Bolnavii cu hepatită B şi C îngroaşă listele de aşteptare
Din cauza sistemului deficitar, bolnavii cronici din România nu au aceleaşi avantaje ca şi cei din statele europene. Lunar, la Casa de Asigurări de Sănătate Bihor, între 10 şi 15 pacienţi cu diferite forme de hepatită îşi depun actele pentru a putea fi înscrişi pe listele de aşteptare, unde stau şi un an până să beneficieze de tratamentele gratuite.
Pentru a beneficia de medicamentele acordate de stat prin programele naţionale de sănătate, pacienţii sunt nevoiţi să îşi depună la Casa de Asigurări de Sănătate Bihor un dosar întocmit de medicul curant. Potrivit informaţiilor furnizate de purtătorul de cuvânt al instituţiei, Oana Ungur, în fiecare lună, la CAS, aproximativ 15 bihoreni cu hepatită de tip B şi C îşi depun actele pentru a putea beneficia de tratament gratuit. Dosarul trebuie ulterior să fie aprobat de către Casa Naţională de Asigurări de Sănătate şi doar atunci bolnavii cronici pot fi siguri că vor primi gratuit toate medicamentele de care au nevoie pentru a se trata. "De la începutul anului, 154 de bihoreni au fost extinşi în tratament şi 175 se află pe listele de aşteptare. În 2009 a crescut numărul mediu de tratamente pe an, faţă de perioada 2005 - 2007, iar în 2008 erau înregistrate între 70 - 75 de astfel de tratamente", a precizat purtătorul de cuvânt, menţionând că, în prezent, s-a ajuns la cifra de 175 de tratamente pentru că 218 bolnavi cronici au intrat şi ieşit din medicaţie.
În realitate, bihorenii cu afecţiuni hepatice sunt mult mai mulţi, faţă de numărul celor trecuţi pe listele de aşteptare, dar nici aceştia din urmă nu primesc medicaţia gratuită în cel mai scurt timp. Ei pot aştepta şi un an până când CNAS să le aprobe dosarul şi abia atunci au parte de gratuitate. Motivul este acela că statul nu are suficiente fonduri pentru a le oferi tururor bolnavilor şansa de a se trata gratuit.
Într-un comunicat transmis de reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate se arată că, într-adevăr, banii acordaţi în prima fază pentru programele naţionale de sănătate nu sunt suficienţi, dar fondul poate fi suplimentat pe parcursul anului prin rectificare de buget. Cu toate acestea, bolnavii hepatici tot îşi petrec câteva luni în aşteptarea tratamentului de care au nevoie şi de care ar trebui să beneficieze gratuit.
Lavinia CÂRJE
poti sa ai virusul lui peste ca nu se implica medicii sa te ajute sau sa te sprijine pentru obtinerea tratamentului
poti sa ai virusul lui peste ca nu se implica medicii sa te ajute sau sa te sprijine pentru obtinerea tratamentului