Algele nori în alimentaţia zilnică
În unele ţări din centrul Europei, în Japonia, Coreea, China, Chile şi Canada, algele sunt o sursă zilnică de hrană.
Datorită cunoaşterii valorilor nutritive şi gastronomice, algele nori sunt folosite şi consumate din ce în ce mai des.
Astfel se explică faptul că au fost inovate tehnici de cultivare şi create reţele de comercializare a algelor în întreaga lume. În ceea ce priveşte întrebuinţarea lor culinară şi calităţile nutritive recunoscute, cele mai importante trei alge marine sunt algele nori (Porphyra - în foto), kombu (Laminaria) şi wakame (Undaria). În urma studierii compoziţiei nutritive a algelor, diferite din punct de vedere al conţinutului de săruri minerale - calciu, fosfor, sulf, sodiu, fluor, fier, magneziu, zinc - vitamine şi proteine în special, s-a constatat că majoritatea au ca numitor comun cantitatea mare de sodiu şi iod. Uscate şi pulverizate, algele nori, bogate în sodiu, se folosesc de mii de ani drept condimente în numeroase preparate culinare. Cu toate acestea, este contraindicată folosirea lor fără măsură în dieta hiposodică, deoarece pot cauza hipertensiune, reţinerea de lichide sau probleme cardiace sau renale. Unul dintre cele mai importante aspecte dietetice ale algelor este conţinutul de iod. Este vorba de un oligoelement indispensabil pentru buna funcţionare a glandei tiroide, ajută la creştere şi metabolism, dezvoltă agilitatea mentală şi participă la metabolizarea grăsimilor. Însă, abuzul de iod poate da naştere la hipertiroidism, boală provocată de disfuncţia glandei tiroide. Funcţionarea anormală a acestei glande explică diverse simptome cum ar fi anxietatea, insomnia, tahicardia şi palpitaţiile. Din acest motiv, este important consumul moderat al algelor, în special pentru cei cu antecedente familiale cu privire la problemele provocate de glanda tiroidă. Totodată, algele nori sunt alimente consumate de majoritatea persoanelor vegetariene, pentru că reprezintă o sursă naturală de vitamina B12. Verzi, galbene, roşii sau negre, foarte mari sau microscopice, algele există în mii de specii şi sunt principalul furnizor de oxigen de pe pământ. Foarte puţin cunoscute în raport cu plantele terestre, algele au devenit un aditiv important pentru industria agroalimentară. Bomboane, patiserie, sosuri, îngheţată sau hrană pentru animalele domestice, toate folosesc proprietăţile gelifiante ale algelor. Produsele dietetice, cum ar fi iaurtul, sunt de asemenea preparate cu extracte de alge. Textura lor şi vâscozitatea naturală înlocuiesc făina, ouăle sau untul, fără a aduce un aport de calorii.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.