Autorităţile din sănătate au găsit ţapul ispăşitor pentru valul de viroze
Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Bihor vor intensifica măsurile de prevenire a afecţiunilor respiratorii, datorită faptului că, în Europa, a fost decretat începutul epidemiei de gripă. Chiar dacă, în judeţul Bihor, incidenţa pneumoniilor şi a virozelor este sub nivelul naţional, cazurile înregistrate sunt mai grave şi prezintă complicaţii, motiv pentru care a crescut numărul bihorenilor internaţi. În perioada 22 - 28 ianuarie, erau înregistrate peste 2.100 de cazuri de IACRS şi aproximativ 1.196 cazuri de pneumonii. Reprezentanţii DSP susţin că au existat sincope în distribuirea vaccinului antigripal şi acuză mass-media de faptul că unii bihoreni au refuzat vaccinarea.
Presa, arătată cu degetul
Situaţia afecţiunilor respiratorii din judeţul nostru a fost prezentată în cadrul unei conferinţe de presă organizată ieri, de către DSP Bihor, tot atunci fiind specificate şi măsurile de prevenire ce urmează să fie luate de reprezentanţii instituţiei. Pe lângă cele câteva mii de cazuri înregistrate de pneumonii şi infecţii acute ale căilor respiratorii superioare, în Bihor, au fost confirmate cinci cazuri de gripă. Faţă de situaţia la nivel naţional, incidenţa este mai mică, însă cazurile sunt mai grave decât în anii precedenţi. Din acest motiv, DSP Bihor va demara o campanie de prevenire a afecţiunilor respiratorii, în acest sens urmând a fi distribuite broşuri şi pliante informative, în special în colectivităţile mari. De asemenea, copiii cu vârsta curpinsă între şase luni şi 15 ani vor beneficia de cele 10.000 de doze de vaccin antigripal din rezerva strategică, sosite, în Bihor, zilele acestea. Reprezentanţii DSP au precizat că au întâmpinat probleme în ceea ce priveşte distribuirea vaccinului, existând cazuri în care bihorenii au refuzat administrarea acestuia. Specialiştii nu recunosc, însă, că vina le aparţine, aşa că au decis să scoată "castanele din foc cu mâna altuia", mai exact a presei, care, chipurile, ar fi singura vinovată. "Au apărut articole în presă care susţineau că vaccinul antigripal nu este bun şi nu protejează împotriva tuturor viruşilor, motiv pentru care multe persoane au refuzat să se vaccineze”, a declarat dr. Mariana Fericeanu, şef serviciul Epidemiologie, "omiţând", înainte să arunce "pisica", să spună că presa a susţinut, încă din toamna anului 2006, vaccinarea antigripală, şi că sănătatea populaţiei cade în sarcina medicilor nu în mâna ziariştilor.
Halatul, cât e halatul?!
Acuzele aduse presei nu s-au oprit, însă, aici, ba chiar au continuat cu apelative mult mai dure. La fel de virulent ca viruşii, pe care ar trebui să îi ţină în frâu, Zeno Munteanu, medic primar igienă, a apreciat întrebările ziariştilor prezenţi drept "figuri", jurnaliştii fiind catalogaţi, într-o manieră de mahala, drept "proşti", "incompetenţi" şi îndrumaţi să se exprime "în cortul lor". Astfel, în condiţiile în care mass media a devenit principala ţintă a instituţiei cu pricina, aşteptăm cu interes momentul în care vom fi găsiţi vinovaţi de incidenţa mare a cancerului, de existenţa maladiei SIDA, de încălzirea globală sau de venirea primăverii. Dat fiind faptul că Zeno Munteanu nu este la prima manifestare de acest gen faţă de reprezentanţii mass-media, recomandăm conducerii DSP să îl "însărcineze", pe medicul recalcitrant, cu supravegherea îndeaproape a igienei bolnavilor internaţi în Spitalul de Psihiatrie Nucet, dacă se poate, pe termen nelimitat...
Comentarii
Nu există nici un comentariu.