Spitalele din Bihor au în permanență nevoie de sânge, dar în ultimele zile comenzile au crescut simțitor. Reprezentanții Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea cer sprijin subliniind că în spatele nevoii de sânge am putea fi mâine chiar noi sau prietenii apropiați.

Sunt multe modalități de a face bine în lumea în care trăim iar una dintre cele mai la îndemână pe care le avem este donarea de sânge. Pentru cei aflați în situații tragice, un astfel de gest poate face diferența între viață și moarte iar avantajele sunt multiple și pentru donatori.  

„Sunt foarte mari comenzile iar numărul de donatori e departe de cerere. Rămânem deficitari la mobilizarea prietenilor când apare un caz. Lumea se așteaptă să fie mai mult sânge în spital dar uită că în spatele fiecărei donații este un om. Avem nevoie de mai multă implicare. Sunt cazuri extrem de grave care au nevoie urgentă de sânge. Situația la noi se schimbă, nu de la o zi, de la o oră la alta”, a spus, pentru Crișana, dr. Olivia Burtă, directoarea Centrului de Transfuzie Sanguină Oradea. 

Ce trebuie să știți înainte să donați!

Persoana care dorește să doneze trebuie sa fie într-o stare bună (fizică, mentală) echilibrat, motivat de importanța gestului donării de sânge (voluntare și neremunerate). Donarea de sânge se poate face la sediul Centrului de Transfuzie Oradea, strada Louis Pasteur – 30, în fiecare zi de lucru (luni – vineri) între orele 07.30 – 11.30. Pe perioada donării, Centrul de Transfuzie Sanguină pune la dispoziția donatorilor de sânge 20 de locuri de parcare, aflate în spatele instituției.

Pentru admiterea la donare, trebuie prezentată cartea de identitate iar vârsta trebuie să fie între 18 și 60 de ani. Persoanele peste 50 de ani care doresc să devină donatori de sânge trebuie să se prezinte cu o adeverință de la medicul de familie că nu suferă de boli cronice și neuropsihice. Greutate minimă trebuie să fie 50 de kg, atât la femei cât și la bărbați, iar donatorul trebuie să nu fi consumat alcool, grăsimi, cu 24 de ore înainte de recoltare, sǎ fie școlarizat, cu un nivel de igienă corespunzător prezentării într-o instituție medicală, să consume multe lichide (fără gaz) cu o zi înainte și în ziua donării de sânge (pentru hidratare) și să aibă tensiunea sistolică între 110 și 180 mmHg. Femeile trebuie să nu fie însărcinate, să nu alăpteze, să nu fie în timpul ciclului menstrual, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenţii chirurgicale, tatuaje, să fi trecut o lună de la ultima vizită stomatologică, să nu fi suferit de: TBC, sifilis, malarie, ulcer, diabet zaharat decompensat, boli de inimă, epilepsie, boli de piele, bruceloză, miopie (-)6 dioptrii. La schimbarea partenerului sexual, pentru prevenirea bolilor cu transmitere sexuală este obligatoriu actul sexual protejat minim 6 luni (prezervativ). Se va completa fișa și chestionarul (date confidențiale) – este esențial ca răspunsurile să fie corecte, oneste, cu menționarea oricărui eveniment pre-donare. Se va determina nivelul hemoglobinei și selectiv a transaminazelor și glicemiei și se va efectua un examen medical (puls, tensiune) după care se va face indicația de donare de sânge, de către medic. Comportamentul donatorului trebuie să fie echilibrat, politicos și să respecte toate indicațiile primite de la echipa medicală de-a lungul procedurii. Lipsa de onestitate în completarea întrebărilor din chestionar duce la excluderea definitivă a donatorului.

 

Avantajele donării de sânge!

În dimineața dinaintea donării se poate bea apă, cafea sau ceai (este indicat să veniți foarte bine hidratați!). Se poate consuma o felie de pâine prăjită sau biscuiți. Nu se fumează cel puțin două ore înainte şi după donare (recomandăm să nu se fumeze deloc în ziua donării, pentru asigurarea confortului fizic și psihic post-donare).

La o donare se recoltează 410-450 ml de sânge, cantitatea se reface, ca volum în câteva ore (în funcție de volumul de lichide ingerat post-donare), și din punct de vedere biologic în două săptămâni.

Trusa utilizată pentru fiecare donare este sterilă şi de unică folosinţǎ (este exclus orice tip de contaminare).

Donarea de sânge are avantaje importante. Pentru validarea unității de sânge donate sunt efectuate următoarele analize: grup sanguin OAB/Rh(D), subgrupe A/AB, fenotipare Rh/Kell, hemoglobina, probe hepatice (ALT), teste pentru hepatita B, C, pentru HIV, HTLV, sifilis (rezultatele testelor se elibereazǎ la cerere și sunt confidențiale). La donatorul care donează mai mult de 2 ori pe an, se efectuează controlul periodic (un panel extins de analize hematologice și biochimice). Starea de sănătate este evaluată clinic cu ocazia fiecărei donări. Un alt avantaj este înregistrarea în Registrul Național al Potențialilor Donatori de celule Stem. Donatorii primesc o zi liberă (ziua donării - în cazul angajaţilor cu carte de muncă). Se atribuie (la cerere) 7 tichete valorice, ca o recompensă biologică. Donatorii au reducere de 50% pe mijloacele de transport în comun pentru 30 de zile, cei cu domiciliul în Oradea (pentru eliberare vă rugăm să aduceți copie xerox după buletin), iar pentru persoanele ce au domiciliul în afara municipiului Oradea se decontează biletele de transport în comun. Merită subliniată și satisfacția gestului altruist dar și faptul că regenerarea sângelui induce o stare de bine fizic și mental cu totul aparte (intervalul de timp este de ordinul zilelor).

Număr de donări pe an (în condiții de maximă protecție la individul aflat în stare fizică și psihică bună) este, pentru bărbați, de 4-5 ori de an (minim de 70 de zile între două donări), și pentru femei, de 3-4 ori pe an, (minim de 90 de zile între două donări).