Asociaţia Prometeu, în sprijinul persoanelor cu hepatită C
Complicaţiile bolii hepatice implică, în general, simptome vagi, tocmai de aceea afecţiunea este depistată de multe ori doar în urma unor controale de rutină. Dintre toate tipurile, hepatita C constituie o problemă majoră atât în ţară, cât şi în judeţ. Anul trecut, câţiva oameni de bună credinţă, reuniţi în Asociaţia "Prometeu", au decis să întindă o mână celor suferinzi.
În 2008, 356 de bihoreni s-au îmbolnăvit de hepatită
Hepatita C se caracterizează prin inflamaţia ficatului, iar în multe cazuri leziunile ţesutului hepatic sunt permanente. Cauzele bolii sunt multiple: intoxicaţii chimice, medicamentoase, consumul exagerat de alcool etc. În fazele timpurii ale bolii pacientul nu prezintă niciun fel de simptome, doar mai târziu apare oboseala cronică, iar persoana bolnavă poate acuza dureri sub coaste în partea dreaptă. Perioada de incumbaţie este între 2 şi 26 de săptămâni. Din fericire, în judeţul noastru s-a înregistrat o diminuare a cazurilor de hepatită. Faţă de anul 2007, când au fost luaţi în evidenţă 503 pacienţi, în 2008 doar 356 de cazuri au fost confirmate, dintre care 271 cu hepatită A, 36 - cu hepatitiă B, iar 14 - cu hepatită C.
În ajutorul bolnavilor
Ca urmare a discuţiilor găzduite de un forum virtual, un grup de persoane, printre care şi doi bihoreni, a înfiinţat în noiembrie 2008 Asociaţia "Prometeu", de întrajutorare a bolnavilor cu hepatită cronică C. Asociaţia are sediul în oraşul nostru şi se bucură de sprijin din partea Grupului de întrajutorare german. Claudia Zbârce, unul dintre membrii fondatori, ne spune că numele asociaţiei non-profit se leagă de cunoscutul personaj Prometeu din "Legendele Olimpului". "Totul a început de la discuţiile pe care le purtam pe forum despre boală, am căutat mai multe informaţii şi am dat de oameni la fel de interesaţi ca şi mine. Ne-am unit forţele şi anul trecut am reuşit să punem bazele acestei asociaţii şi pe această cale dorim să-i informăm pe cei interesaţi despre sprijinul pe care-l oferim noi", a precizat Claudia Zbârce.
Mulţi ştiu, puţini cunosc
Deşi au trecut câteva luni de la înfiinţare, asociaţia nu se bucură de prea mulţi participanţi, poate că unii sunt sceptici sau pur şi simplu nu sunt suficient informaţi. Fondatorii îşi doresc ca acest loc să reprezinte un refugiu pentru bolnavii cu hepatită cronică de tip C, dar şi să informeze publicul despre răspândirea şi implicaţiile acestei afecţiuni. Una dintre preocupările principale se axează pe sprijinul moral acordat celor afectaţi de boală în depăşirea problemelor apărute în familie, la serviciu sau în societate. Claudia Zbârce ne-a mărturisit că Asociaţia, din păcate, nu se bucură de prea multă popularitate, însă îi aşteaptă pe bolnavi şi pe membrii familiilor acestora să apeleze gratuit la serviciile puse la dispoziţie de aceasta. În viitor ar putea avea loc mai multe întâlniri ale membrilor Asociaţiei, dar şi dezvoltarea unor grupuri de iniţiativă locală, organizarea unor evenimente publice care să aducă în atenţie problemele persoanelor afectate de această boală. Important este de ştiut că cei interesaţi să se alăture Asociaţiei "Prometeu", inclusiv pentru a oferi spijin semenilor suferinzi, o pot contacta pe Claudia Zbârce la numărul de telefon 0772/530 858 sau la adresa de e-mail zbarceclaudia@yahoo.com.
sunt din Oradea sunt inca pina in iunie in tratament,dar nu reusesc sa-mi gasesc un loc de munca,deoarece am nevoie de adeverinta de angajare de la medicul de familie,si chiar daca am viremia nedetectabil,doamna doctor tot hepatita c i-mi,iar cu diagnosticul acesta nu am nici o sansa de angajare,nu ma ia nici un sef.astept o sugestie sau o solutie din partea cuiva.
daca esti asa grozav/a si tare in "clanta", cunosti numele ziaristei, cunosti si numele ziarului, n-ai decat sa o iei chiar dumneata de 'mot' pe acea ziarista, daca crezi ca poti sa te lupti cu morile de vant.
Doamna Sandor,dvs. cunoasteti chestiile astea:transfuzii sangvine,operatii,cabinete de stomatologie,saloane de pedichiura,manichiura,frizeriile in care se mai foloseste briciul,sistemul sanitar defectuos pina in 1989,cind cu o siringa erau injectati cite 9-10 copii,sistemul sanitar de dupa 1989? Acestea sunt adevaratele cauze ale imbolnavirilor cu hepatita c.Nu ".... intoxicaţii chimice, medicamentoase, consumul exagerat de alcool etc" Inseamna ca toate femeile de pe forumul de mai sus, si din "PROMETEU" ....sunt alcooliste?Sau toate au luat 2-3 paracetamoale(si se stie ca sunt destul de nocive pentru organism)si au dat in hepatita c?Sau o fi tras aburi de vopsea din punga.......Daca scrieti de asa un subiect delicat,de ce nu va edificati? De ce nu intrebati? De ce ii puneti in postura proasta pe cei aproape 2000.000 de bolnavi(nerecunoscuti de catre statul roman),care fac tratament sau care-si asteapta tratamentul ani de zile,fiind la mila statului.
atunci ramai incuiat mai departe si crede-i in continuare pe cei care nu spun adevarul