Insomnia, tonusul scăzut, stările de nervozitate, senzaţia de ameţeală şi de slăbiciune în întreg corpul sunt semne specifice asteniei de primăvară.

Medicii spun că astenia de primăvară poate fi depăşită printr-o alimentaţie bogată în vitamine şi 45 de minute de mişcare în fiecare zi. Suntem în luna martie şi, cel puţin teoretic, ne aflăm în sezonul primăverii şi trebuie să ne gândim şi la posibila apariţie a asteniilor. Alimentaţia nesănătoasă din timpul iernii, bogată în carne şi grăsimi animale şi săracă în crudităţi, reprezintă un risc major pentru instalarea asteniei de primăvară. Pentru a preveni astenia este bine să ne vitaminizăm încă din timpul sezonului rece, să ne asigurăm un stil de viaţă sănătos, bazat pe mişcare în aer liber, odihnă şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete, preparate cât mai puţin termic. Astenia de primăvară nu este o boală, ci un simptom, o tulburare, care durează aproximativ o săptămână, dar care nu apare la toată lumea, femeile, vârstnicii şi adolescenţii având, în general, predispoziţie la ea.

Primele semne care ne duc cu gândul la astenia de primăvară sunt stările de irascibilitate acută, oboseală fizică şi surmenaj psihic, la acestea adăugându-se dereglări de somn, ameţeli, dureri de cap, senzaţie de slăbiciune fizică şi stări de nelinişte permanentă. Vitaminele reprezintă pentru corpul uman resortul fără de care metabolismul nostru intern nu ar mai funcţiona corespunzător, de aceea, e necesar să ne asigurăm un supliment de vitamine şi minerale, care ne ajută să depăşim astenia mai uşor şi chiar s-o tratăm. De asemenea, mişcarea în aer liber, timp de câteva zeci de minute în fiecare zi, dar şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume proaspete sunt reţeta ideală pentru a scăpa de astenie. Verdeţurile de sezon sunt excelente mai ales pentru persoanele care suferă de anemie. Astfel, salata verde, urzicile şi spanacul fac minuni în tratarea asteniei. Alte alimente utile în astenia de primavară sunt fructele, în special cele cu un conţinut bogat în vitamina C, cum sunt merele şi citricele. De asemenea, măceşele contribuie cu succes la reducerea stărilor de oboseală cronică. Este importantă, o alimentaţie echilibrată, care înseamnă 5 mese pe zi, 3 mese principale şi 2 cu fructe şi legume. Beneficiile pe care le are consumul verdeţurilor asupra stării noastre generale de sănătate sunt de nepreţuit! Totodată, ele sunt eficiente şi în dietele de slăbire, căci au o valoare energetică redusă, normalizând nivelul colesterolului şi purificând sângele. Iată de ce aceste minuni ale naturii nu trebuie să lipsească din cura noastră de detoxifiere.