre care 273 de certificate pentru participarea la concurs pe post și doar 102 certificate pentru aplicarea la diferite oferte de muncă în Anglia, Franța, Italia, Germania și alte țări europene.

La nivelul Colegiului Medicilor Bihor, pe lângă Consiliul Județean și cele 8  departamente, funcționează Comisia de Disciplină condusă de dr. Gabriel Mihalache, medic primar medicină legală. Această comisie este formată din doctorii Bako Gabriel Cristian – medic primar nefrolog, Ciprian Brisc – medic primar gastroenterologie și medic primar interne, Lucia Daina – medic primar sănătate publică și management, Alexandru Narcis Vîlceanu – medic primar medicină legală și Corina Șuteu – medic primar medicina muncii, aleși prin vot direct de membrii Colegiului Medicilor Bihor în 2017. În structura aceleiași comisii este și șeful Direcției de Sănătate Publică, membru delegat, doctor Daniela Rahotă, medic primar igienă, medic primar sănătate publică și management.

Orice plângere de malpraxis depusă la Colegiul Medicilor Bihor care întrunește condițiile legale este analizată de BEX, trimisă la Comisia de Jurisdicție și de aici la Comisia de Disciplină. În perioada 2016-2019 s-au luat 50 decizii în Comisia de disciplină dintre care 39 au fost decizii de nesancționare a medicilor reclamați, 5 dosare au fost respinse ca fiind tardiv introduse, două dosare nu erau de competența Comisiei de disciplină, o reclamație nu îndeplinea condițiile de legalitate. S-a dat o mustrare ca sancțiune și două dosare au fost trimise la Comisia Superioară de Disciplină, deoarece erau reclamații la adresa unor medici din structurile de conducere ale Colegiului Medicilor Bihor.

„Cunoașterea Statutului Colegiului Medicilor din România și a Codului de Deontologie Medicală este la fel de importantă ca și stabilirea unui diagnostic precis sau prescrierea unei terapii corecte. Deseori medicii sunt implicați în iureșul activității din cabinete, saloane, săli de operații, policlinici sau laboratoare și sunt tentați să ignore această fațetă a existenței noastre profesionale”, susține șefa Colegiului Medicilor din Bihor, dr. Carmen Pantiș.