Atenţie la bolile specifice sezonului rece!
Vremea rece este un factor propice contractării virozelor respiratorii de sezon. În ultimele săptămâni, multe persoane s-au prezentat la medic, acuzând simptome ale unor astfel de boli. Pentru a afla care sunt acestea, cum se manifestă, cum pot fi prevenite şi ce tratamente sunt indicate ne-am adresat dr. Sonia Drăghici, medic primar boli infecţioase, în cadrul Spitalului Clinic Judeţean din Oradea.
Ne paşte guturaiul şi gripa!
"Guturaiul - sau răceala comună - este cea mai cunoscută boală virală respiratorie, ale cărei semne pot fi recunoscute cu uşurinţă: febră, dureri de cap, dureri de gât sau înroşirea acestuia, nas înfundat sau secreţii nazale, strănut, tulburări de respiraţie. Ele apar la 2-3 zile de la infecţie şi durează între 2 şi 14 zile, circa două treimi din bolnavi vindecându-se în cel mult şapte zile. Dacă simptomele persistă mai mult de două săptămâni, suntem în faţa unei complicaţii bacteriene: infecţia gâtului, a sinusurilor, bronhiilor sau chiar a plămânilor.
Gripa este o viroză respiratorie severă, care se manifestată prin febră ridicată, uneori peste 40°C, dureri musculare şi articulare, dureri de cap, stare toxică. Tusea este uscată, respiraţia îngreunată, iar nasul nu curge. Complicaţiile gripei sunt neurologice şi cardiace, punând în pericol viaţa bolnavilor, mai ales la copii şi vârstnici sau la cei care suferă de boli cronice, întrucât virusurile care produc gripa şi guturaiul atacă sistemul de apărare a organismului.
Transmiterea bolii se face prin inhalarea picăturilor de salivă sau secreţiilor de la un bolnav sau prin contactul secreţiilor respiratorii infectate cu pielea sau obiectele înconjurătoare. Tratamentul cazurilor necomplicate este doar simptomatic: repaus la pat, aspirină şi paracetamol pentru febră şi durerile de cap, aport crescut de lichide, vitamina C şi consum de fructe şi legume proaspete".
Vaccinul antigripal, "scutul" cel mai sigur
"În cursul săptămânii trecute a început campania de vaccinare antigripală şi în judeţul Bihor. Medicii de familie au început vaccinarea gratuită împotriva gripei la persoanelor cu risc major de îmbolnăvire, în cadrul unei campanii naţionale pentru care au fost achiziţionate 3,1 milioane de doze de vaccin. Au prioritate la vaccinare persoanele peste 65 de ani, cele cu handicap, copiii, persoanele instituţionalizate, bolnavii HIV-SIDA, diabeticii, bolnavii cardiovasculari, personalul sanitar şi cel din casele de copii şi bătrâni. Persoanele care nu se încadrează în grupele considerate cu risc major de îmbolnăvire, dar doresc să se vaccineze, pot achiziţiona vaccinul din farmacii la preţul de 30 de lei doza - ne-a precizat dr. Sonia Drăghici.
Comentarii
Nu există nici un comentariu.