De luni și până vineri, tinerii cu vârsta cuprinsă între 16 și 18 ani sunt așteptați în centrele de vaccinare în fiecare zi, între orele 15.00 și 20.00. Până în această săptămână, din această categorie de vârstă s-au vaccinat 455 de tineri, fără efecte adverse semnificative.

 

Cei peste 32.000 de tineri din Bihor au la dispoziție zilnic cinci ore rezervate doar pentru ei. Singurul vaccin eligibil este Pfizer.

În Oradea, adolescenții se pot vaccina la Spitalul Pelican, Orășelul Copiilor, Centrul modular din Piața Gojdu și centrul Drive Through din parcarea de la Era Shopping Park. În județ, la Sala de sport de la Liceul Tehnologic Felix, Sânmartin, Sala de Sport din Beiuș, Spitalul Orășenesc Ștei, Spitalul Municipal Salonta, Centrul din Valea lui Mihai, Sala de sport de la Colegiul Național „Octavian Goga” din Marghita, Sala de sport de la Liceul Tehnologic „Nicolae Jiga” din Tinca, Căminul Cultural din Tileagd, fostul dispensar medical din Sălard, Casa de Cultură Zilahy Lajos din Salonta, Sala comunitară din Popești, centrul din fostul sediu al Primăriei Oșorhei și Clubul Muncitoresc Săcueni, acolo unde este o echipă mobilă care poate fi și ea solicitată.  

„Avem aproximativ 5.200 de cazuri la o sută de mii de copii. În ultimele săptămâni procentul acestora a început să crească la 20-21% pentru că cei mai mulți s-au reîntors în școli, iar cum o parte dintre adulți s-au vaccinat, ei rămân expuși. Ca severitate, este adevărat că vorbim de un risc mai mic, dar nu este de neglijat. 3% din copiii infectați ajung în spital și avem între 1 și 3 decese la zece mii de adolescenți infectați. Aceste statistici se referă însă doar la adolescenții sănătoși, fără a fi luați în calcul cei cu obezitate sau cu alte afecțiuni. Avem posibilitatea să preîntâmpinăm toate acestea. Vaccinul este cea mai bună soluție, sigură și eficientă”, a spus pediatrul Cristian Sava. 

Tinerii trebuie să fie însoţiţi de unul dintre părinţi sau de un tutore legal.