Medicul Sorin-Luigi Vesa a preluat funcția de manager a Spitalului Municipal „Episcop Nicolae Popoviciu” Beiuș în mai 2017, moment în care instituția menționată era sufocată de datorii, suma acestora apropiindu-se de un milion de lei.

În numai câteva luni, printr-o schimbare radicală a actului managerial, dr. Sorin-Luigi Vesa a reușit să achite toate datoriile moștenite de la vechea conducere și, mai mult, să întâmpine anul 2018 cu un sold de circa 400 de mii de lei! Interlocutorul nostru a precizat că a reușit aceasta prin schimbarea sistemului de achiziții și prin creșterea veniturilor proprii. Sorin-Luigi Vesa a mai declarat că, de când este managerul Spitalului Municipal Beiuș, au fost cumpărate cantități aproape duble de medicamente și materiale sanitare și au fost făcute și alte cheltuieli importante, dând ce exemple pe cele necesare eliminarea efectelor furtunii din septembrie 2017 ori pentru repararea unui generator electric. Mai mult, dr. Vesa a anunțat că intenționează constituirea, la nivelul spitalului, a unui fond de dezvoltare, care să permită remedierea rapidă a unor probleme ce pot oricând apărea la aparatura învechită, încă existentă, cum ar fi cea de radiologie.

În aceste condiții, proiectele de modernizare și extindere ale Spitalului Municipal Beiuș sunt mult mai aproape de realizare. Astfel, în urma unui proiect al Consiliului Județean Bihor, care cuprinde și unitatea spitalicească de la Beiuș, aceasta va primi, în acest an, un aparat de radiologie-ecograf și un computer tomograf. Managerul Sorin-Luigi Vesa a declarat că, pentru funcționarea lor eficientă, aceste aparate vor fi amplasate într-un spațiu învecinat Compartimentului de Primire Urgențe (C.P.U.), ceea ce va genera o nouă investiție, pentru mutarea bucătăriei la Staționarul 2 (Spitalul Vechi).

De asemenea, sublinia dr. Vesa, un alt proiect de o importanță majoră pentru dezvoltarea durabilă a instituției pe care o conduce este proiectul care vizează creșterea performanței energetice a Spitalului Municipal “Episcop Nicolae Popoviciu” Beiuș. Acesta a fost depus la Agenția de Dezvoltare Nord-Vest, a fost admis și trecut în următoarea etapă de evaluare și selecție, expertiza tehnico-financiară. În valoare de circa 3 milioane de euro, proiectul ar transforma Staționarul 1 într-o clădire aproape independentă din punct de vedere energetic, prin schimbarea instalațiilor învechite și energofage - de la cea electrică, până la încălzirea centrală - cu unele moderne și eficiente energetic.

Interlocutorul nostru a devoalat și demersurile în vederea eficientizării utilizării spațiilor de care dispune spitalul, printr-o mai bună compartimentare a acestuia. În acest sens, prin mutarea birourilor și a farmaciei spitalului, vor fi amenajate o structură de spitalizare de zi și un nou birou de primire a pacienților, în incinta Staționarului 1. Pentru extinderea spațiilor medicale, vor fi elaborate studiul de fezabilitate și proiectul tehnic necesare construirii, tot la Staționarul 1, a unui corp de clădire pentru secții și compartimente chirurgicale. În paralel, la Staționarul 2 se are în vedere realizarea unei rezerve de apă.

Dacă adăugăm și celelalte priorități de pe agenda de lucrul a managerului Sorin-Luigi Vesa - repararea acoperișului Staționarului 2 (Spitalul Vechi) și înființarea unui cabinet de gastroenterologie la Ambulatoriul integrat al Spitalului Municipal Beiuș, putem vorbi acum - și la această instituție - de faptul că omul sfințește locul! Și, pentru că nimic trainic nu se poate clădi fără recunoștința față de faptele înaintașilor, de la începutul acestui an, în holul de intrare în clădirea Staționarului 1 se află, printr-un gest de firească reparație morală, un portret al marelui episcop ortodox Nicolae Popoviciu, patron spiritual și ctitor al așezământului spitalicesc beiușean.