După cum ne-am obișnuit în ultimii ani, odată cu instalarea caniculei, edilii beiușeni au deschis punctul de prim ajutor din centrul Beiușului, de la Muzeul Municipal.

După cum preciza dr. Ioana Sferle, medic primar medicină de familie, punctul de prim ajutor de la Muzeu va fi deschis pe toată perioada caniculei, între orele 10 și 16, de lunea până vinerea. Cât privește informațiile zilnice asupra stării de caniculă, interlocutoarea noastră a precizat că acestea îi sunt puse la dispoziție de Primăria Municipiului Beiuș, persoana responsabilă fiind Ovidiu Gavra, consilier în cadrul Compartimentului Investiții și Amenajarea Teritoriului, care, de altfel, s-a ocupat și de amenajarea centrului de prim ajutor.

Dr. Ioana Sferle a mai anunțat că punctul de prim ajutor este dotat cu aparatura medicală necesară investigațiilor legate de problemele de sănătate generate de caniculă – tensiometru, pulsoximetru, precum și medicamentele aferente acestui tip de cazuri, plus apă, furnizată de Primărie. Pe de altă parte, dacă depistează probleme de sănătate la unele dintre persoanele care solicită serviciile personalului medical din punctul de prim ajutor, acesta apelează numărul unic pentru apeluri de urgență 112, ambulanța urmând să preia pacienții respectivi.

Dr. Ioana Sferle ne-a mai oferit câteva sfaturi pentru evitarea efectelor nocive ale caniculei: „În caz de caniculă, este recomandat ca oamenii să nu iasă din casă între orele 11 și 18 și să se ferească, pe cât posibil, de căldură. Prin urmare, dacă au probleme ce necesită deplasarea de la domiciliu, să le rezolve dimineața sau după ora 18.

Pe de altă parte, recomandăm un consum semnificativ de apă, între 2 și 4 litri pe zi. Bine ar fi să nu așteptăm apariția senzației de sete, pentru a evita această situație, este recomandat să bem câte un pahar cu apă la fiecare 20 de minute, deoarece senzația de sete este un semn al deshidratării.

Cât privește alimentația, aceasta trebuie să cuprindă mâncăruri ușoare, multe supe, ciorbe, salate, precum și fructe și legume cu un conținut ridicat de apă, cum sunt pepenii galbeni și verzi, roșiile sau castraveții.

Pe timp de caniculă, trebuie evitate băuturile energizante și cele care conțin cofeină, anumite tipuri de ceaiuri și cafeaua. Consumul de alcool este și el interzis, pentru că duce la deshidratarea organismului.

Dacă, totuși, suntem nevoiți să ieșim din casă, trebuie să ne îmbrăcăm lejer, cu obiecte vestimentare de culoare deschisă, iar pălăriile să nu lipsească din ținuta de stradă.

Persoanelor din categoriile vulnerabile – copiii, bătrânii, cei care suferă de boli cronice – ar trebui să li se administreze preventiv lichide, mai ales apă, chiar dacă nu solicită aceasta. Pacienții cu boli cronice trebuie să-și ia medicația prescrisă și să nu întrerupă administrarea acesteia decât la recomandarea medicului, iar în caz că nu se simt bine, să contacteze medicul de familie în vederea programării pentru consultații”.