A patra prelevare de organe din acest an - O orădeancă aflată în moarte cerebrală a dat o şansă la viaţă altor bolnavi
De mai bine de doi ani, Bihorul este recunoscut pentru numărul mare al donatorilor de organe, care salvează zeci de vieţi din întreaga ţară. Luni noaptea, la Spitalul Clinic Judeţean, a avut loc cea de-a patra prelevare de organe din acest an, intervenţie ce a durat mai bine de 4 ore.
Pentru o familie din Oradea tragedia a început sâmbătă dimineaţa, când una din persoanele dragi a început să se simtă rău. Femeia, în vârstă de 59 de ani, a fost adusă la Unitatea de Primire Urgenţe în jurul orei 11.00 şi, după mai multe investigaţii, medicii i-au pus diagnosticul de accident vascular cerebral hemoragic. Starea de sănătate a orădencei a început să se deterioreze, iar duminică noaptea medicii au declarat moartea cerebrală. În pofida eforturilor specialiştilor, aceasta nu a mai putut fi salvată, astfel că a demarat protocolul impus în astfel de cazuri pentru stabilirea morţii cerebrale. Deşi durerea pierderii unei persoane dragi, în special cea a mamei, este de neimaginat, copiii orădencei au semnat acordul de prelevare a organelor. Operaţia a început luni seara, cu puţin înainte de miezul nopţii, şi s-a finalizat cinci ore mai târziu. Prelevarea de organe a fost efectuată de o echipă de medici specialişti orădeni formată din managerul Spitalului Clinic Judeţean, dr. Florian Bodog, dr. Asia Butnaru, dr. Silviu Moga, dr. Rodica Gilău, medic anestezist şi dr. Sorin Ianceu. Întreaga intervenţie a fost coordonată de dr. Radu Zamfir, de la Cluj. Potrivit coordonatorului pe judeţ al Programului Naţional de Transplant, dr. Carmen Pantiş, s-au prelevat corneea, pielea, rinichii şi vase de sânge. Operaţia a decurs normal, iar organele prelevate au fost duse în siguranţă de medicii care au participat la intervenţie, pentru a fi transplantate altor persoane de pe listele de aşteptare. Astfel, mai mulţi copii de la Spitalul "Grigore Alexandrescu" din Bucureşti, care au suferit diverse arsuri, vor putea să îşi continue viaţa în condiţii normale, două persoane vor vedea lumina zilei şi alţi doi clujeni vor avea rinichi sănătoşi.
Până în prezent, Spitalul Clinic Judeţean are la activ două prelevări de cord şi două de piele, pe lângă cele de rinichi, cornee sau ficat. Echipajul medical care a efectuat aceste proceduri medicale a ţinut să îşi manifeste aprecierea şi stima faţă de generozitatea tuturor familiilor îndurerate.
Condoleante familiei respective.Se vede cat de bine sunt tratati si salvati acesti clienti.Pacat femeia era destul de tanara,parerea mea ca s-ar fi putut face mai mult pentru ea.Pe alte persoane in aceeasi stare le trimit la Cluj,pentu a fi salvate.Imi pare sincer rau!