Asistenţii maternali profesionişti pot adopta copiii aflaţi în îngrijire
Potrivit unui raport statistic al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Bihor (DGASPC), la finele anului 2006 erau 369 de asistenţi maternali profesionişti înregistraţi ca având în îngrijire 465 de copii. Potrivit legislaţiei în vigoare, în cazul în care un asistent maternal profesionist vrea să adopte un copil, acest lucru este posibil fără ca acesta să îşi piardă calitatea de asistent maternal profesionist.
Asistentul maternal profesionist este persoana fizică, atestată, care asigură prin activitatea pe care o desfăşoară la domiciliul său creşterea, îngrijirea şi educarea, necesare dezvoltării armonioase a copiilor pe care îi primeşte în plasament sau în încredinţare. "Pot fi atestate ca asistent maternal profesionist numai persoanele care îndeplinesc următoarele condiţii: au capacitate deplină de exerciţiu; prin comportamentul lor în societate, starea sănătăţii şi profilul lor psihologic, prezintă garanţii pentru îndeplinirea corectă a obligaţiilor care revin unui părinte; au în folosinţă o locuinţă care acoperă necesităţile de preparare a hranei, igienă, educaţie şi odihnă ale utilizatorilor săi, inclusiv cele ale copiilor care urmează a fi primiţi în plasament sau în încredinţare; au urmat cursurile de formare profesională organizate de serviciul public specializat pentru protecţia copilului", a precizat Ciprian Novac, purtător de cuvânt DGASPC Bihor. Persoanele care solicită să devină asistent maternal profesionist vor adresa o cerere de evaluare a capacităţii lor serviciului public specializat pentru protecţia copilului din judeţul unde îşi au domiciliul. Cererea va fi evaluată în termen de 90 de zile de la data înregistrării. Pe perioada evaluării solicitantului, serviciul public specializat pentru protecţia copilului este obligat să organizeze cursuri de formare profesională ca asistent maternal profesionist. După efectuarea evaluării, solicitantul adresează comisiei pentru protecţia copilului de la domiciliul său o cerere de eliberare a atestatului de asistent maternal profesionist. Cererea se soluţionează în termen de 15 zile de la data înregistrării. În urma analizării documentaţiei înaintate şi a audierii solicitantului, comisia pentru protecţia copilului decide cu privire la acordarea atestatului. Atestatul de asistent maternal profesionist se eliberează pentru o perioadă de 3 ani.
500 de copii îngrijiţi de asistenţi maternali profesionişti
Asistenţii maternali profesionişti pot adopta copiii aflaţi în îngrijire, precedura adopţiei fiind aceeaşi ca şi în cazul oricărui cetăţean al României care doreşte să adopte un copil. "La sfârşitul anului 2006 Direcţia avea înregistraţi 369 de asistenţi maternali profesionişti care au în îngrijire 465 de copii", a mai precizat Ciprian Novac, DGASPC Bihor. Activitatea persoanelor atestate ca asistent maternal profesionist se desfăşoară în baza unui contract individual de muncă, care are un caracter special. Contractul individual de muncă se încheie pe perioada de valabilitate a atestatului. "Remuneraţia unui asistent maternal profesionist se încadrează între 437 şi 613 lei. La această remuneraţie se adaugă următoarele sporuri: un spor de 15% calculat la salariul de bază pentru încordare psihică foarte ridicată şi condiţii de muncă deosebite în care se desfăşoară activitatea; un spor de 15% calculat la salariul de bază, pe perioada în care au în plasament sau încredinţare cel puţin doi copii; un spor de 25% calculat la salariul de bază, pentru fiecare copil cu handicap/dizabilităţi, infectat HIV sau bolnav SIDA.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.