Alimentaţia pe grupe sanguine (II)
Există o strânsă legătură între grupa de sânge, alimentaţie şi sănătatea oamenilor. Puţini oameni se gândesc, însă, la implicaţiile pe care le are grupa sanguină, cu toate că reprezintă o forţă genetică puternică.
Grupa A - Vegetarianul
Caracteristicil grupei sanguine A: primul vegetarian; are un tract digestiv sensibil; sistem imunitar tolerant; predispozitie pentru boli cardiace, diabet; răspunde cel mai bine la stres prin acţiuni de calmare; se adaptează bine la mediul înconjurător şi la dietă; necesită o dietă vegetariană pentru a rămâne zvelt şi activ. Persoanele cu grupa sanguină A se regăsesc într-un stil de viaţă vegetarian. Este benefică o alimentaţie bazată pe proteine din soia, graminee şi vegetale. Se recomandă consumul de alimente în cea mai naturală stare posibilă (proaspete, pure şi organice). În multe privinţe recomandările grupei sanguine A sunt exact opuse celor pentru grupa sanguina 0. Sistemul lor digestiv este sensibil şi prelucrează lent alimentele grele. Cei cu grupa sanguină A depozitează în final carnea sub formă de grăsimi. Produsele lactate sunt slab digerate şi, în plus, fiind bogate în grăsimi saturate, afectează inima, duc la obezitate şi diabet. Grâul este un factor mixt în dieta grupei sanguine A. El poate fi consumat, însă în cantităţi moderate deoarece duce la hiperaciditatea ţesuturilor musculare. Alimentele care favorizează creşterea în greutate sunt: carne, produse lactate, fasolea mare, grâul (în cantităţi mari). Alimentele care favorizează scăderea în greutate sunt: uleiurile vegetale, alimente pe bază de soia, legume, ananas. Dintre alimentele recomandate fac parte: produsele din carne roşie slabă şi carnea slabă; peşte - crap, cod, păstrăv, macrou; brânza de soia şi lapte de soia; ulei de in şi măsline; arahide, unt de arahide şi seminţe de dovleac; fasole, linte, mazăre, hrean, napi, morcovi, spanac, praz, sfecla, păpădie, ceapa, usturoi; făina de tărâţe, făină de orez; caise, mure, smochine, afine, cireşe, grapefruit, lămâi, ananas, prune; sucul de caise, ananas, morcov, ţelină, grapefruit. Dintre mirodeniile şi condimentele indicate fac parte sosul de soia, usturoiul, muştarul, mirodeniile pentru salată. Ceaiurile sunt şi ele binevenite în alimentaţia celor cu grupa A, cele mai bune pentru organism fiind: ginseng, valeriana, măceşe, ceai verde. În schimb, dintre alimente, trebuie evitate: costiţa, şunca, carnea de gâscă, carnea tocată şi carnea de oaie; caviar, scoici, crab, creveţi; untul, laptele bătut, îngheţata, parmezanul; uleiul de porumb şi cel de arahide; fisticul; varza, vinetele, măslinele, cartofii, roşiile; pepenele, bananele, mango, portocalele, mandarinele, nucile de cocos; sucul de papaya şi portocală; oţetul, piperul, maioneza, murăturile şi ketchup; băturile tip Cola, berea şi ceaiul negru. Cei care au grupa A ar trebui să înceapă fiecare dimineaţă cu un pahar de apă caldă în care se stoarce sucul de la o jumătate de lămâie. Această băutură ajută la eliminarea toxinelor. Odată cu înaintarea în vârstă, scade capacitatea de asimilare a vitaminelor liposolubile, de aceea se recomandă o suplimentare a alimentaţiei cu Vitamina A pentru creşterea imunităţii şi a puterii de adaptare la stres.
Grupa AB - Enigmaticul
Grupa sanguina AB are mai puţin de 1.000 de ani vechime, este foarte rară (2-5% din populaţie) şi complexă din punct de vedere biologic, reprezentând o fuziune a caracteristicilor grupelor A şi B. În privinţa creşterii în greutate, cei care au grupa AB reflectă moştenirea mixtă a genelor grupelor A şi B. Pentru scăderea în greutate este recomandată reducerea cantităţii de carne şi suplimentarea alimentaţiei cu legume, deoarece datorită cantităţii insuficiente de acid gastric carnea nu este digerată eficient şi tinde să se depoziteze sub formă de grăsime. Alimentele care trebuie evitate deoarece favorizează creşterea în greutate pentru grupa AB sunt: carnea roşie, fasolea, seminţele, porumb, grâu, fasole şi susan. Alimentele benefice care favorizează scăderea în greutate pentru grupa AB sunt: alimente marine, produse lactate, legume verzi. Se recomandă reducerea cantităţii de carne de pui şi a cărnii de vită. Este preferabil să se consume carne de miel, curcan, oaie, iepure şi este indicat să se evite produsele din carne afumată sau conservată. Alimentele marine se pot consuma cât mai des, ele reprezentând o sursă excelentă de proteine. Foarte benefice sunt: cod, macrou, ştiucă, sturion, sardine, păstrav, scrumbie, melci. Produsele lactate sunt foarte bine tolerate, în special iaurtul, kefirul, smântâna degresată. De asemenea, cei care au grupa AB ar trebui să utilizeze uleiul de măsline în locul grăsimilor animale şi a uleiurilor rafinate. Legumele trebuie consumate zilnic, deoarece sunt o sursă importantă de substanţe nutritive, având un rol esenţial în prevenirea cancerului, a afecţiunilor cardiace şi îmbunătăţirea sistemului imunitar. Totuşi, trebuie evitate măslinele, ardeii, porumbul, avocado şi anghinarea. Pentru grupa AB există o mare varietate de fructe deosebit de benefice: struguri, prune, cireşe, ananas, caise, kiwi, lămâi, smochine, grapefruit. Ar trebui evitate: portocala, mango şi bananele. Cei cu grupa AB ar trebui să înceapă fiecare zi cu un pahar de apă caldă amestecată cu sucul proaspăt de la o jumătate de lămâie (este foarte bun şi sucul de grapefruit) pentru a elimina toxinele acumulate în timpul nopţii. În ceea ce priveşte mirodeniile şi condimentele, indicate sunt: sarea de mare, usturoiul, hreanul, pătrunjelul şi sosul de soia. Ceaiurile de plante contribuie la întărirea sistemului imunitar şi asigură protecţie împotriva bolilor cardiovasculare şi a cancerului, fiind recomandate în special ceaiul verde, muşeţelul, ginseng, păpădia, măceşele. Băuturile recomandate pentru grupa AB sunt: vin roşu (un pahar pe zi), cafea alternativ cu ceai verde, dar trebuie evitate băuturile alcoolice distilate, sifonul, răcoritoarele sintetice şi acidulate, ceaiul negru. Persoanele cu grupa AB sunt captivante, spirituale, atrăgătoare şi prietenoase. Însă, ei reacţionează la stres la nivel intelectual şi se simt epuizaţi după perioade lungi de tensiuni şi suprasolicitări. Împotriva stresului, se recomandă tehnicile spirituale şi exerciţii fizice uşoare cum ar fi: yoga, plimbări, înot, ciclism, dans, golf, aerobic.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.