Substanţele fitoterapeutice şi antioxidanţii există, sub cea mai pură formă, în fructe, legume, cereale, nuci şi luptă împotriva bolilor cronice de tipul cancerului şi al bolilor cardiovasculare.
Substanţele fitoterapeutice reprezintă compuşii naturali care se comportă ca un sistem de apărare al plantelor. Antioxidanţii sînt substanţe care previn atacul unor molecule numite radicali liberi asupra celulelor şi AND-ului. Radicalii liberi pot cauza cancer, boli cardiovasculare şi alte afecţiuni cronice. Iată câteva tipuri de alimente bogate în antioxidanţi şi substanţe fitoterapeutice: * o roşie conţine 26 de calorii şi 0 g grăsimi. Biochimic, roşiile sunt bogate în licopenă - antioxidant esenţial care le conferă culoarea roşie şi previne formarea celulelor canceroase. Sunt, de asemenea, o importantă sursă de vitamina C * 100 g de spanac fiert conţine 41 de calorii şi 0 g grăsimi şi este bogat în fier, acid folic şi vitamine. În plus, spanacul conţine două substanţe fitoterapeutice: luteina şi zeaxantina, care sunt foarte importante pentru sănătatea ochilor * 30 g miez de nucă au 12 g de grăsime vegetală şi 150 de calorii. Deşi sunt bogate în grăsimi, nucile conţin grăsimi bune monosaturate şi polisaturate. Când sunt consumate în loc de carne roşie sau alimente bogate în grăsimi, nucile ajută la scăderea colesterolului rău (LDL) şi cresc nivelul colesterolului bun (HDL). Nucile conţin, de asemenea, un antioxidant cunoscut - vitamina E. * 100 g de broccoli gătit conţin 44 de calorii şi 0 g grăsimi. Broccoli este o sursă importantă de vitamina C, fibre şi calciu. Această legumă furnizează şi substanţe fitoterapeutice care previn formarea celulelor canceroase. Prelucrarea termică profundă a acestei legume distruge enzimele şi nutrienţii corespunzători şi se recomandă a se consuma în stare proaspătă sau prelucrată termic superficial.