În ultima şedinţă de Guvern a fost prezentată şi adoptată varianta finală a legii privind introducerea coplăţii în sistemul de sănătate. Din 1 ianuarie mecanismul va deveni funcţional, prin eliberarea tichetului moderator pentru sănătate. Actul normativ va intra în vigoare numai după ce este acceptat şi aprobat de către Parlamentul României.

Ministrul Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila, a transmis, după şedinţa de Guvern la care a prezentat proiectul de modificare a Legii 95/2006 pentru introducerea coplăţii, că introducerea acestui mecanism „reprezintă una dintre principalele clauze ale angajamentului financiar pe care Guvernul României l-a încheiat cu FMI şi Banca Mondială în anul 2009." Ministrul Sănătăţii a mai subliniat că acest mecanism de coplată va duce la conştientizarea populaţiei faţă de costurile pentru sănătate şi la responsabilizarea faţă de consumurile proprii de servicii. Concret, coplata reprezintă contribuţia personală la plata serviciilor medicale. Fiecare pacient va primi un „tichet moderator de sănătate" la plata unui serviciu la medicul de familie sau la spital, cu excepţia serviciilor de urgenţă. Suma maximă de plată va fi de 600 lei anual pentru un pacient, prag peste care nu se va mai percepe coplata.

De la sistemul de coplată vor fi exceptaţi pensionari cu pensii mai mici de 700 lei, copiii în vârstă de până la 18 ani, elevii şi studenţii cu vârsta între 18 şi 26 de ani fără venituri, precum şi bolnavii din programele naţionale de sănătate, fără venituri din muncă. În total, conform analizei autorităţilor, de la sistemul de coplată vor fi exceptate 8.006.507 de persoane.

Unde se aplică şi cât costă

Sistemul de coplată se va aplica în medicina primară, la medicul de familie, la medicul specialist şi în spitale, însă nu şi pentru asistenţa medicală de urgenţă. Pentru serviciile de medicină primară, pentru consultaţiile medicului de familie, un pacient va scoate din buzunar 5 lei, iar pentru vizitele la domiciliu ale medicului, în afara programului de lucru de şapte ore, va fi de 15 lei. Consultaţia la medicul specialist din ambulatoriu va fi de 10 lei,  iar una la medicul specialist în afara programului de lucru, de 20 lei. Coplata pentru spitalizarea de zi va fi de 10 lei, iar pentru spitalizarea continuă, de 50 de lei pentru fiecare episod de internare.

Autorităţile estimează că prin introducerea tichetelor pentru sănătate se vor genera în sistem aproximativ 378 de milioane de lei/anual, fonduri care vor rămâne la furnizor (cabinet medical individual, spital sau altă unitate de sănătate) şi care vor putea fi utilizate pentru creşterea calităţii serviciilor de sănătate.