Arierate plătite de la buget - Datoriile spitalelor, luate la numărat
Predarea unităţilor spitaliceşti către autorităţile publice a lăsat nerezolvată problema datoriilor acumulate către furnizorii de bunuri şi servicii. De la 1 iulie spitalele din Oradea şi din judeţ au trecut în administrarea autorităţilor locale şi judeţene, Guvernul asumându-şi plata datoriilor istorice. De departe, Spitalul Clinic Judeţean este "oaia neagră", acumulând aproximativ 196 de miliarde de lei datorii către furnizori.
"Până la 1 septembrie trebuie să verificăm şi să centralizăm toate datele. Am stabilit într-o primă şedinţă împreună cu reprezentanţii CAS Bihor planul de lucru, evaluând datoriile din prima parte a anului şi până la 31 martie, urmând să analizăm situaţia din perioada 1 aprilie-30 iunie. De departe, cel mai mare datornic este Spitalul Judeţean Oradea, care avea în prima parte în jur de 160 de miliarde de lei vechi, dar am întâlnit şi situaţii ân care datoriile sunt zero. Este vorba de Spitalul orăşenesc din Salonta", ne-a declarat Marius Pîrcioagă, director coordonator al Direcţiei de Sănătate Publică Bihor.
Comisiile de control sunt formate din câte un reprezentat al DSP şi al CAS Bihor, având sarcina de a stabili exact datoria peste termenul de scadenţă înregistrat de fiecare unitate sanitară cu paturi.
Până la 30 iunie spitalele au acumulat, la nivel naţional, datorii de aproximativ 859 milioane de lei noi, sumă ce va fi achitată de la bugetul de stat, fondurile fiind alocate Ministerului Sănătăţii în urma rectificării bugetare de săptămâna trecută.
De astăzi vor începe în spitale şi controale pe linia prevenirii şi stingerii incendiilor, inspectorii Direcţiei de Sănătate Publică împreună cu pompierii trecând la verificarea tuturor spitalelor din judeţ.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.